Hasan Čengić

Životopis iranskog špijuna Hasana Čengića

Evo banka Hasane moj

Objavljeno: 20. okt 2013

Hasan Čengić ima svoje mjesto u povijesti Bosne i Hercegovine - pozitivno ili negativno svejedno - i za mnoge u BiH ostaje heroj koji je u vrijeme opsade Sarajeva i embarga na uvoz oružja krijumčario oružje za odbranu. Čengić je koristio svoje kontakte širom svijeta za postavljanje krijumčarskog kanala kojim je uvoženo oružje, novac i humanitarna pomoć - uglavnom uz financijsku podršku iz Saudijske Arabije.

Ali ti isti kontakti i krijumčarska mreža koju je izgradio - pretvorili su ga u cilj međunarodnih istražitelja, koji tvrde da je ostao uključen u krijumčarenje i nakon završetka rata, te da su mnogi od njegovih poslova povezani sa terorističkim aktivnostima.

Hasan Čengić rođen je 30. avg/kol 1957. godine u mjestu Odžak kod Ustikoline, opština Foča, BiH. Izjašnjava se kao Bošnjak i prijavljen je na adresi Brčanska 1, Sarajevo, BiH. Oženjen je i ima 3 djece.

Bavi se navodno ilegalnim aktivnostima - prema sudskim dokumentima, policijskoj evidenciji, njemačkim obavještajnim datotekama, procjenama američkih i bosanskih obavještajnih službi i prema podacima CIA i UN. Optuživan je (ali nikada nije osuđen) da je uključen u međunarodni terorizam, krijumčarenje oružja, krijumčarenja duhana, pranje novca, utaju poreza i prijevare.

Sarajevski proces

Prema sudskim izvještajima direktno je povezan (prijateljskim i poslovnim vezama) sa Bakirom Izetbegovićem (rođen 28. juna 1956.) i Senadom (Šaja) Šahinpašićem (rođen 26. oktobra 1956.). Osuđivan je 1983. godine od Vlade bivše Jugoslavije zbog "militantnih aktivnosti i podrške muslimanskom autoritetu, podupiranje vjere u inat i štetu komunističkog sistema".

Osuđen je na 12 godina zatvora, ali je - niko ne zna kako - odslužio manje od polovice.

Sarajevski Proces Državna Tajna

Sarajevski proces 1983. godine

Suđenje muslimanskim intelektualcima u Sarajevskom procesu još uvijek ima karakter "vrlo tajne" informacije. Prije tačno 30 godina održano je jedno od najpoznatijih političkih suđenja u bivšoj Jugoslaviji - Sarajevski proces. Međutim, arhiva jugoslovenske Službe državne bezbjednosti (SDB) o tom slučaju, a koju je u Bosni i Hercegovini naslijedila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i dalje je strogo čuvana državna tajna -- balkans.aljazeera.net

Čengić svakako izaziva mnoge kontraverze. Označen je kao kriminalac povezan sa terorističkim aktom u gradu New York 11. septembra 2001. godine u Americi. Zbog toga je bio prisiljen odustati od funkcije zamjenika ministra obrane Bosne i Hercegovine, nakon pritužbi od strane američkog predsjednika Bill Clintona upućenih Aliji Izetbegoviću, prije Čengićevog imenovanja.

Već više od 3 decenije, Čengić predstavlja vrlo moćnog poduzetnika sa vrlo jakim vezama, poslovnim partnerima i vrlo opasnim neprijateljima širom svijeta. To potvrđuju bezbrojne istražne evidencije, poslovni dokumenti, financijska izvješća, intervjui sa bezbrojnim suradnicima i na hiljade stranica sudskih dokumenata koje su prikupili agenti najmanje šest zemalja.

Sav taj sudski materijal prikazuje Čengića kao vrlo bogatog, vrlo moćnog i vrlo tajnovitog biznismena.

Ti zapisi potvrđuju da je Čengić povremeno rukovao desecima milijuna američkih dolara, kao direktor Trans World Relief Agency TWRA u Beču, odakle je kanalisao milijune samo za sebe. Dokumenti pokazuju da je Čengić prenio više od 4,7 milijuna američkih dolara iz TWRA, označene kao teroristička organizacija, u bosanske fondove, te je tim novcima osnovao vlastitu kompaniju - konglomerat nazvan Bosnia Investment Organization BIO.

Stolački hodžica svjetskog glasa!?

Svjetska organizacija za praćenje kriminala i korupcije Organized Crime and Corruption Reporting Project OCCRP, optužuju Čengića da je povezan s nekim od svjetskih najzloglasnijih kriminalaca.

Datoteke OCCRP pokazuju da je Hasan Čengić kao zvanica prisustvovao vjenčanju sina Osame bin Ladena u januaru 2001. godine, te da je bio redoviti gost u privatnom domu libijskog vođe Moammar Gadhafija.

OCCRP također posjeduje kopije originalnih ugovora kojima je Čengićeva tvrtka zakupljivala zrakoplove od društva koje je kontrolirao zloglasni "Trgovac smrti" - ruski tajkun Viktor Anatolyevich Bout, optužen u SAD kao najveći poznati svjetski trgovac oružjem.

Viktor Anatolyevich Bout
Viktor Anatolyevich Bout

Oficijelna komisija UN - United Nations Mission Group - istraživala je krijumčarenje oružja Čečenskim pobunjenicima tokom 2003. godine. Dostavili su UN-u dopis u kojem direktno optužuju Viktor Bouta i Hasana Čengića za krijumčarenje oružja čečenskim pobunjenicima. Hasan Čengić nikada nije optužen po tom izvješću - neko je u UN-u blokirao optužbe protiv njega.

Tokom 2003. godine, takozvani "joint-terror task force", sačinjen od istražitelja iz Bosne i hercegovine, SAD, UN, NATO i drugih agencija - direktno su optužili Čengića da je špijun iranske obavještajne službe i da je postavio i da vodi iransku špijunsku mrežu u BiH. U izvještaju je navedeno da je Hasan Čengić u to vrijeme po Sarajevu vozio automobil sa iranskim diplomatskim tablicama. Stotine hiljada američkih dolara potrošeno je na praćenje Hasana Čengića i prikupljanje dokaza protiv njega - ali sve optužbe protiv njega ili su blokirane ili su oborene na sudu.

Nije osuđen za bilo koji zločin, još od davne 1983. godine i poznatog "sarajevskog procesa", kada je osuđen u bivšoj Jugoslaviji za urotu protiv komunističkog režima i opasne vjerske ideale.

Godine 2005. uhićen je zbog zloupotreba ovlasti (dok je bio na funkciji zamjenika ministra obrane tokom rata) - i te optužbe su na sudu odbačene zbog "nedostatka dokaza".

Ružan, pametan i mlad

Hasan Čengić
Hasan Čengić

Po svemu sudeći Hasan Čengić jeste iznimno inteligentan čovjek. Iznimno je i bogat.

Živi vrlo skromno, u vrlo skromnoj kući i bez bljeskalica i fanfara. Evidencije nekretnina u BiH pokazaju da posjeduje kuću u vrijednosti od oko 200.000 američkih dolara - što je definitivno u suprotnosti sa izjavom bivšeg zaposlenika Hasana Čengića koji je istražiteljima pod prisegom tvrdio da Čengić ima i kuću u Istanbulu - basnoslovne vrijednosti: "više nego što bi se dalo vidjeti čak i na TV" - kako je rekao.

Vrhunski istražitelji FBiH opisuju Čengića kao čovjeka koji je pomogao u osnivanju političke stranke SDA - on je jedan od njenih tvoraca. "Hasan Čengić je vrlo moćan i vrlo opasan čovjek. Moćniji od same države" - kazao je na zajedničkoj istražnoj skupini OCCRP 23. maja 2003. godine Zlatko Miletić iz Ministarstva unutarnjih poslova FBiH.

Putin - Khamenei

Hasan Čengić jeste iznimno inteligentan čovjek - ali za toliku moć nije dovoljno biti samo inteligentan - potrebno je da mnogi stoje iza njega, da ga štite i podržavaju.

Čengićevi poslovi oko krijumčarenja tokom rata obezbjeđivani su tajnom podrškom iranskih i američkih dužnosnika - a to je znak njegove sposobnosti da djeluju u različitim područjima. Velik dio sredstava dobio je iz Trans World Relief Agency TWRA u Beču, "dobrotvorne organizacije" koja je primila više od 6 milijardi američkih dolara, uglavnom iz Saudijske Arabije.

Čengić je vodio TWRA zajedno s dr el-Faith Ali Hassanein i Wael Jalaidanom, od kojih su obojica na terorističkim crnim listama Evropske unije i SAD. Jalaidan je jedan od osnivača terorističke organizacije al-Queda, uz Bin Ladena, prema dokazima američkog pravosuđa.

Čengić je bio uključen u četiri transfera novca, od i do Jailadana u ukupnom iznosu od više od 7.000.000 USD tokom 1993. godine, navodi se u tajnom izvješću iz 2003. njemačkog Saveznog ureda za kriminalističke istrage. TWRA je u tom istom razdoblju dala više od 150.000 USD Rodney Hampton-Elu i drugim osobama osuđenim sa Sheik Abdul Rahmanom 1994. godine za planiranu akciju rušenja njujorških mostova i podzemnih stanica i metroa.

Prema sudskim dokumentima Hampton-El je osuđen jer je novcem TWRA pokušao uspostaviti terorističke ćelije u Americi. Na suđenju je izjavio da je njegova namjera bila uspostaviti te kampove samo u BiH, a ne u Americi.

Čengićevo poslovno carstvo je ogromno. On ima vlasnički udio u nedovršenoj zračnoj luci u Visokom kod Sarajeva. Dio njegovih poslova uključen je u trgovinu sa zemljištem, građevinarstvom, naftom i zračnim prevozom. Njegova tvrtka "BIO Tours" jedna je od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini.

izvor: OCCRP reportingproject.net-16