Narko karteli sele na jug i sjever Evrope

Puno manje zapljena - Luke u Rotterdamu i Antwerpenu značajno pojačale kontrole, narko karteli prelaze na jug i sjever Evrope

• Luke u nizozemskom Rotterdamu i belgijskom Antwerpenu konfiskovale su značajno manje količine narkotika tokom prvog dijela 2024. godine, nakon što su pojačane kontrole. Prema stručnjacima, narko karteli sada koriste luke na jugu i sjeveru Evrope

• 18 jul 2024 klix-ba N. Ž.

Belgijska i nizozemska policija je zabilježila značajno manje zaplijena droge kokain, koja je često ulazila u Evropu kroz luke u ovim zemljama.

Tako je policija u Belgiji zaplijenila 22 metričke tone kokaina u prvih šest mjeseci 2024. godine, dok je u istom periodu 2023. godine zaplijenila 43 metričke tone. S druge strane, nizozemska policija je zaplijenila 16 ove, a 28 metričkih tona prethodne godine do sedmog mjeseca.

Stručnjaci u polju krijumčarenja narkotika kažu da ovo nisu nužno dobre vijesti, jer se narko karteli odlučuju na korištenje drugih luka u Evropi.

Španske kolege su sada pod većim pritiskom jer su kriminalci odlučili da su Antwerpen i Rotterdam možda manje privlačni sada. Sada ciljaju Španiju više - rekao je Kristian Vanderwaeren, šef carine Belgije, za Politico.

Također vidimo sve više zapljena kokaina namijenjenog za skandinavske zemlje. Vidimo Švedsku i Dansku - rekao je Bob Van den Berghe, regionalni koordinator programa kontrole kontejnera u Uredu Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC).

Stigla je reakcija iz Evropske unije, koja radi na tome da se borba protiv krijumčarenja droge tretira kao problem cijelog kontinenta.

Ovi brojevi pokazuju da nam je potreban evropski pristup borbi protiv krijumčarenja droge - izjavila je povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson u saopćenju u odgovoru na brojke carinskih službi Belgije i Nizozemske.

Objavljeno: 18 jul 2024 klix-ba N. Ž.