Europol razbio balkanski kartel koji je isporučivao drogu iz Južne Amerike

Operacija je rezultirala zapljenom gotovo osam tona kokaina i 40 hapšenja u različitim zemljama

14 jun 2024 n1info-ba

Četrdeset osoba uhapšeno je i zaplijenjeno osam tona kokaina kao rezultat četverogodišnje međunarodne policijske operacije usmjerene na kriminalnu mrežu koja je krijumčarila velike količine droge iz Južne Amerike u Europu preko zapadne Afrike i Kanarskih otoka. Dugotrajna istraga, koju su vodile španske snage Guardia Civil uz koordinaciju Europolove operativne radne grupe, otkrila je da je balkanski kartel koristio logistička središta u zapadnoj Africi i na Kanarima za krijumčarenje kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u zemlje EU.

Nakon što je droga stigla u Europu, distribuirana je širom kontinenta pomoću centara u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji.

U saopštenju objavljenom u četvrtak, Europol je rekao da su čelnici organizacije za krijumčarenje droge bili privremeno smješteni u Turskoj i Dubaiju.

Odatle su upravljali kontrolnim i zapovjednim centrima kriminalne mreže. Istrage ove mreže identificirale su značajnu prijetnju - sposobnost kriminalnih aktera da blisko surađuju i raspoređuju svoje kriminalne suradnike na dugoročnoj osnovi na lokacijama kako bi olakšali svoje velike operacije trgovine drogom - saopšteno je iz Europola.

Europol je također saopštio da se suradnja između devet nacionalnih snaga - Brazila, Belgije, Hrvatske, Njemačke, Italije, Srbije, Španije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata - pokazala ključnom za rušenje mreže.

Uključivanje Guardia Civil snaga počelo je u septembru 2020. kada su službenici policije presreli jedrilicu pod hrvatskom zastavom, koja je plovila za Kanarske otoke i prevozila jednu tonu kokaina. Ubrzo su ustanovili da je brod preuzeo pošiljku droge s teretnjaka u Gvinejskom zaljevu. Šifrirana komunikacija dobivena s uređaja troje ljudi uhapšenih na jedrilici potom je podijeljena s Europolom, koji je već istraživao kartel.

U augustu prošle godine, Guardia Civil zaustavila je još jedan brod koji je prevozio 700 kg kokaina u vodama kod Kanara. Podaci prikupljeni iz tog hapšenja pokazali su da je ista talijansko-hrvatska posada koristila brod za sličnu vožnju kako bi dovezla 500 kg kokaina iz Brazila.

Kada je Europol podijelio španske obavještajne podatke s drugim partnerskim zemljama, pokazalo se da policija u Belgiji, Njemačkoj i Srbiji traga za istom osobom i njihovim suradnicima.

U sklopu istrage koja je u toku, španska policija uhapsila je četiri osobe u Malagi i Tenerifeu u srijedu i zaplijenila nakit, luksuzne satove, pištolj, elektroničku opremu i 109.000 eura u gotovini.

Guardia Civil rekla je da je međunarodna policijska suradnja "bez presedana" uspjela u demontiranju zapadnoafričkih logističkih centara koje je kartel koristio za distribuciju kokaina diljem EU.

Operacija je rezultirala zapljenom gotovo osam tona kokaina, 40 hapšenja u različitim zemljama, zapljenom 12,5 miliona eura u gotovini u različitim europskim zemljama, 3 miliona dolara u Brazilu i zamrzavanjem više od 50 miliona eura u Srbiji.

U augustu prošle godine španska policija zaplijenila je 9,5 tona kokaina koji je bio skriven među kutijama banana u kontejneru koji je iz Ekvadora isporučen u južnu špansku luku Algeciras. Zaliha je najveća ikad pronađena u jednom kontejneru u Španiji, rekla je tada policija.

Objavljeno: 14 jun 2024 | n1info-ba