Šef splitskog narko-kartela uhapšen u Turskoj

VELIKA AKCIJA TURSKE POLICIJE - Tko je Nenad Petrak, narkodiler koji je pao u Turskoj: U bijegu od travnja i pucnjave u Splitu

Narko scena na splitskom području metastazira

TKO JE CHRISTIAN PALIĆ? Misterij uhićenog hrvatskog narkobossa: Od zločina u Sesvetama 2004. do moćnika podzemlja

• Kriminalna povijest narkodilera koji je uhićen u velikoj akciji turske policije

Slavica Vuković, Mateja Papić 18 nov 2023

U Istanbulu je u subotu uhićen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narkokartela, kako je javio ministar unutarnjih poslova Turske, Ali Yerlikaya. Petrak je uhićen u akciji Kartel 2 u Istanbulu, a USKOK ga sumnjiči da je od 2019. ključni čovjek u organizaciji narkokartela koji se bavio švercom droge iz Južne Amerike. Naime, USKOK je u listopadu 2023. objavio priopćenje u kojemu navode da je pokrenuta istraga protiv 19 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela.

Sumnjaju da je prvookrivljeni, a riječ je upravo o poduzetniku Nenadu Petraku, u razdoblju od 12. prosinca 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko djelovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španjolske, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području Europske unije. Također je na području Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša. Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena.

Filip Zavadlav - Davor Božinović

Cijela priča krenula je još u rujnu 2020. kada je trojac iz Hrvatske uhićen na Atlantskom oceanu zbog prijevoza gotovo tone kokaina. Jedrilica na kojoj je policija zatekla pripadnike Balkanskog kartela bila je registrirana u Hrvatskoj te je plovila pod hrvatskom zastavom. Policija je naknadno utvrdila kako su još početkom 2020. iz Šibnika otplovili do Atlantskog oceana gdje su krenuli afričkom rutom od Španjoske do obale zapadne Afrike.

Cijela istraga kasnije je pokazala kako se droga krijumčarila od Južne Amerike u Nizozemsku, a Petrak je bio taj koji je od nepoznatih osoba u Nizozemskoj nabavljao kokain u količinama do 10 kilograma po cijeni od oko 24.000 eura po kilogramu, a kupcima u Njemačkoj ih je prodavao po oko 33.000 eura po kili. Taj isti kokain pak se u Hrvatskoj prodavao za 38.000 do 45.000 eura po kilogramu.

USKOK navodi da su po Petrakovom nalogu u Njemačkoj iznajmljeni stanovi za skladištenje droge, a vođena je i evidencija o količinama primljene i prodane droge te ostvarene zarade koja mu je dostavljana kriptiranom komunikacijom. Organizirao je i prijevoz kokaina do Hrvatske. Navedeno je da su okrivljenici iz Nizozemske prokrijumčarili najmanje 7,9 kilograma kokaina vrijednog najmanje 300.363,40 eura.

Radi kontinuirane nabave većih količina hašiša i marihuane i njihovog krijumčarenja i prodaje u zemljama EU, Petrak je izdavao naloge za prihvat i skladištenje droge u Španjolskoj, u iznajmljenim stanovima i industrijskim halama na području Barcelone, Almerije, Alicantea, Antequere, Bilbaa, Madrida, Valencije i Granade, a organizirao je i transport do kupaca. Drogu su prevozili u teretnim i priključnim vozilima s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge, koju su prevozili kupcima u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj.

Objavljeno: 18 nov 2023 | vecernji-hr

 

Pad zločinačke organizacije potvrdio poraznu istinu: narko scena na splitskom području metastazirala je tamo gdje se najmanje očekuje

Katarina Marić Banje 14 okt 2023

"Neka se bavi sportom", uzrečica je koja se često čuje kada se želi dati savjet o odgoju djece i kako ih maknuti s ulice ili, što je sada češće, ispred ekrana. No, kako se pokazalo u više slučajeva od početka godine, narko scena metastazirala je u sportske klubove i teretane na splitskom području.

Pri tom u sportskim objektima ne nailazimo samo na onu najnižu, uličnu, razinu dilera, već se među vlasnicima i odgovornim osobama nalaze i oni s vrha hijerarhije. Aktualna uhićenja na širem području Splita, povezana s istragom pokrenutom u Njemačkoj, obuhvatila su 19 osoba.

U istražnom zatvoru nalazi se 14 osoba dok su petorica u bijegu, a osumnjičeni su za dilanje droge te se povezuju sa švercom 905 kilograma kokaina iz Južne Amerike te 964 kg marihuane i 100 kg hašiša iz Španjolske. Kao šef zločinačkog udruženja koje je djelovalo na području Splita, Solina i Kaštela apostrofiran je poduzetnik Nenad Petrak (43), suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke "Boxing promotion Salona" i jedan od osnivača i prokurista građevinske tvrtke "Ersa Adriatic" d.o.o. iz Zagreba.

Njegova desna ruka je, prema USKOK-u, bio Jerko Radić (42), otprije osuđivan i to kao mladić zbog ubojstva, a zbog zlouporabe opojne droge kao član narko skupine iz Rijeke čiji članovi su uhićeni u nekoliko hrvatskih gradova 2010. godine. Zaplijenjeno je tada više od pet kilograma kokaina, marihuane te oružje i eksploziv, a Radić je bio osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Nakon odsluženja te kazne službeno nije bio povezivan s kriminalnim djelima, a u javnosti je bio najpoznatiji kao sportski direktor nogometnog kluba Uskok iz Klisa i sportski menadžer. Koliko je bio priznat u svijetu sporta zorno svjedoči i podrška koju mu se nije libio javno dati splitski nogometaš Tonći Kukoč na svojem je Facebook profilu.

U travnju ove godine je na svom Facebook profilu podijelio fotografiju s Jerkom Radićem, a po medijima se istovremeno prenosila policijska tjeralica s Radićevom fotografijom. Tada su, naime, Jerka Radića tražili zbog pucnjave na Josipa Čubelića na splitskom predjelu Skalice zbog čega je kada se predao u lipnju ove godine zadržan u istražnom zatvoru.

U njemu se nalazio do danas i u njemu je dočekao najnovije inkriminacije koje ga povezuju s međunarodnom trgovinom drogom. Navedena dvojica su tako, prema navodima USKOK-a, kombinirali sportski i narko posao, ali imamo i dvoje iz niže razine krim ljestvice koji su svoj ilegalni biznis uvezali s fasadom zdravog života.

Fitnes trenerica iz okolice Splita Mejra D. je u svibnju ove godine osuđena zbog dilanja kokaina. Dobila je dvije godine zatvora, od čega 10 mjeseci bezuvjetnog, a preostalih 14 mjeseci uvjetnog zatvora koji neće morati odslužiti ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Uhićena je početkom veljače ove godine, oko 21 sat, u Kaštel Štafiliću kada su joj u vozilu Golf pronašli crnu čarapu u kojoj je bila vakuumirana vrećica s utisnutim logom "U", a u kojoj se nalazilo 385 grama čistog kokaina.

Prije toga je jedan gram prodala neutvrđenom kupcu za stotinu eura. Na presudu se lijepa Mejra žalila, a protiv nje se i na Općinskom sudu u Vinkovcima vodi postupak po optužnici koja je tereti zbog kaznenog djela neovlaštene prodaje i proizvodnje tvari zabranjenih u sportu.

Optužena je nakon što je na tom području 2021. godine uhićena na granici s anaboličkim hormonima. Kao privatna trenerica je radila u jednoj od popularnih teretana iz splitskog okruženja. Dva tjedna prije Mejre D. uhićen je još jedan diler, 33-godišnjak koji je u istoj teretani bio zaposlen.

Inspektori za droge zatekli su ga s 20.000 komada anaboličkih steroida koje je skrivao u stanu na kaštelanskom području. Osumnjičen je za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa tvari zabranjenih u sportu.

Objavljeno: 14 okt 2023 | slobodnadalmacija-hr

 

TKO JE CHRISTIAN PALIĆ? Misterij uhićenog hrvatskog narkobossa: Od zločina u Sesvetama 2004. do moćnika podzemlja

Christian Palić
Christian Palić

• Hrvata se smatra jednim od organizatora "zapadnobalkanskog krila" međunarodnog narkokartela

Željko Petrušić 20 nov 2023

Nakon vijesti da je u Turskoj uhićen Nenad Petrak, osumnjičen kao vođa splitskog narkokartela koji su nedavno razbili policija i USKOK, turski mediji jučer su javili o hapšenju još jednog državljanina RH za kojim je raspisana Interpolova tjeralica zbog optužbe da je jedan od organizatora "zapadnobalkanskog krila" međunarodnog narkokartela.

Radi se o Christianu Paliću, koji je uhićen u istanbulskom Bešiktašu, a što je tamošnjim medijima potvrdio turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya, koji je objavio i snimku Palićeva privođenja i pretresa apartmana koji je koristio. Palić je uhićen u akciji kodnog imena Kartel-3. Utvrđeno je, navode turski mediji, da je taj kartel trgovaca narkoticima bio glavni u opskrbi kokainom iz Južne Amerike te kako je surađivao s organiziranim bandama dilera drogom, koje djeluju u Europi.

Povezuje ga se i s kriminalnim organizacijama u Južnoj Americi te je igrao važnu ulogu u pranju novca stečenog kriminalom, navode tamošnji mediji. Za Palićem su, navodi se, plavu tjeralicu Interpola raspisale vlasti nekih europskih zemalja i vlasti Brazila.

Palić je u Hrvatskoj, praktično anonimna osoba, jer ga u Lijepoj našoj nije bilo gotovo dva desetljeća. Posljednje što se o njemu zna jest to da je bio tražen zbog umiješanosti u pljačku poslovnice Hrvatske pošte u Sesvetama još 2004. godine. Tada je, navodno, i pobjegao u Albaniju. U međuvremenu je, ako je suditi prema optužbama zbog kojih je za njim raspisana tjeralica, izrastao u jednu od važnih osoba u međunarodnom krim miljeu.

Objavljeno: 20 nov 2023 | jutarnji-hr