Željko Komšić u Kijevu sa ljiljanima 23 avg 2023

Posjeta Bećirovića i Komšića Ukrajini je "neprijateljski čin"

Rusko veleposlanstvo BiH: Vi ste nam neprijatelji

Hina 24 avg 2023

RUSKO veleposlanstvo u BiH je uputilo otvorenu prijetnju toj zemlji zbog potpore koju pruža Ukrajini uz konstataciju kako odlazak članova Predsjedništva BiH u Kijev smatra činom neprijateljstva prema Rusiji.

Iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu reagirali su optužbama zbog činjenice da su predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović otputovali u službeni posjet Ukrajini i u Kijevu sudjelovali na summitu Krimske platforme koju je ukrajinska diplomacija pokrenula kako bi afirmirala pravo te zemlje na očuvanje teritorijalnog integriteta uključujući tu i Krim koji je Rusija protivno međunarodnom pravu anektirala nakon okupacije 2014. godine.

Komšić iskazao potporu BiH

Igor Kalabuhov
Igor Kalabuhov

Komšić je u govoru na summitu iskazao potporu BiH tim nastojanjima istaknuvši kako je obrana teritorijalnog integriteta Ukrajine obveza cijelog slobodnog svijeta.

- "Sada je vrijeme da ta podrška bude šira i jača. Svakim danom Ukrajina jača, a agresor je sve slabiji, očajniji i opasniji. Njegova smrt se mora ubrzati" - potvrdio je to stajalište Komšić i u govoru koji je održao na kijevskom trgu Majdan u povodu ukrajinskog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti.

- "Prisutnost na ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije" - stoji u izjavi ruskog veleposlanstva objavljenoj na njihovoj Facebook stranici.

Komšiću i Bećiroviću zamjerili su i to što su u srijedu u Buči odali počast Ukrajincima koje su ruske snage pogubile nakon privremene okupacije tog grada i gdje je ubijeno više od 100 osoba, mahom civila.

Masakr u Buči ruska je diplomacija sada označila kao "kazališnu predstavu" i "inscenirani događaj".

Iz ruskog su veleposlanstva istodobno pozdravili odnos koji prema Ukrajini, zauzimajući proruska stajališta, imaju srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik.

- "U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da 'Bosna i Hercegovina time izražava podršku Ukrajini' nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje ustava BiH, a samim tim i Daytonskog sporazuma" - stoji u izjavi ruskog veleposlanstva.

Objavljeno: 25 avg 2023 | index-hr

 

KLUB HRVATSKOG NARODA U DOMU NARODA PARLAMENTA FBIH - Komšić obmanuo Ukrajince noseći simbole i obilježja koje su Bošnjaci koristili u ratu

Milan Šutalo

• Nastavak politike lažnog predstavljanja, podvaljivanja i sramoćenja institucija Bosne i Hercegovine dogodio se ponovno kada je Željko Komšić, izabran bošnjačkim glasovima na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, o trošku građana BiH, navodno u ime Predsjedništva BiH, otišao u posjet Ukrajini, stoji u reakciji Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis

HMS 25. kolovoza 2023

U reakciji je istaknuto da je, zanemarujući kako Bosna i Hercegovina od 19. svibnja 1998. ima jednu zastavu i jedan grb pod kojim djeluju predstavnici BiH na državnoj razini, ovaj kradljivac hrvatske pozicije političkog predstavljanja ovaj put obmanuo i napaćeni ukrajinski narod i predsjednika Ukrajine svojim znakom ljiljana tijekom službene posjete.

- Postavlja se pitanje koga taj čovjek predstavlja, zašto na službenoj posjeti Predsjedništva, kako su to priopćili javnosti, nosi neko obilježje koje se isključivo veže za simbole i ratne zastave koje su koristili Bošnjaci u ratu. Čiji je on član Predsjedništva i zašto narušava procese pomirenja i normalnog funkcioniranja BiH, istaknuto je u reakciji Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Odavno je Željko Komšić, bez ikakve sumnje, kako se dodaje u reakciji, pokazao da je izgubio sposobnost poštivanja ustavnog poretka ove zemlje i istovremeno potvrdio svoju spremnost i namjere na kršenje Daytonskog sporazuma za mir u BiH, Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Ustava Bosne i Hercegovine, kao i na nepoštivanje vladavine prava.

- Njegova pojavljivanja u javnosti s obilježjima koja uzrokuju ponovne sukobe i nemogućnost uspostave normalne BiH kao i javna obraćanja su podrivali Ustav BiH, obeščastila cjelokupno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a naročito dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je imao zakonsku i moralnu obvezu promovirati stabilnost i pomirenje. Međutim, ovakav član Predsjedništva BiH u kontinuitetu podriva postignuti napredak prikazujući BiH kao nemogućom državom. U jednom pristojnom društvu nema mjesta za neodgovornu vanjsku politiku, narušavanje institucija BiH te politiku lažnog predstavljanja koja znači izdaju najboljih interesa onih koji su, na žalost, bili navedeni da mu ukažu svoje povjerenje. Pozivamo nadležne institucije i Ured visokog predstavnika da poduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite ustavnog poretka i sprječavanja narušavanja ugleda Bosne i Hercegovine, zaključeno je u reakciji kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Objavljeno: 25 avg 2023 | hms-ba