Ukrajinske bande drogu nabavljaju u Srbiji

Opasna krimi-grupa iz Ukrajine drogu nabavljala u Srbiji: Veza im bila osoba kodnog imena "Apoteka", za njihovo hapšenje u tajnosti angažovano 1.200 operativaca

• Organizovana kriminalna grupa Dvadesete, koja još od devedesetih diluje drogu i reketira u Ukrajini, u gradu Krivi Rog, nabavljala je u Srbiji supstance od kojih je pravila narkotike, pokazala je istraga. Njihova veza sa Srbijom bila je osoba koju su oslovljavali sa "Apoteka", tablete koje su dobijali iz Srbije su prevozili u bunkerima u automobilima, a za njihovo hapšenje angažovano je 1.200 operativaca koji su u "Krivi Rog" stigli tajno

10 jun 2024 nova-rs

Kriminalna grupa "Dvadesete" u ukrajinskom gradu "Krivi Rog" deluje od devedesetih godina, a ime je dobio po istoimenoj četvrti u tom gradu. Počeli su kao ulična banda reketaša, a nakon što su stekli veliki uticaj, drugim, manjim kriminalnim grupama su počeli da prodaju dozvolu za reketiranje, nakon čega bi im one davale procenat od ilegalne zarade.

Paralelno sa tim, grupa je počela da se bavi proizvodnjom narkotika, a od ulične bande postali su razgranata "organizovana kriminalan grupa sa jasnim hijerarhijama".

Kako ne bi bili razotkriveni, vrlo sistematski su pristupili izgradnji i jačanju svog posla. Krivi Rog je podeljen na okruge, a okruzi su podeljeni na četvrti. U svakom kvartu, u svakom okrugu, su imali svoje predstavnike koji su prodavali drogu za njih - kazao je šef Odeljenja za strateške istrage Andri Rubel u izjavi za ukrajinske medije.

Apoteka bio veza za Srbiju

Posao je izgledao tako što bi banda prvo ilegalno nabavila narkotike, ili druge supstance potrebne za njihovu izradu, uključujući i one koji su stizali iz inostranstva. Tako su recimo u Srbiji imali svoju osobu koju su zvali Apoteka. Kuriri ove bande bi se sastajali sa Apotekom i od njega uzimali tablete koje bi kasnije koristili za proizvodnju droge, najčešće je to bio pseudoefedrin. Potom bi tablete iz Srbije sakrili u dno automobila i ušli na teritoriju Ukrajine preko carinskih punktova gde nema skenera.

Tablete bi stizale u Krivi Rog, u takozvane kuhinje, tačnije laboratorije, u kojima su radile osobe koje su oslovljavali sa - kuvari. Različitim manipulacijiama takozvani kuvari su od pseudoefedrina pravili metamfetamin. Adresa tih kuhinja bi se menjala, čak i do pet puta godišnje. Lokacija je svaki put bila drugačija i nikada se nije ponovila.

To znači da smo, recimo, ti i ja u ovoj grupi, ja ne bih znao čime se ti baveš, niti bi ti znao šta ja radim. Svako je imao svoju ulogu, jedan da ide u poštu, drugi da preuzme, treći da odnese. Četvrti kesu donosi u stan, gde će se pakovati i odlazi. Peta osoba dolazi i odnosi kesu na sledeću lokaciju - objasnio je Rubel.

Operateri na 25 lokacija

Kupci koji su koristili usluge i proizvode ove kriminalne grupe znali su kako funkcioniše njihova šema. Pozvali bi jedan od brojeva telefona, a "operater" koji bi se javio na telefon je već znao odakle kupac poziva. Potom bi ga poslao na lokaciju na kojoj ceo dan dežura diler, a koja je najbliža pozivaocu. Kada bi prodavcu, uličnom dileru, ponestalo droge, dolazila bi osoba koju su oslovljavali sa "punjač" i donosila bi nove narkotike spremne za prodaju.

U Krivom Rogu je ukupno bilo 25 punktova na kojima bi se droga uzimala na ovaj način. Ukrajinski mediji pišu i da je kriminalna grupa bila usmerena na potrebe kupaca, pa su tako postojali bonusi, specijane pogodnosti za stalne kupce i posebne cene za kupovine "na veliko".

Optužnica na 880 stranica

Tokom godinu dana istrage, policija je uspela da dokumentuje ilegalne aktivnosti ove grupe na optužnicu koja broji 880 stranica. U akciji hapšenja učestvovalo je 1.200 policajaca i operativaca koji su specijalno ovom prilikom došli u Krivi Rog. Da ne bi izazvali sumnju kod pripadnika organizovane grupe, dovođeni su pratktično tajno, u grupama, to jest u šest grupa po 200 operativaca.

Odlučeno je da odmah budu privedeni neposredni vođa kriminalne grupe, njegova desna ruka i vođe grupa koje su prodavale drogu.

Reč je o veoma bogatim ljudima, oni su svoj novac dobijen od narko-biznisa ubacivali u legalne tokove kupovinom nekretnina, automobila, restorana i prodavnica u inostranstvu - objasnio je Rublev.

Ukupno je privedeno 38 članova ove bande, a njenim organizatorima prete dugogodišnje zatvorske kazne.

Objavljeno: 10 jun 2024 | nova-rs