Bojan Cvijetić

Bivši BH policajac dilao narkotike širom svijeta

Bivši policajac dilao narkotike: Tužilaštvo BiH priprema prvu optužnicu...

Tužilaštvo BiH će sredinom augusta ove godine podići optužnicu protiv Bojana Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te ostalih članova njegove grupe koja je putem aplikacija Sky i Anom dogovarala nabavku i prodaju kokaina širom svijeta.

Ovo je u Sudu BiH kazao državni tužilac Dubravko Čampara na sjednici na kojoj se razmatralo produženje pritvora za još tri mjeseca Jelenku Kneževiću, uhapšenom u akciji Transporter, a koji se tereti da je bio pripadnik Cvijetićeve grupe.

- To će biti prva optužnica koja će se odnositi na optužene koji su komunicirali putem pomenutih aplikacija, istakao je Čampara, navodeći da je mjera pritvora zatražena zbog opasnosti da bi Knežević boravkom na slobodi mogao pobjeći iz BiH, te da bi mogao uticati na svjedoke i istragu. Čampara je naveo da je Tužilaštvo na 300 stranica primilo nove dokaze od Suda iz Francuske, koji će, nakon što budu prevedeni, biti dostavljeni u spis Suda.

- Radi se o međunarodnoj istrazi, a putem EUROPOL-a konstantno primamo nove dokaze o onome šta su činili pripadnici ove grupe. U toku je raspisivanje potjernica za osobama za koje sumnjamo da su učestvovale u švercu kokaina. Osoba koja je u komunikaciji preko Skya koristila nadimak Toyota još nije identifikovana, ali je MUP RS-a na putu da je identifikuje. Radi se o bivšem policajcu, istakao je Čampara. On se usprotivio mjerama zabrane koje je predložila odbrana koju zastupa advokat Nebojša Pantić.

- To što će osumnjičeni predati pasoš, ništa ne znači. Njega bi u tom slučaju kontrolisala lokalna policija u kojoj radi inspektor u Odjelu za borbu protiv organizovanog kriminala, a koji je učestvovao u švercu narkotika skupa sa Kneževićem i ostalima. Radi se o osobama koje su imućne i koje se nalaze na svim kontinentima, te koje prelaze granice bez ikakvih problema. Još nije identifikovana osoba koju je Knežević koristio kao vozača koji je išao u Amsterdam i drogu dovozio i prodavao na području Republike Srpske. Treba istaći i to da je došlo do pogoršanja situacije jer se u sve umiješao vrh škaljarskog i kavačkog klana koji rasprodaje kokain po cijelom svijetu, naveo je tužilac Čampara.

Skladišta droge

Pantić je kazao i to da je njegov branjenik imao priliku da pobjegne, ali da to nije učinio.

- Tvrdnja Tužilaštva da je ogroman novac zarađen od prodaje droge nije zadokumentovana. Novac koji je nađen kod mog klijenta je od njegovog biznisa. 15.000 eura koliko je nađeno kod njega je od prodaje radne mašine koje nije uspio položiti na banku, kazao je Pantić. Vijeće kojim predsjedava sutkinja Željka Marenić će odluku o produženju pritvora donijeti u zakonskom roku.

Akcija Transporter realizovana je sredinom novembra prošle godine, kada je uhapšeno 11 osoba, a Cvijetić je označen kao organizator. Među uhapšenima su i Petar Dukić, u čijem kombiju je otkriveno oko 300 kilograma skanka, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Ivan Jurić, inspektor MUP-a RS-a Mladen Milovanović i drugi. Grupa je preko narkokartela iz Južne Amerike, preko Evrope, u BiH nabavljala kokain na tone. Drogu su lagerovali u skladišta firmi koje su osumnjičeni posjedovali na području RS-a.

Objavljeno: 04. jul 2022 | oslobodjenje-ba Amra Brkić-Čekić