Josip Boljkovac

Vladimir Šeks je bio Miloševićev agent

Josip Boljkovac: Šeks je bio Miloševićev agent

ZAGREB - Ovih dana me se napada i optužuje za zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata upravo zato što previše znam - kaže Josip Boljkovac, bivši visoki partijski dužnosnik, načelnik karlovačke OZNA-e, gradonačelnik Karlovca u doba socijalizma, ali i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova.

- Vladimir Šeks bio je agent Slobodana Miloševića od 1990. godine nadalje, Hrvatsku su u to vrijeme vodili političari koji su sjedili na dvije stolice, ponajprije iz razloga jer nisu znali kako će se završiti proces osamostaljenja Hrvatske. Jurišaju na mene jer znaju što sve znam o njima. U zadnje vrijeme mi prijete, a već sam četiri puta za dlaku izbjegao smrt! - tvrdi Boljkovac.

Za Šeksa kaže da nije bio jedini Hrvat, Miloševićev agent, već da su Hrvatsku u to vrijeme vodili političari koji su sjedili na dvije stolice, ponajprije iz razloga jer nisu znali kako će se okončati proces osamostaljenja Hrvatske.

- Mnogi tada i danas ugledni hrvatski političari, pripadnici raznih tajnih jugoslavnskih agentura u osamdestima i ranije, početkom devedesetih pokazali su se kukavicama i nastavili raditi za Slobodana Miloševića. Franjo Tuđman je o Šeksu sve znao - tvrdi Boljkovac.

Za smaknuća zarobljenika s Bleiburga, uvjerava Boljkovac, krivi su tadašnji visoki slovenski dužnosnici i pročetničke snage u armijskim redovima.

- Znate kako je to funkcioniralo poslije 1945.? Sve su rješavale partijske organizacije po mjestima. Kad su za nekog napisali da je bio to i to, tome više nije bilo spasa. No, glavni akteri egzekucija bili su Matija Maček, tadašnji slovenski ministar unutarnjih poslova, i Ribičič, slovenski šef OZNA-e. Nijedna stvar se u Sloveniji tada nije mogla dogoditi bez znanja MUP-a i Službe sigurnosti Slovenije. Oni su znali za Tezno, znali su za Kočevski rog i ostale lokacije. No, važno je znati da Tito nije znao za to - kaže Boljkovac, tvrdeći da je Josip Broz za smaknuća doznao tek mjesec dana nakon poslije.

Objavljeno: 09. apr 2009 | jutarnji-hr