Naser Orić

Tajni poslovi Nasera Orića

Heroj siromašne Srebrenice puši na visokoj nozi

Prema informacijama Slobodne Bosne, tajni ortak Dragana Stajića u poslovima uvoza tekstila iz Turske i Mađarske bio je Naser Orić

• SB otkriva zašto istraga o najvećoj korupcijskoj aferi u poslijeratnoj BiH u čijem se središtu nalazi KEMAL ČAUŠEVIĆ, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje ni poslije dvije godine i nebrojenih materijalnih dokaza nije završena

Objavljeno: 05. okt 2012 | S. Mijatović; Slobodna Bosna br. 830

Dugogodišnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, uporedo sa uhapšenom porodicom Sadiković, bio je u stalnim kontaktima i sa Sadikovićevom konkurencijom - Sedinetom Karićem Sidom, vlasnikom i direktorom firme Sidoil iz Srebrenika, koji je na Sudu BiH zbog porezne utaje u iznosu od 2,6 milijuna KM u proljeće 2010. pravomoćno osuđen na pet godina zatvora, kao i sa Sidinim bivšim poslovnim partnerom Draganom Stajićem zvanim Sijalica.

Stajić se, podsjetimo, nakon Karićevog hapšenja razišao sa nekadašnjim šefom i s novim suradnicima nastavio sa starim poslom.

Prema informacijama Slobodne Bosne, tajni ortak Dragana Stajića u poslovima uvoza tekstila iz Turske i Mađarske tada je postao Naser Orić. Kako bi kamuflirali zajedničke poslove, Stajić i Orić su uvoz organizirali preko firme Mode Tesami iz Brčkog, čiji je nominalni vlasnik izvjesni Sanel Salkić zvani Biber. Tako započinje i poslovna suradnja Nasera Orića i Kemala Čauševića, koji će bivšeg zapovjednika Armije BiH iz Srebrenice, baš kao i Anesa Sadikovića godinama ranije, uvesti u sve tajne carinskih malverzacija.

Prema tvrdnjama uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Čauševića i Orićeva česta druženja bila su posve javna stvar - sastajali su se u restoranima, kafićima, pa čak i u direktorovom uredu, gdje je Naser Orić dolazio u pratnji Ekrema Lekića.

Ekrem Lekić
Ekrem Lekić

U tom je smislu bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje s debelim zaleđem u SDA, išao dotle da je Naseru Oriću sugerirao kako će popuniti carinske dokumente (da na fakture ne stavlja enormno niske cijene, kako ne bi pobudio sumnje carinika) i obrasce za obračun PDV.

Čaušević je upućivao Orića i preko kojih će graničnih prijelaza uvoziti robu, odnosno, tražio od njega da ga na vrijeme obavještava o dolasku kamiona. Istodobno je službenicima Uprave za indirektno oporezivanje naređivao da ne smiju obavljati kontrolu Orićevih kamiona, već samo carinske dokumentacije.

U Upravi je poznat slučaj kada je zbog Orićevih kamiona bez posla umalo ostao carinik Ahmed Šerifović.

Jednako je tako zataškan slučaj od prije tri godine kada su službenici Carinske ispostave u Sarajevu privremeno oduzeli pošiljku robe u vlasništvu Nasera Orića i Ekrema Lekića, a nakon što su posumnjali u iskazanu vrijednost, budući da su vlasnici naveli nerealno niske cijene. "Nesporazum" je, međutim, riješen za nekoliko dana, poslije intervencije direktora Čauševića, koji je naložio povrat robe vlasnicima.

Naser Orić je tražio Čauševićevu pomoć i u proljeće 2010., kako bi umanjio iznos carinjenja robe iz Mađarske. I mada je za "usluge" Naseru Oriću, Ekremu Lekiću i Draganu Stajiću dobijao izdašan "honorar", Kemal Čaušević prema njima nije ni izbliza bio susretljiv kao prema Kasimu i Anesu Sadikoviću, odnosno Sidi Kariću  - na čijem je tajnom platnom spisku također bio godinama.

KADAR HASANA ČENGIĆA

Hasan Čengić
Hasan Čengić

Sa Sadikovićima se Čaušević često sastajao po ekskluzivnim banjalučkim restoranima, nakon čega bi službenicima Uprave za indirektno oporezivanje davao upute po kojim će cijenama cariniti njihovu robu.

Čauševićeve nekadašnje kolege danas otkrivaju kako je cijena po kojoj je carinjena roba u vlasništvu Sadikovića bila najniža moguća, što jasno upućuje kakav su tretman kod direktora uživali novopridošli tajkuni iz Prijepolja.

Na popisu kriminalaca koji su godinama bili pod izravnom zaštitom korumpiranog direktora UIO Kemala Čauševića nalazio se, dakako, i odbjegli narko-boss Naser Kelmendi. Dvojici Nasera - Kelmendiju i Oriću - Čaušević je omogućavao da veće količine cigareta Marlboro i alkoholnih pića porijeklom iz Srbije, Cipra i drugih država u BiH uvoze na temelju krivotvorenih carinskih deklaracija, prema kojima su uvozili voće i povrće.

Naser Orić - Naser Kelmendi
Naser Orić - Naser Kelmendi

Kelmendijeve su pošiljke, u pravilu, carinjene na Terminalu Halilovići u Sarajevu, a nerijetko je postupak na licu mjesta nadgledao sam Čaušević. Kada se jedan carinik odvažio da upozori direktora kako priložena carinska dokumentacija ne odgovara visokotarifnoj robi koja je zatečena na kamionu, Čaušević mu je uz prijetnje naredio da propusti pošiljku.

Sa koliko je pažnje i odgovornosti Kemal Čaušević pazio na uvoz robe Nasera Kelmendija najbolje ilustrira podatak da je, u situacijama kada je bio spriječen da bude osobno prisutan, na carinski terminal slao svog vozača Edina Ćanu, u kojeg je inače imao ogromno povjerenje?!

Do 2004. godine skromni državni službenik u federalnom Ministarstvu financija, koji je u Upravu za indirektno oporezivanje imenovan iz kadrovske baze Hasana Čengića - Kemal Čaušević je nakon sedam godina direktorskog mandata postao vlasnik caffea Epoha u najstrožem centru Sarajeva i nekoliko stanova.

Navodno se namjerava okušati i u privatnom biznisu, budući da se spekulira kako je počeo kupovati dionice u pojedinim tvrtkama.

izvor: slobodna-bosna.ba-2663

 

Sedinet Sido Karić iz tuzlanskog zatvora švercovao tekstil

Sedinet Sido Karić
Sedinet Sido Karić

• "Slobodna Bosna" je u januaru ove godine objavila da Sido Karić, zajedno s poslovnim ortakom Draganom Stajićem uvozi tekstilnu robu iz Mađarske i Turske

Objavljeno: 26. avg 2013 | Slobodna Bosna

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su po nalogu Tužiteljstva BiH devet osumnjičenih osoba i pretresli 17 lokacija u Tuzli. Kako je saopćeno iz Tužiteljstva BiH, svi uhapšeni su bili pod višemjesečnom istragom, zbog sumnje da su carinskim i poreznim utajama oštetili državni proračun za višemilijunski iznos.

Među uhapšenim je i Sedinet Karić zvani Sido, koji je ranije, kao vlasnik i direktor firme Sidoil iz Srebrenika, osuđen na petogodišnju kaznu zatvora zbog šverca tekstilne robe u BiH. Karić je priveden dok se nalazio na privremenom dopustu, na koji je pušten uz odobrenje direktora Kazneno-popravnog zavoda Tuzla Muzafera Karića, inače, njegovog bližeg rođaka.

Sido Karić je, podsjetimo, zajedno sa svojim kriminalnim kompanjonima Mehmedom Salkićem, Amirom Zahirovićem, Eldarom Malinićem, Novalijom Zukićem i Besimom Jahnikom pravomoćnom presudom Suda BiH u aprilu 2010. osuđen zbog višemilijunskih poreznih utaja, dok se njegov najvažniji poslovni partner Dragan Stajić zvani Sijalica spasio kaznenog progona. Stajić je tada priznao krivnju i postigao nagodbu s Tužiteljstvom BiH, pa je osuđen na uvjetnu trogodišnju kaznu zatvora, uz rok kušnje u trajanju od pet godina.

No, činjenica da je Stajić bio jedan od ključnih svjedoka protiv Side Karića, posrnulom tajkunu iz Srebrenika nije predstavljala smetnju da sa bivšim ortakom odskora ponovno obnovi poslovnu suradnju.

U januaru ove godine Slobodna Bosna je objavila da su Karić i Stajić u međuvremenu registrirali novu firmu Zlatnik, koja se bavi uvozom tekstilne robe iz Turske i Mađarske. Roba se doprema na carinski terminal u Tuzli gdje se vrijednost svake pošiljke, ponovno uz pomoć njihovih visokopozicioniranih prijatelja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, umanjuje za gotovo 70 posto od ukupne vrijednosti. Dodajmo tome da je Sido Karić kriminalne poslove vodio iz zatvorskog restorana, gdje je radio kao konobar.

izvor: slobodna-bosna.ba-10154

 

Akcija SIPA u Tuzli: Uhapšeno 8 osoba, među kojima i Sedinet Karić Sido

Naser Orić
Naser Orić

Objavljeno: 26. avg 2013

U velikoj policijskoj akciji službenika SIPA-e kodnog naziva 'Master' na području Tuzle, Srebrenika i Brčkog uhapšeno je osam osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, carinske i porezne utaje u višemilionskim iznosima, dok je jedna osoba u bjekstvu. Između ostalih, uhapšen je Sedinet Karić, zvani 'Sido'.

U ovoj akciji uhapšeni su i Šemsudin Mujčinović, Damir Husarić, Mujaga Zahirović, Slađan Avrić i Irena Sekulić. Pretreseni su i Karićevi poslovni objekti Sidoil i Zlatnik, firma Damcheprom, čiji je vlasnik Damir Husarić, kao i objekti koje posjeduju na tržnici Arizona, u Distriktu Brčko.

Organizirani kriminal u procesu uvoza velikih količina robe u BIH

Navedene aktivnosti realizirane su uz asistenciju pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a RS, MUP-a TK i Policije Brčko distrikta. Kako saznajemo, radi se o organiziranom kriminalu u procesu uvoza velikih količina robe iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu, za koju su utajene i nisu plaćene odgovarajuće dadžbine, a lažno je prikazivano da je vrijednost uvezene robe višestruko manja.

"Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski službenici SIPA-e su lišili slobode osam osumnjičenih osoba te izvršili pretrese na 17 lokacija u Tuzli i okolini", kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Pretresi su izvršeni na ukupno 17 lokacija, prilikom čega je pronađena i privremeno izuzeta veća količina poslovne i druge dokumentacije, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku (mobilni telefoni, SIM kartice, računarska oprema i dr.).

Uhapšen na dopustu iz KPZ Tuzla

Između ostalih, uhapšen je Sedinet Karić, zvani 'Sido', ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi uvoza tekstilne robe u BiH, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ-u Tuzla. Karić je priveden dok se nalazio na privremenom dopustu iz Kazneno-popravnog zavoda Tuzla.

Pripadnici SIPA izvršili su pretres porodične kuće i poslovnih objekata Karića, koji je navodno preuzeo poslove Anesa Sadikovića. Sedinet Karić rukovodio je tim poslovima iz zatvora posredsvom svoje supruge Senide i Dragana Stajića zvanog Sijalica, objavila je FTV.

Osumnjičeni koji su uhapšeni su pod višemjesečnom istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi sa carinskim i poreznim utajama u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine.

Uhapšene osobe privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, RU Tuzla, gdje se nad istim vrši kriminalistička obrada, a nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

izvor: tuzla.danas.info