Fikret Muslimović

Zašto je Zijad Ljevaković dao ostavku

KAD TI SE KOS(A) DIGNE NA GLAVI: Zašto je Zijad Ljevaković dao ostavku nakon što je uputio pismo Bakiru Izetbegoviću?!

Odlazak Zijada Ljevakovića daje odgovor na pitanje zašto nije održana vanredna konvencija SDA u Tešnju koja je trebala imati za cilj "ponovno spašavanje stranke"

Objavljeno: 09. feb 2021

Kada je Bakir Izetbegović, kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, imenovao novinara portala FaktorBa Nedima Pobrića za svog savjetnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, mediji su tu informaciju tretirali kao još jedno uhljebljenje stranačkih uhljeba.

Tako se kao stranački uhljeb zaposlila i Dženana Karup-Druško na mjestu savjetnika premijera Fadila Novalića.

Ali ovo nije prvi put da lider SDA Bakir Izetbegović za svoje savjetnike bira novinare Faktora. Izetbegović je dok je još obnašao dužnost člana Predsjedništva BiH imenovao za svog savjetnika u Predsjedništvu BiH urednika Faktora Elvira Huremovića, a kojeg je nakon isteka mandata ostavio u Predsjedništvu BiH da "savjetuje" Šefika Džaferovića (SDA).

Za ove novinare savjetnike se sumnja da dok primaju platu iz državnog budžeta obavljaju stranačke poslove i nastavljaju pisati botovske komentare za stranačke portale (STAV i Faktor) pod pseudonimom. Za jednog od njih se tako sumnja da se potpisuje kao Mustafa Drnišlić i da na osnovu informacija OSA piše brutalne komentare u STAV-u protiv političkih oponenata Bakira Izetbegovića. Oni slove kao predvodnici, "akindžije" i tiperi botovima koji se na društvenim mrežama okome na targetirane intelektualce najvulgarnijim uvredama i prijetnjama.

Dugo se sumnjalo da iz ovakvog režimskog koncepta agitpropa stoji Fikret Muslimović, jedan od najpoznatijih bivših oficira KOS JNA. On je svoj politički uticaj ostvarivao preko Zijada Ljevakovića, penzioniranog profesora i direktora GHB medrese u Sarajevu. Nakon penzioniranja bio je postavljen za savjetnika reisul-uleme Husein ef. Kavazovića, a potom i za savjetnika Šefika Džaferovića.

Zijad Ljevaković
Zijad Ljevaković

Ljevakoviću se pripisuje uspostavljanje obavještajno-sigurnosne mreže u Islamskoj zajednici, posebno u dijaspori, uključujući i vrbovanje famoznih botova, ili stranačkih ratnika na društvenim mrežama i medijima.

On je, kako saznaje The Bosnia Times iz krugova bliskih Centrali SDA, ovih dana uputio pismo Bakiru Izetbegoviću. Nije poznat sadržaj pisma, ali po reakciji lidera SDA jasno je da se radi o kritici njegove stranačke politike. Zanimljivo je da vrijeme slanja pisma koincidira sa imenovanjem novog savjetnika Pobrića, kao i Ljevakovićevom ostavkom i napuštanjem savjetničke funkcije.

Nedim Pobrić
Nedim Pobrić

Ljevaković pripada moćnom tešanjskom lobiju koji je zagovarao sazivanje vanredne konvencije SDA, baš u Tešnju, gdje je nekad, nakon raskola sa Adilom Zulfikarpašićem, sazvana jedna takva konvencija na kojoj je "spašena SDA" i potvrđeno vođstvo Alije Izetbegovića kao predsjednika stranke.

Grlati zagovornik vanredne konvencije bio je Osman Brka, kojeg također tretiraju megafonom Fikreta Muslimovića. Najvjerovatnije da se toj ideji suprotstavio Šemsudin Mehmedović, koji ima imidž buntovnika i oponenta, pa čak i konkurenta Bakiru Izetbegoviću, jer bi u tom slučaju on bio obilježen kao pučist i urotnik.

Ako se ima u vidu da je glavna tema te vanredne konvencije trebala biti Sebija Izetbegović, odnosno njena uloga u rasturanju stranke, jasno je od koga se trebala SDA spašavati. Pošto je Ljevaković bio notorni SDA-ovac, koji to nije krio ni kad je nosio ahmediju na glavi, kada je kao direktor GHB medrese javno podržavao Sulejmana Tihića, njegovo napuštanje SDA se može razumjeti kao spoznaja da ovoj stranci više NEMA SPASA!

izvor: thebosniatimes.ba-56438