Robert Rundo

Robert Rundo - Američki neonacisti u Srbiji

Američki neonacista slobodno šeta Beogradom

• Robert Rundo je u prestonici otvorio fabriku u kojoj šije garderobu kojom se promovišu ultradesničarske ideje, učestvovao je u pisanju sramnih grafita na Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu

Američki neonacista Robert Rundo, koji je iz svoje zemlje pobegao jer se u njoj protiv njega vodi postupak zbog promocije fašizma i brutalnog nasilja neistomišljenika, već gotovo godinu dana nalazi se u Srbiji. Ne samo da ovaj Amerikanac nije "bezbednosno interesantan" nadležnim organima u našoj zemlji nego je u Srbiji bez poteškoća otvorio firmu "Vilturajs", u kojoj šije garderobu na kojoj se promovišu ultradesničarske ideje i glorifikuju ideje supermatije i reklamira je garantujući da je "izrađena isključivo u istočnoj Evropi i da nijedna ruka koja nije slična njegovom umu ne dotiče proizvodnju".

Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ-a, organizacije koja je alarmirala javnost kada je došla do informacija da se Rundo nalazi u Srbiji, pita se u razgovoru za "Politiku" zašto nadležni u našoj zemlji ne reaguju i ne uskrate mu gostoprimstvo.

Rundo je u Srbiju, prema Đenićevim rečima, u martu prošle godine došao iz Ukrajine, gde je učestvovao u aktivnostima neonacističke organizacije AZOV i građanskom ratu.

- Američki neonacista je javnosti u Srbiji postao poznat nakon što je otkriveno da je Beograd skrnavio neonacističkim grafitima. MUP-u smo prosledili fotografije na kojima se vidi da Rundo učestvuje u pisanju sramnih grafita na Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu. Američki neonacista i njegovi istomišljenici ispisali su tada grafit "Gorite u paklu", a biste narodnih heroja poprskali su crvenim auto-lakom. Prilikom prethodnih skrnavljenja grobnica ispisivali su poruke "Titove ustaše" i "Smrt komuni" uz neizbežno iscrtavanje četiri ocila koja su simbol sloge i jedinstva srpskog naroda - kaže za naš list Đenić.

Uz sve pobrojano, prema rečima sekretara SKOJ-a, od marta prošle godine, kada je došao u Srbiju, Rundo je uspeo da okupi sve ultradesničarske organizacije u "koaliciju" koju je nazvao "Beogradski nacionalisti". Prema informacijama koje Đenić ima, on je glavni logističar pomenute "koalicije". O kakvoj se grupaciji radi možda najbolje govori činjenica da su njena dva pripadnika uhapšena i procesuirana zbog skrnavljenja i gašenja Večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda.

- S obzirom na sve ove informacije, pitamo se zašto se ne pokreće postupak protiv Runda i ko mu omogućava da nesmetano boravi u Srbiji i bavi se nedozvoljenim radnjama - kaže Đenić.

Sekretar SKOJ-a dodaje da su od direktora Agencije za privredne registre Milana Lučića tražili pokretanje procedure za brisanje iz registra Rundove firme "Vilturajs" s obzirom na to da smatraju da je firma paravan za organizovanje i finansiranje delovanja grupacija u Srbiji.

Rundo, inače bivši građevinski radnik i robijaš, nedavno se javno hvalio snimkom ispred zida s neonacističkim grafitima u beogradskom naselju Karaburma. Na snimku poručuje da je došao "da očisti taj deo grada", a za svoj jutjub kanal snimao se i na jezeru Perućac, kafiću u prestoničkoj Knez Mihailovoj ulici...

Rundo je u Americi i jedan od osnivača pokreta "Rise Above Movement" (RAM), a dva člana ovog pokreta su u zatvoru zbog brutalnog nasilja. Osnovao ga je pre tri godine, a članovi ovog pokreta su, kako je pisao "Gardijan", uglavnom MMA borci. U početku su se s neistomišljenicima borili pesnicama, ali su vremenom postali brutalniji - počeli su da treniraju i s vatrenim oružjem i da praktikuju da tokom sukoba pucaju iz kola pre nego što policija stigne na poprište sukoba.

Mediji u SAD izveštavali su o Rundu i brutalnim napadima koje je počinio RAM. O ovom pokretu snimljen je i dokumentarni film, a američki novinar Ali Vinston pre tri meseca objavio je i iscrpni profil američkog neonaciste, u kojem je otkrio da je zbog lošeg publiciteta izgubio posao.

Objavljeno: 31. jan 2021 | politika-rs Miroslava Derikonjić