Azra Zornić

Prošlo je 10 godina od presude u slučaju "Zornić" a rješenja još nema

IMPLEMENTACIJA NA ČEKANJU - Prošlo je 10 godina od presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Zornić", rješenja još nema

• 16 jul 2024 klix-ba N. Ž.

Prije tačno 10 godina, 15. jula 2014. godine, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je donio odluku u slučaju "Zornić", gdje je presudio da se krše ljudska prava Azre Zornić. Deceniju kasnije, implementacije odluke još uvijek nema.

Azra Zornić je tužila Bosnu i Hercegovinu zbog diskriminacije, rekavši kako ne može učestvovati na izborima za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog toga što se ne izjašnjava kao dio jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Presuda u slučaju "Zornić" slična je presudi iz 2009. godine u slučaju "Sejdić-Finci." Tada je sud u Strazburu ustvrdio da BiH diskriminiše Jevreja Jakoba Fincija i Roma Dervu Sejdića, jer im ne dopušta biranje u Predsjedništvo i Dom naroda BiH.

Iako je BiH dužna da ispuni svoje obaveze u kontekstu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, na implementaciju ove presude se čeka 10 godina, a prijašnji slučaj je na čekanju već 15.

Vrijedi istaći da je u međuvremenu još jedan apelant, u sličnom slučaju, također dobio presudu u Strazburu protiv BiH. Radi se o Slavenu Kovačeviću, koji je, prema presudi, diskriminisan jer se ne izjašnjava kao dio jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Ova presuda donesena je u septembru 2023. godine, a BiH je podnijela žalbu na odluku suda.

Objavljeno: 16 jul 2024 klix-ba N. Ž.