Tomislav Sabljo

Tko je ubijeni Tomislav Sabljo

Noćas je u Zagrebu ubijen Tomislav Sabljo. Tko je on?

Preko BiH u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 15.7 tona marihuane

U STRAHU ZA ŽIVOT - Stari policijski znanac u lisicama doveden na sud, umirovljenik (78): "Prijetio je da će me izmasakrirati"

Preokret. Zaštitar ispitan, negira da je pucao. Ovo je drugi uhićeni za ubojstvo Sablje

• U zagrebačkom noćnom klubu u subotu rano ujutro ubijen je Tomislav Sabljo, uhićen i optužen u akciji Tebra kao jedan od vođa zločinačke organizacije koja je krijumčarila drogu, palila aute i utjerivala dugove

Sabljo, Tomislav Sučić i još 17 osoba koje se povezuje s krijumčarskim lancem droge iz Albanije i Crne Gore, preko BiH do Hrvatske, uhićeni su u srpnju 2019. godine u velikoj policijskoj akciji. USKOK sumnja da su Sabljo i Sučić od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njezina krijumčarenja.

Marihuana je prvo skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku.

Stolac Podgrad - Vanishing Worlds
Stolac - Vanishing Worlds

Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja USKOK, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15.7 tona marihuane.

U istražnom zatvoru je zbog Tebre bio od 2019. do prosinca 2021. godine, a njemu i suradnicima, među kojima je bio i Tomislav Sučić, blokirana je imovina od više desetaka milijuna kuna. No, kako im u roku od dvije godine nije potvrđena optužnica, sva imovina im je deblokirana.

Sabljo je bio optužen i da je organizirao paljenje automobila te pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe. Nakon izlaska iz Remetinca na slobodi je proveo samo nekoliko dana, a onda je ponovno uhićen zbog pokušaja iznude 77-godišnjaka. Prošle godine bio je pritvoren zbog još jedne iznude. Uhićen je i osumnjičen da je godinama iznuđivao 33-godišnjaka.

Sabljo je imao i optužnicu za podmićivanje jednog zagrebačkog tužitelja. USKOK tvrdi da je u podmićivanju zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika sudjelovao i Sabljin suradnik Đorđe Vuletić, a obuhvaćen je i vlasnik lokala u koji je tužitelj zalazio. Prema optužbi, tužitelj je tražio 3000 eura da odbaci kaznenu prijavu protiv Sablje za kazneno djelo prijetnje, a nakon što je primio dio dogovorenog mita, prijavu je i odbacio.

Prije dvije godine njegovom bliskom suradniku Tomislavu Sučiću postavljena je bomba pred stan u zgradu na Laništu, u kojem se u tom trenutku nalazila njegova obitelj. U eksploziji je lakše ozlijeđena supruga, a oštećeno je više stanova. Uskok je prošle godine podignuo optužnicu protiv skupine za koju sumnjaju da stoje iza pokušaja atentata, a koju su predvodili Viktor Milaković i Leo Zdenjak, piše "Telegram".

Krajem 2021. Sabljo se u zatvoru sukobio s Janom Andabakom, uhićenim zbog optužbi da je postavio eksplozivnu napravu pred stan obitelji Sabljinog suoptuženika Tomislava Sučića na zagrebačkom Laništu, ali i da je bombaški napad trebao izvesti i na Sabljinu obitelj. USKOK je naveo da su se Milaković i Zdenjak dogovorili o ubojstvu Tomislava Sablje. Nekoliko dana opserviran je njegov stan na zagrebačkim Srednjacima, no realizaciju to plana zaustavila je policija koja je uhitila Andabaka tijekom jednog obilaska lokacije na kojoj se nalazi Sabljin stan.

Objavljeno: 22. apr 2023 | nacional-hr

 

U STRAHU ZA ŽIVOT - Stari policijski znanac u lisicama doveden na sud, umirovljenik (78): "Prijetio je da će me izmasakrirati"

• Oštećeni ugostitelj, 78-godišnji Z. G., ispričao je na sudu s kakvim se prijetnjama suočava i kakve poruke dobiva

Što je ovo? Je l' se plaća ovo slikanje? Čemu to? - začuđeno je upitao stari policijski znanac Tomislav Sabljo u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu dok ga je fotografirao uz dozvolu fotoreporter Cropixa. Sudac mu je objasnio da je fotografiranje, na osnovu odobrenja predsjednice suda dozvoljeno, pa je Sabljo poručio: "Fotograf, onda izaberi najbolju fotku!"

Zatim je za Sablju sudac imao pitanje s obzirom na to da je u zgradu suda doveden u lisicama i uz pojačane mjere.

- Tko vas je sad poslao u zatvor, okrivljeni? Što vam se dogodilo? - zanimalo je suca koji je proljetos Sablju u slučaju pokušaja iznude umirovljenika Z.G. (78), nakon višemjesečnog boravka iza rešetaka, pustio na slobodu uz mjere opreza.

- Gospodin sudac, ja sam sve vaše što ste mi odredili ispoštovao. Poštujem vas i zakon. A kao što vidite, opet je još ovakav jedan (pokazujući na oštećenog Z.G) na mene nabasao - negodujući je pojasnio Sabljo koji je prije nepunih mjesec dana ponovno uhićen zbog sumnje da je, pak, iznuđivao unuka prve hrvatske državne revizorice Šime Krasić.

S vidnim zgražanjem Sabljo je odslušao svjedočenje 78-godišnjeg umirovljenika koji ga je lanjskog prosinca, zbog pokušaja iznude između 6. i 10. prosinca, prijavio policiji. U sudnici je Z.G. ispričao okolnosti poznanstva sa Sabljom, navodeći da ga je upoznao prije više godina preko Đorđa Vuletića koji je oženio njegovu nećakinju.

Od Sablje je, prije nego je pao u sklopu akcije Tebra radi čega je proveo dvije godine u istražnom zatvoru, posudio 7.000 eura uz mjesečnu kamatu od šest posto. Potpisali nikakav ugovor nisu.

- Dok je Sabljo bio u zatvoru, njegovoj supruzi sam nosio mjesečne rate, no u ljeto 2020. sam prestao plaćati 420 eura mjesečno. Čim je izašao iz zatvora krajem prošle godine, nazvao me tog jednog ponedjeljka u prosincu. Moj dug prema njemu povisio je na 14.800 eura. Tražio je i da prepišem svoju vikendicu u Slava Gori na nekog čovjeka zbog mog dugovanja. Njega interesira samo moja imovina. Nisam na to pristao jer vikendica vrijedi oko 50.000 eura, pa me u petak, jer je znao da sam do tada u koroni, počeo zvati, valjda 20 ili 30 puta. I tada me tražio ključeve vikendice, da mu ih pošaljem taksijem, da trebamo ići javnom bilježniku... U međuvremenu su me i susjedi iz Slava Gore zvali da su neki muškarci tamo, da slikaju kuću i da tvrde da su oni novi vlasnici. Na kraju mi je Sabljo rekao i da će me izmasakrirati - ispričao je umirovljenik u sudnici koji je na kraju, tog petka ujutro, otišao na policiju. Sabljo ga je uporno zvao.

- U dogovoru s policajcem, javio sam se pred njim na jedan Sabljin poziv. Tada mi prijetio nije, nego je rekao da zna gdje stanujem i da će doći k meni po ključeve od vikendice. A kako sam mu rekao da nisam kod kuće, ne navodeći da sam u policiji, rekao je da mu ključeve pošaljem taksijem - dodao je Z.G. koji je od Sablje već jednom ranije bio posudio novac. Radilo se o 10.000 eura uz mjesečnu kamatu od deset posto i koji je novac bio, kaže, vratio.

- Što se tiče tih 10.000 eura, s plaćanjem jedne rate sam zakasnio dan, dva pa sam sutradan na izlogu sinova lokala našao sprejem napisano "pare!" Ujedno je u lokal došao i neki dečko koji je moga sina pitao je l' on moj sin podsjećajući ga da nisam platio kamatu. Pretpostavljam da je to sve povezano sa Sabljom - dodao je još oštećeni.

Suca je zanimalo zašto od banaka nije posudio novac i zašto njegov sin, kad je već bio problem slabog prometa lokala, nije tražio zajam, na što je 78-godišnjak rekao da mu njegova mirovina ne dopušta dizanje kredita u bankama, a da je njegov sin 24-godišnjak i da nema uvjeta.

Filip Zavadlav - Davor Božinović

Odgovarajući na pitanja suda je l' se prepao nakon zaprimljenih poziva i svega što mu je izrečeno, Z.G. kaže da se jako prestrašio, da ga je i danas strah.

- Kada mislite vratiti 7000 eura okrivljenome? I jeste li u periodu od trenutka kad je zbog ovog događaja s vama završio u istražnom zatvoru pa sve do danas, imali ikakvih problema koje bi povezali s okrivljenim? - zanimalo je dalje suca, pa je Z.G. obećao da će novac vratiti.

- Bojim se Sablje i zbog njega ne spavam. Dok je zbog ovog mog slučaja bio u zatvoru, došao mi je u lokal jedan muškarac jače građe te mi rekao: "Tko je Grga? Moraš biti jako oprezan. Sabljo jako dobro kotira u zatvoru među drogerašima. I čim prvi izađe, mogu te potrgati. Ti si star, a sinu ti mogu razbiti koljeno palicom pa neće moći više voziti bicikl", a on inače vozi za reprezentaciju brdski biciklizam - ispričao je još Z.G. uvjeren za iza toga stoji Sabljo.

Dodao je i da ga je večer uoči ovog svjedočenja, nepoznati muškarac nazvao sa slovenskog broja.

- Rekao mi je da zove iz "Agencije za utjerivanje dugova", da im dugujem 12.000 nečega, ne navodeći valutu te da taj posao radi deset godina i da budem siguran da ga zna raditi. Kad sam ga pitao koga trebaju, čuo se samo smijeh u slušalicu i poziv je prekinut. Zaključujem da i to ima veze sa Sabljom jer nikom drugom ne dugujem novac. A Sablji ću vratiti novac - zaključio je Z.G. na što je Sabljo dobacio "Bože sačuvaj. Gospon sudac, ima on još dugova, nisam samo ja u pitanju."

Čuvši te posljednje navode oko posjeta u lokalu nepoznate osobe, poslanog upozorenja kao i zaprimljenog telefonskog poziva uoči ročišta, u sudnici se razvila polemika te je predstavnica optužbe dala do znanja da će te navode dalje ispitati.

Nisu ovo jedine Sabljine sudske bitke. Veliku pažnju izazvalo je njegovo uhićenje u sklopu akcije Tebra 2017. godine, a USKOK ga optužnicom tereti da je bio šef kriminalne grupe koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane, kao i da je organizirao paljenje automobila te pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe.

Uskoro će optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u tom predmetu raspravljati o osnovanosti optužnice, a jedan od optuženih Mirko Sertić, dok je u glinskoj kaznionici služio kaznu zbog droge u drugom predmetu, u međuvremenu je preminuo.

Potvrdio nam je to Sertićev odvjetnik Mario Medak rekavši tek kratko da će u odnosu na njegovog branjenika postupak biti obustavljen.

Objavljeno: 17. okt 2022 | jutarnji-hr Hajdi Karakaš Jakubin

 

Preokret. Zaštitar ispitan, negira da je pucao. Ovo je drugi uhićeni za ubojstvo Sablje

• "Mog klijenta sumnjiče za ubojstvo" - rekao je odvjetnik Kristijana Knege

Dvojica muškaraca koja se dovode u vezu s ubojstvom Tomislava Sablje u klubu Ritz na zagrebačkoj Trešnjevci danas su dovedena u DORH na ispitivanje. Jedan od njih je, javljaju mediji, zaštitar Kristijan Knego, koji je osumnjičen da je u Sablju ispalio više hitaca hica.

Njegovo ispitivanje je završilo brzo, a njegov odvjetnik Imon Choudhury je tada stao pred novinare i rekao: "Naš branjenik je iznosio obranu, bila je kratka, iz objektivnih okolnosti. On već 48 sati nije spavao i nije psihički bio u stanju odgovarati na pitanja."

Novinari su ga pitali konkretnije o iznošenju obrane. "Dakle, negira počinjenje, ali o detaljima obrane ne mogu sada izlaziti van." "Nakon ispitivanja smo dobili informaciju da će DORH ići s prijedlogom za određivanjem istražnog zatvora i mislim da će ročište oko toga nekad uskoro biti pred sudom", kazao je odvjetnik. Na teret mu se stavlja kazneno djelo ubojstva, dodao je, prenosi Index.

Drugi uhićeni im bio nepoznanica

Detalje slučaja nije iznosio. Kazao je da je u ovakvim okolnostima zahtjev za istražnim zatvorom očekivana. "Kada primimo prijedlog vidjet ćemo koje su osnove DORH-a za to i vidjeti naš stav i stav suda", dodao je Choudhury.

Govoreći o drugom muškarcu koji je uhićen, rekao je da im je on do danas bio nepoznanica. Govoreći o svojem klijentu, kazao je da je još pod šokom i neispavan te da još nije u stanju dati svoju verziju događaja.

Podsjetimo, za uhićenje Kristijana Knege znalo se od jučer, a ministar vanjskih poslova, Davor Božinović, danas je potvrdio kako je uhićena još jedna osoba koja se dovodi u vezu s ovim ubojstvom.

Drugi osumnjičeni ispitan

Jutarnji list je nedugo potom javio kako se radi o Dorianu M. Naveli su da je on suspendirani policajac. Prema njihovim informacijama, dovršeno je i njegovo ispitivanje, a fotografi Pixsella su ga snimili po izlasku iz DORH-a.

Podsjetimo, Tomislav Sabljo upucan je u klubu Ritz u noći s petka na subotu. Sve se dogodilo iza četiri sata ujutro, a policijska uprava zagrebačka jučer je potvrdila da je muškarac koji je osumnjičen da je pucao uhićen te da se nije opirao. Noć je proveo u pritvoru.

Objavljeno: 23. apr 2023 | telegram-hr Katarina Knežević