Tanja Topić

Tanja Topić: BiH nema ni fer niti slobodne izbore i nikad ih nije imala

Tanja Topić: Presuda potvrđuje da je izborni proces u BiH nedemokratski

• Predstoji nam dugotrajna borba da se počnu provoditi i primjenjivati odluke Evropskog suda za ljudska prava, rekla je Topić

Siniša Matić 28 avg 2023

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u presudi u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine odlučio je da delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani sa teritorije cijele države BiH.

Službena objava presude trebala bi biti do kraja ovog mjeseca. Slaven Kovačević obratio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugrozeno njegovo pravo jer kao Bosanac i Hercegovac iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjednistva BiH iz reda srpskog naroda niti moze biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Evropski sud za ljudska prava je presudio da je u oba slučaja Kovačević diskriminiran.

Danas na ovu presudu stizu brojne reakcije od kojih izdvajamo reakciju Dragana Čovića koji je kazao kako ne vjeruje u provodivost presude iz Strazbura, kao i da ce legitimnost biti jos jače izrazena. Prema našim saznanjima Slaven Kovacevic sutra ce odrzati press konferenciju. Za O kanal presudu komentirala analiticarka Tanja Topić.

Ova presuda potvrđuje da je izborni proces u BiH nedemokratski, kao što smo imali potvrde i kroz presude u slučaju Sejdić - Finci, da je naš Ustav diskriminatorski. Ono što jeste prva reakcija je svakako pozdravljanje te odluke kojom će se otkloniti i diskriminacija i poboljšati demokratski potencijal samog izbornog procesa. Istovremeno, ta prva reakcija nosi sa sobom i veliku zabrinutost ako znamo kakav je naš politički kontekst i ako znamo kako se ponašaju politički akteri. Prve reakcije pokazuju da će vrlo teško biti sprovesti tu odluku i ona se a priori odbija i već sada se u dijelu opozicije u RS tumači kao pokušaj majorizacije srpskog naroda. Predstoji nam dugotrajna borba da se počnu provoditi i primjenjivati odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Objavljeno: 28 avg 2023 | okanal-oslobodjenje-ba