Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan

Andreas Krieg: MRAČNE TAJNE ABU DHABIJA

Krieg: Kako UAE izvozi svoju klevetničku kampanju diljem Evrope

• Ono što je počelo kao pokušaj Abu Dhabija da se natječe u regionalnom informacijskom okruženju razvilo se u mrežnu subverziju sociopolitičkog diskursa

Andreas Krieg 17 jul 2023

Otkrića iz curenja više od 78.000 dokumenata nedavno su dospjela na naslovnice diljem Europe. Ono što su ovi dokumenti otkrili zvuči kao zaplet jeftinog špijunskog romana: švicarska privatna obavještajna agencija koja radi u ime monarhije Zaljeva pokrenula je napad velikih razmjera na evropske građane, grupe civilnog društva i firme u 18 zemalja.

Evropski čitaoci ostali su frapirani. Pa ipak, gotovo amaterska kampanja klevetanja samo je vrh ledenog brijega u višegodišnjoj kampanji Ujedinjenih Arapskih Emirata za potkopavanje diskursa u Evropi.

Iako je započeo kao pokušaj Abu Dhabija da se natječe u informacijskom okruženju protiv regionalnih rivala, razvio se u mrežnu subverziju sociopolitičkog diskursa u Europi, ciljajući ne samo na muslimanske Evropljane, već i na sve akademike, novinare ili političare koji se zalažu za socijalne pravde i protiv autoritarnog ugnjetavanja.

U svojoj novoj knjizi definiram subverziju kao "naoružavanje narativa u nastojanju da se ciljna publika nagne da dobrovoljno donese unaprijed određenu odluku koju želi informacijski ratnik".

Abu Dhabi je tokom proteklog desetljeća stekao značajno iskustvo u oponašanju ruskih subverzivnih vještina. Oboje zemlje se bore za istu stvar: promicanje autoritarne stabilnosti na Bliskom istoku i u Africi i demobilizaciju civilnog društva, koje oboje zemlje smatraju temeljnom prijetnjom sigurnosti režima.

Oboje zemlje su njegovale opsežne informacijske mreže akademika, kreatora politike i novinara koji, kad nisu izravno plaćeni, rado volontiraju kao "korisni idioti" za svoje narativne kampanje. Ali za razliku od Rusije, Ujedinjeni Arapski Emirati još se nisu obrznanili kao neprijatelji, a njihove kampanje neprimjerenog utjecaja dugo se nisu shvaćale ozbiljno. U očima mnogih Evropljana, oni se "samo" tiču interesa evropskih muslimana.

Ipak, islamistički bauk koji je stvorio Abu Dhabi više nije samo alat za suzbijanje nasilnog ekstremizma (polje poznato kao CVE). Križarski rat Emirata protiv "Muslimanskog bratstva" nalikuje verziji makartizma iz 21. stoljeća, šireći narative temeljene na strahu o navodnoj zavjereničkoj mreži Muslimanske braće koja namjeravaju osvojiti Evropu.

Ratnohuškački narativ

Abu Dhabi UAE

Bratstvo je postalo općeprihvaćena etiketa za ocrnjivanje, delegitimiziranje i izopćenje pojedinaca, organizacija, pa čak i firmi. Činjenica da mnogi na popisu koji je sastavila švicarska agenicja Alp Services u ime Abu Dhabija čak nisu ni muslimani razotkriva šupljinu koncepta.

Ali uspjelo je. Ovaj ratnohuškački narativ reciklira vrlo stare netrpeljivosti, zapanjujuće podsjećajući na one pronađene u orijentalističkom članku iz 1913. pod naslovom "Prijetnja panislamizma", koji je upozoravao na islamističku zavjeru. Kada je Alp Services svojoj mreži novinara i kreatora politike podijelio svoj netačan popis pojedinaca i organizacija povezanih s "Muslimanskim bratstvom", taj potez je utjecao na kognitivnu povezanost Evropljana.

Ideja o svemoćnoj i sveprisutnoj mreži Muslimanske braće koja se urotila da potkopa evropsko društvo trebala je "korisne idiote" kako bi se proširila. Ovaj pristup rezonira s inherentnim predrasudama, privlačeći vojske pseudoznanstvenih stručnjaka za CVE poput muhe u medu. Mnogi su se navikli na brzu zaradu od savjetovanja s evropskim vladama o tome kako se obraniti od samog islamističkog slamnog čovjeka kojeg su stvorili.

Narativ rezonira s neliberalnim liberalima koji postignuća prosvjetiteljstva okreću naopačke, pokušavajući potisnuti ideje koje smatraju potencijalno štetnima za njihovu radikalnu interpretaciju liberalizma. Mogu se osloniti na podršku samozvanih "progresivnih muslimana" koji očajnički traže odobrenje svojih nemuslimanskih vršnjaka.

Oni osiguravaju streljivo za zlokobnije čvorove u informacijskim mrežama UAE: krajnje desničarske islamofobe koji očajnički pokušavaju zaštititi Zapad od imaginarnih hordi muslimanskih prozelitista koji su se urotili za "Veliku zamjenu".

Uz pomoć svojih voljnih ili nevoljnih lakeja, Abu Dhabi je strateški sazrio okruženje CVE-a tokom proteklog desetljeća kako bi njegova zastrašujuća teorija zavjere Muslimanskog bratstva pala na plodno tlo.

Think tankovi i istraživači financirani su novcem Emirata i nude mjesta za objavljivanje svoje pseudo-znanosti o Bratstvu. Novinari su hranjeni "stručnim" komentarima. A spin doktori kao što je Alp Services pomogli su u prenošenju ovih naoružanih narativa do pragova kreatora politika, koji su u kontekstu nasilnog ekstremizma često prazne posude koje čekaju da budu napunjene temama za razgovor.

Kontrarevolucionarni križarski rat

Kao i svaka dobra subverzivna kampanja, uplitanje Emirata u evropsko informacijsko okruženje potaknulo je ciljnu publiku da dobrovoljno promijeni svoje stavove i ponašanje prema ne samo muslimanskim građanima, već šire prema regionalnom kontrarevolucionarnom križarskom ratu UAE diljem Bliskog istoka.

Kao posljedica toga, informacijsko okruženje postalo je daleko više polarizirano, a sumnje prema muslimanima i muslimanskim organizacijama raširenije. Usred žestoke rasprave o migraciji i integraciji, bauk UAE-a potpirivao je vatru ksenofobije i islamofobije, mobilizirajući novu publiku - dok su kampanje klevetanja pomogle demobilizirati i ušutkati muslimanske glasove.

Mnogo više, mreže povezane s Emiratima promijenile su politički relevantan diskurs. U Ujedinjenom Kraljevstvu informacijsko okruženje je sazrelo da Cameronova vlada ode toliko daleko da istraži Muslimansko bratstvo 2014. - istraga koja je bila nametnuta odozdo prema gore, preko informacijskih mreža UAE, a od vrha prema dolje prisiljena transakcijskom vanjskom politikom Emirata.

U isto vrijeme, UAE su uspjeli postaviti kontekst za eliminaciju vlastitog autoritarnog slamanja civilnog društva kod kuće i diljem regije. U ime borbe protiv "Muslimanskog bratstva", Abu Dhabi je predvodio arapsku kontrarevoluciju otkako je pomogao organizirati vojni udar u Egiptu 2013. godine.

Novcem Emirata financira se kampanja ratnog zapovjednika Khalife Haftara protiv procesa u Libiji koji podržava UN od 2014., a sve u ime borbe protiv "Bratstva". U Jemenu je stvorio Južno prijelazno vijeće, čija je borba protiv skupina "povezanih s Bratstvom" legitimizirala ratne zločine i ubistva. A od aprila, opunomoćenik Abu Dhabija Hemeti i njegove naoružane siledžije iz Snaga za brzu podršku koristili su se pričama o borbi protiv islamizma u Sudanu kako bi opravdali svoj državni udar protiv Khartouma.

Desetljeće subverzivnih operacija Emirata u Evropi stvorilo je popustljivo okruženje za vanjsku i sigurnosnu politiku UAE. Strah od Bratstva stvorio je naizgled snažan argument za Abu Dhabi da se suprotstavi svakoj kritici kršenja ljudskih prava koje su počinili on i njegovi partneri u ime obuzdavanja političkog islama.

Nevini Evropljani koji su se usudili ustati protiv interesa Abu Dhabija postali su kolateralna šteta za malu autoritarnu državu koja se pokušava igrati srednje sile. Sada je na europskim vladama da uskoče i pozovu UAE na odgovornost za pokušaj izvoza svojih autoritarnih strahova od civilnog društva na kontinent.

Objavljeno: 17 jul 2023 | thebosniatimes-ba