Usame Zukorlić

Ko bi rek'o: Usame Zukorlić diže Vučića u zvijezde

Još jedan hodža u politici i politikantstvu: Usame Zukorlić diže Vučića u zvijezde, a Bosnu provlači kroz blato

Aleksandar Vučić je naš koalicioni partner i primarno nam je važan njegov odnos prema Sandžak u odnosu na prethodnike - koji su prema Sandžaku imali brutalan odnos. Živjeli smo jedan period u kome nas je redovno posjećivala žandarmerija, nisu postojala nikakva ulaganja u Sandžaku, cijepali su Islamsku zajednicu. Sve to je prestalo u mandatu Aleksandra Vučića. Država je počela da vraća vakufsku imovinu Islamskoj zajednici i da vraća prava i muslimanima i Bošnjacima - kazao je Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, gostujući u emisiji Rezime.

Ocjenjuje da je, kad je u pitanju međunarodna politika, Vučiću glavni prioritet da zaštiti Srbiju i njene interese onako kako to radi, naprimjer, Turska, a sve kako bi Srbija imala mnogo važniji i veći status na međunarodnom plan.

Koliko vidim, njemu to uspijeva. Srbija će vrlo brzo postati miljenica i Istoka i Zapada, za razliku od Bosne i Hercegovine, koja sve radi šablonski. Zaista niko ni na Istoku ni na Zapadu Bosnu i Hercegovinu ne smatra nikakvim faktorom. Meni je to žao. Volio bih da Bosna i Hercegovina kao naša matična država ima mnogo bolji status na međunarodnom planu. To je sada jako daleko - smatra Zukorlić.

Prema njegovom mišljenju, Srbija će imati ogromne benefite od stava koji je trenutno zauzela, a na kraju će se ona opredijeliti ne samo na stranu Zapada - već da će jednog dana ući i u NATO.

Što se tiče prijetnji koje je primao njegov otac Muamer Zukorlić, Usame kaže da su one dolazile s raznih strana, čak i iz Sirije, Iraka, ističući naročito terorističko-ekstremističke krugove. Čak je 2006. bio organizovan i pokušaj atentata na njega, za šta je grupa ekstremista osuđena u Specijalnom sudu u Beogradu. Navodi i pronalazak snajpera iz kojeg je, navodno, u Malmeu Muamer trebao biti ubijen.

Kad je u pitanju istraga koja se vodi o smrti njegovog oca, Usame navodi da se ni on ni porodica nisu htjeli pomiriti s tim da je umro njihov lider i velikan, a da nisu urađene osnovne stvari, procedure koje se rade u takvim slučajevima, kao što je uviđaj, uzimanje izjava, konstatovanje smrti u bolnici, pa čak ni obdukcija.

Nas je tad zadesio haos i u tom haosu ljudi nisu imali kapaciteta da racionalno razmišljaju. Tada sam bio u inostranstvu i stigao sam tik pred dženazu, kada je to sve bilo već gotovo. Od trenutka kada sam došao preduzeli smo neke radnje kao što je uzimanje uzoraka. Ti su uzorci testirani u dvjema laboratorijama i stigao je rezultat u kojem piše da testirani uzorak sadrži tragove teškog metala i da postoji vjerovatnoća da je došlo do trovanja - kaže Zukorlić.

Na pitanje da li to znači da je njegov otac ubijen, odgovara:

To mi ne znamo. Imamo samo osnovanu sumnju i želimo da je raščistimo, da znamo pod kojim okolnostima je rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić umro, da budemo načisto, i da bi sve to bilo što sigurnije tražili smo da se formira međunarodna ekspertiza. Nama su zvanični organi Republike Srbije to prihvatili i formirana je međunarodna ekspertiza sastavljena od stručnjaka iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke. Na početku mi je rečeno da će rezultati biti poznati za mjesec, međutim, to se odužilo i zaista svaki dan očekujemo rezultate. Još uvijek nam nisu stigli - rekao je Usame Zukorlić gostujući u emisiji Rezime Federalne televizije.

Objavljeno: 08. jun 2022 | vidiportal-ba