Benjamin Netanyahu

Izraelska vojnikinja: Pucali smo iz tenka na izraelske kuće 7. oktobra

Tokom napada HAMASa izraelski vonici rušili izraelske kuće

List "Haaretz": Neki izraelski vojnici i civili ubijeni su "prijateljskom vatrom"

Izraelski pilot: Moguće da je vojska primijenila "Hanibalovu direktivu"

• Svjedočenje je pokrenulo pitanja o tome da li je okupaciona vojska u vrijeme napada "Potop Al-Aqsa" bombardirala stanovnike u Gazi primjenjujući "Hanibalov protokol"

28 nov 2023

Svjedočenje je pokrenulo pitanja o tome da li je okupaciona vojska u vrijeme napada "Potop Al-Aqsa" bombardirala stanovnike u Gazi primjenjujući "Hanibalov protokol".

Svjedočenje jedne izraelske vojnikinje pokrenulo je pitanja o tome da li je izraelska okupaciona vojska 7. oktobra, u vrijeme napada "Potop Al-Aqsa", bombardirala stanovnike u naseljima Pojasa Gaze, primjenjujući "Hanibalov protokol".

To je kontroverzni vojni protokol koji izraelska vojska koristi od njegovog zvaničnog usvajanja 2006. godine, a koji dopušta riskiranje života izraelskih zarobljenika.

U prvi plan se vratio nakon što su Brigade al-Qassam i druge palestinske grupe u Gazi u operaciji Potop al-Aqsa zarobile desetke izraelskih vojnika, uključujući one na visokim pozicijama.

"Gađajte ovu kuću, teroristi su tamo!"

U svjedočenju koje je prenio izraelski Channel 12, vojnikinja iz izraelskog tenkovskog tima Michele ispričala je svoje iskustvo progona palestinskih snaga koje su tog dana upale u nekoliko naselja i iznenadile izraelske političke, sigurnosne i obavještajne nivoe.

Kada smo stigli ispred ulaza u područje u kojem se održavao festival, kapija je bila zatvorena. Došao mi je vojnik, pomalo prestravljen, vičući: "Teroristi! Ulazite odmah!" Ušli smo tako što smo provalili kapiju tenkom i slijedili upute vojnika. Rekao je: "Gađajte ovu kuću, teroristi su tamo!" Pitala sam ga: "Ima li tamo izraelskih civila?" Odgovorio je: "Ne znam, samo gađajte!", kazala je Michel.

Dodala je da je odlučila da kuću ne gađa tenkovskom granatom, jer je riječ o izraelskom skupu, pa je gađala iz mitraljeza prema vratima kuće.

U nastavku je pričala o izraelskim vojnikinjama u ranim 20-im godinama koje su 7. oktobra dobile zadatak da voze tenkove kako bi progonile palestinske borce u naseljima oko Pojasa Gaze.

To je izazvalo kritike jer su tako mladi vojnici bez vojnog iskustva prisiljeni boriti se na lokacijama na kojima su prisutni civili, što povećava mogućnost da se počine ratni zločini.

Ovo svjedočenje je uslijedilo nakon što je izraelski vojni pilot Nof Erez prošlog utorka iznio mogućnost da su izraelske snage provele "Hanibalov protokol" tokom odgovora na napad Hamasa.

Ratni helikopter pogodio i neke Izraelce

U izjavi za list Haaretz, pilot potpukovnik Erez rekao je da nije poznato da li su ratni avioni i dronovi bombardirali zatočenike odgovarajući na napad Hamasa 7. oktobra.

Dodao je da je moguće da je "Hanibalov protokol" realiziran u određenom trenutku tog dana.

Haaretz je 18. oktobra prenio da su procjene sigurnosnih institucija pokazale da je ratni helikopter izraelske vojske stigao na mjesto festivala u naselju Raim 7. oktobra i bombardirao napadače, a očigledno je pogodio i neke Izraelce učesnike festivala.

Objavljeno: 28 nov 2023 | balkans-aljazeera-net

 

List "Haaretz": Neki izraelski vojnici i civili ubijeni su "prijateljskom vatrom"

• Izraelski list "Haaretz" objavio je da su neki izraelski vojnici i civili poginuli "od prijateljske vatre" tokom događaja na granici s Pojasom Gaze 7. oktobra, prenosi Anadolija

13 dec 2023 n1info-ba Anadolija

Izraelski vojnici su 7. oktobra ubili stotine terorista brigade Al-Qassam, oružanog krila Hamasa, u graničnim područjima Gaze, ali je "ograničen broj izraelskih vojnika i civila izgubio život od prijateljske vatre", navodi se u tekstu.

Vojska po ovom pitanju nije pokrenula nikakvu istragu, a list tvrdi da je razlog oklijevanja u istraživanju događaja od 7. oktobra "vanredno stanje vojnih snaga".

Hamasovo oružano krilo brigade Al-Qassam pokrenulo je sveobuhvatan napad na Izrael 7. oktobra, na temelju "odgovora na stalna kršenja Palestinaca i svetih vrijednosti, posebno džamije al-Aksa".

Nakon napada Hamasa, Izrael je potom pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od tada je 18.412, dok je 50.100 osoba povrijeđeno.

Prema zvaničnim podacima broj poginulih Izraelaca iznosi oko 1.200.

Objavljeno: 13 dec 2023 | n1info-ba | Anadolija

 

Izraelski pilot: Moguće da je vojska primijenila "Hanibalovu direktivu"

• "Hanibalova direktiva" je kontroverzni vojni protokol koji izraelska vojska primjenjuje od svajanja 2006. godine, a koji dopušta riskiranje života zarobljenih vojnika

• Potpukovnik Nof Erez kaže kako je moguća primjena "Hanibalove direktive" tokom odgovora na napade Hamasa 7. oktobra

22 nov 2023

Izraelski vojni pilot, potpukovnik Nof Erez, izjavio je da je moguće da su izraelske snage postupile u skladu s "Hanibalovom direktivom" tokom odgovora na napad Hamasa 7. oktobra.

"Hanibalova direktiva" je kontroverzni vojni protokol koji izraelska vojska primjenjuje od njegovog zvaničnog usvajanja 2006. godine, a koji dopušta riskiranje života zarobljenih vojnika.

Na front se vratio 7. oktobra, nakon što su palestinske frakcije u Pojasu Gaze, u operaciji "Potop Al-Aqsa", zarobile desetke izraelskih vojnika, među kojima i one na visokim pozicijama.

U izjavi za novine Haretz, Nof Erez je ukazao na moguću primjenu "Hanibalove direktive" tokom odgovora na napade Hamasa, koju izraelska vojska koristi kako bi spriječila zarobljavanje svojih vojnika makar to dovelo do njihovog ubijanja.

"Nije poznato da li su ratni avioni i dronovi tokom intervencija na napad Hamasa bombardirali taoce", kao je on.

Izgleda da su u određenom trenutku tog dana postupili u skladu s "Hanibalovom direktivom", jer je otkrivanje situacije s taocima to zahtijevalo. Za razliku od "Hanibalovih manevara", koje smo izvodili proteklih 20 godina, a koji su bili ograničeni na jedno vozilo koje prevozi taoce, ovo što smo vidjeli sada smatra se "Hanibalom velikih razmjera - kazao je Erez.

Izraelski mediji su objavili da je pilot Erez smijenjen 31. oktobra, nakon što je kritizirvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelska vojska je objavila da je Erez smijenjen zbog iznošenja vlastitog mišljenja o političkim pitanjima dok je bio na dužnosti.

Prema onome što je u subotu objavio Haaretz, izraelski vojni helikopter je pogodio neke Izraelce prisutne na festivalu 7. oktobra u naselju Raim, na granici s Pojasom Gaze.

Haaretz je objavio da su procjene sigurnosnih institucija pokazale da je izraelski vojni helikopter stigao na mjesto festivala te gađao napadače, pri čemu je ranio i neke Izraelce koji su učestvovali na festivalu.

Objasnio je da je procjena zasnovana na istragama koje je izraelska policija provela nad boracima Hamasa koje je zarobio Izrael.

Objavljeno: 22 nov 2023 | balkans-aljazeera-net