Sulaiman al-Shiddi, Sebija i Bakir Izetbegović

Jedna vreća zlata za mog Bakira

Kriminal obitelji Izetbegović: Jedna vreća zlata za mog Bakira

Dinastija Izetbegović pokrala je milijarde KM i neka se Bakir ne krije iza svoje majke

Objavljeno: 26. okt 2014 | SBB 05. okt 2014

Povodom reagiranja SDA na snimak TV Alfe, vrlo je zanimljivo da Bakir Izetbegović uopće ne demantira videozapise sa donatorskih skupova u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i Švicarskoj. Niko ne može falsificirati videosnimke, niti ih negirati jer su na njima živi ljudi, događaji, ali i stotine kilograma zlata, novca u različitim devizama i čekovi koje je pred TV kamerama uzela Bakirova majka Halida, a tadašnji prevodilac ustvrdio kako je ona rekla: "Jednu vreću zlata ostavite za moga Bakira".

Objavljivanjem autentičnih snimaka niko ne vrijeđa dinastijsku porodicu Izetbegović, ali on iza pijeteta svoje rahmetli majke koja je umrla prirodnim putem i od starosti, ne može onemogućavati mnogo veći pijetet za 200.000 šehida, koji su stradali u svojim najboljim godinama zbog nedostatka naoružanja. A to se, između ostalog, dogodilo jer za to namijenjeni donatorski novac, zlato, srebro i čekovi nikada nisu stigli narodu i institucijama u BiH.

Dodatno, podatak da u svom regiranju Izetbegović uopće ne demantira, niti je to moguće, sadržaj TV snimaka iz ove tri zemlje, kao ni to da se na njima vidi "vlasnik" Al-Shiddija dodatno otvara obavezu nadležnim policijskim agencijama da se pozabave ovim kriminalnim slučajem teškim nekoliko milijardi KM.

Uostalom, pozivamo javnost da ponovo pogleda prilog TV Alfa, pa će se lako shvatiti kako Bakir Izetbegović pokušava da opravda antidržavni i izdajnički lopovluk neviđenih razmjera.

Izetbegović emocijom o svojoj rahmetli majci bježi od otkrivanja desetak političkih ubistava i naročito od priče zašto Bošnjake gura u feudalizam, zašto je za 20 godina vlasti doveo do 600.000 gladnih, 560.000 nezaposlenih i zašto je uništio ekonomiju i razvoj BiH, te BiH pokušava vezati za nogavicu Redžepa Tajipa Erdoana i njegovu AK partiju, kaže se u reagiranju iz Press centra SBB.

• Published on Oct 1, 2014 - Dnevni Avaz
• Published on Oct 8, 2014 - alfatvsarajevo
izvor: hamdocamo-wordpress-com

 

Advokat Faruk Balijagić : Do kraja sedmice prijava protiv Bakira Izetbegovića!

Faruk Balijagić
Faruk Balijagić

Objavljeno: 25. feb 2015 | S.Degirmendžić (Avaz)

Faruk Balijagić, tuzlanski advokat, mogao bi do kraja ove sedmice, u ime Fahrudina Radončića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i lidera SBB-a, podnijeti Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, zatim njegove supruge Sebije te Izetbegovićevih sestara Lejle Akšamije i Sabine Berberović, zbog sumnje da su tokom rata opljačkali strane donacije namijenjene državi i građanima BiH.

Uporište SDA

Balijagić u razgovoru za "Dnevni avaz" kaže da je prijavu trebao podnijeti još u prošlu srijedu, ali da je došlo do odgode zbog napada na njegov ured u Tuzli pretprošle sedmice. Također, pojašnjava i zašto će prijava protiv članova porodice Izetbegović biti upućena Državnom tužilaštvu, koje je formirano nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a navodno krivično djelo odnosi se na ratni period.

- Tužilaštvo BiH nadležno je za sva krivična djela koja imaju inostrani element. Budući da je u ovom slučaju riječ o pljački na štetu građana BiH u Turskoj i Švicarskoj, nadležno je Državno tužilaštvo, kojem ću, nadam se ovog tjedna, predati krivičnu prijavu - kaže Balijagić.

Kopiju krivične prijave protiv Izetbegovića, njegove supruge i sestara Balijagić će dostaviti i predstavnicima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH.

- To je neophodno, jer su određeni strani činovnici zajedno sa SDA učestvovali u imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija, a poznato je da SDA ima najmoćnije uporište u Tužilaštvu BiH preko Dubravka Čampare, koji će sigurno pokušati opstruirati ovu krivičnu prijavu - smatra Balijagić.

Iako sadržaj krivične prijave, kako kaže, ne želi publicirati prije nego što je uputi Tužilaštvu BiH, Balijagić je uvjeren da će ona rezultirati podizanjem optužnice protiv Izetbegovića i ostalih prijavljenih.

Balijagić: Odgoda zbog napada

- Koncentracija dokaza veoma je jaka i zasigurno će doći do podizanja optužnice - uvjeren je Balijagić.

Inače, u javnost su prošle godine procurili videosnimci i materijali koji svjedoče o tome kako su članovi porodice Izetbegović prikupljali novac u Turskoj, Švicarskoj, Saudijskoj Arabiji u vrijeme agresije na BiH.

Milijarde maraka

Mediji su prošle godine prikazali snimke i materijal koji svjedoče o prikupljanju ogromnih količina zlata, srebra, nakita, gotovog novca i bankovnih čekova koje je jedna porodica skupljala u mnogim državama tokom rata, a da konačni račun o načinu trošenja nikada nije položila legalnim državnim organima i institucijama BiH.

Na jednom od objavljenih videosnimaka čak se vidi i kontroverzni saudijski biznismen i blizak prijatelj Bakira Izetbegovića Sulejman el-Šidi, koji drži vreću u koju saudijski narod ubacuje novac za narod BiH. Primjerice, ta vreća novca nije zavedena ni u jednom zvaničnom dokumentu države Bi, niti se zna gdje je završila, a El-Šidi je nakon rata u centru Sarajeva sagradio tržni centar uz veliku pomoć i partnerstvo upravo Izetbegovića. Za malverzacije u ovoj kompaniji već se sudi dvojici El-Šidijevih saradnika.

Alija mi je priznao da je to nemoralno

Balijagić tvrdi da je još 1994. godine, kada je, kako kaže, trebao biti imenovan za republičkog tužioca, u razgovoru s rahmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH, ukazao da je to što članovi njegove porodice prikupljaju novac u inozemstvu nemoralno. Bakir Izetbegović, kaže, sjedio je ispred prostorije u kojoj je održavan sastanak.

- I Alija Izetbegović složio se sa mnom da to nije moralno. Međutim, po izlasku iz zgrade Predsjedništva BiH pozvao me Munir Alibabić Munja i rekao da moram hitno napustiti Sarajevo, jer, kako je rekao, "imaš dvoje sitne djece, ostat će bez oca". Alibabić mi je rekao da će mi inspektor Slobodan Đorđević, koji i danas živi u Sarajevu, pomoći da odem. Tako je i bilo, a poslije pet-šest godina, vodeći predmet "Garaplija", saznao sam da je tada bila data naredba da budem likvidiran - kaže Balijagić.

izvor: kliker-info