Nedim Pobrić

Nedim Pobrić savjetnik Bakira Izetbegovića

Izetbegović imenovao novinara Faktora za svog savjetnika u Parlamentu BiH

Izetbegović imenovao novinara Mustafu Drnišlića

Objavljeno: 03. feb 2021

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović imenovao je novinara portala FaktorBa Nedima Pobrića za svog savjetnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, saznaje PRESS.

Na taj način Pobrić je postao budžetski korisnik i na njegov račun mjesečno će lijegati oko 2.000 KM narodnog novca. S obzirom na to da već godinama piše hvalospjeve o Bakiru Izetbegoviću i SDA očito je došlo vrijeme da se SDA oduži Pobriću. Naravno, novcem građana Bosne i Hercegovine.

Nedim Pobrić imenuje se za savjetnika Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s danom 01. februar 2021. godine - piše u Odluci o imenovanju savjetnika, a koju potpisuje Bakir Izetbegović.

Portal FaktorBa od samog osnivanja slovi za neformalno glasilo Stranke demokratske akcije (SDA). Takvim tezama uveliko je doprinijela činjenica da je upravo firma Simurg Media d.o.o. - u čijem je vlasništvu portal FaktorBa - prikačena na budžete svih nivoa vlasti, javnih preduzeća, zavoda i agencija, a u kojim odluke donose kadrovi SDA.

Ovo nije prvi put da lider SDA Bakir Izetbegović za svoje savjetnike bira novinare Faktora. Izetbegović je dok je još obnašao dužnost člana Predsjedništva BiH imenovao za svog savjetnika u Predsjedništvu BiH urednika Faktora Elvira Huremovića, a kojeg je nakon isteka mandata ostavio u Predsjedništvu BiH da "savjetuje" Šefika Džaferovića (SDA).

Piše za Faktor, plaća ga država

U nekoliko navrata Izetbegović je, na osnovu diskrecione odluke, dodjelio sredstva iz tekuće rezerve Predsjedništva BiH firmi Simurg Media d.o.o., a koja je kako smo već naveli vlasnik portala FaktorBa, ali i radikalnog sedmičnika Stav.

Pobrić će vjerovatno i dalje nastaviti pisati tekstove za portal FaktorBa, kao što to već godinama radi i Elvir Huremović, ali će platu primati iz budžeta državnih institucija. Svakako, zbog sukoba interesa ti tekstovi bit će potpisani pseudonimom (Mustafa Drnišlić u radikalnom sedmičniku "Stav") ili inicijalima ("R.F" na stranici portala FaktorBa).

O uhljebljavanju novinara Faktora nećete pročitati nijednu riječ u medijima koje kontroliše direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica jer Nedim Pobrić slovi za miljenika Osmana Mehmedagića. Ime novog savjetnika Bakira Izetbegovića spomenuto je u anonimnoj krivičnoj prijavi protiv Mehmedagića, koju potpisuju uposlenici OSA BiH, i to u kontekstu bliskosti Pobrića i Mehmedagića te zajedničkog rada u interesu SDA.

Duže od 15 godina studira žurnalistiku: Novi savjetnik još uvijek nema fakultetsku diplomu

Posebno zanimljiva informacija je da novi savjetnik Bakira Izetbegovića uopće nema završen fakultet ili ga je završio tek prošle godine i još uvijek nije dobio fakultetsku diplomu. Nedim Pobrić fakultet je upisao prema starom nastavnom planu i programu, odnosno prije uvođenja Bolonjskog sistema studiranja. Iako je četverogodišnji studij žurnalistike na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu trebao završiti davno njegovo studiranje se odužilo pa je tako ispite polagao prošle godine.

Prema podacima s web stranice FPN-a novi savjetnik Bakira Izetbegovića ispit iz predmeta "Međunarodni odnosi" polagao je 31. januara 2020. godine, ispit iz predmeta "Javno mnijenje" 15. juna 2020. godine, a popravni ispit iz predmeta "Međunarodni odnosi" 11. februara 2020. godine. Ime Nedima Pobrića ne nalazi se na spisku diplomanata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu koji su završili studij u 2019/20. studijskoj godini.

Svakako, savjetnici Bakira Izetbegovića i ostalih članova Kolegija Parlamentarne skupštine BiH, prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH, ne moraju imati završen fakultet iako je Pobrić vjerovatno jedini savjetnik u šest kabineta članova Kolegija bez fakultetske diplome.

Prvo radno iskustvo s VSS-om, a koje je neophodan uslov za zapošljavanje u javnom sektoru, Pobrić će ukoliko ove godine dobije fakultetsku diplomu i zvanje "bachelora" - za razliku od velikog broja mladih ljudi koji godinama s diplomama magistara čekaju priliku za bilo kakvo zaposlenje - steći na mjestu savjetnika Bakira Izetbegovića.

izvor: pressmedia.ba-2021