Dario Krezić

SAVJETNIK - Nova afera Dragana Čovića

Dario Krezić, savjetnik za sigurnost Dragana Čovića - Ima li iko čist a da je blizak Čoviću

NOVA AFERA: Savjetnik Dragana Čovića i kum Zorana Galića u aferi oko davanja mita - Dario Krezić oteo i premlatio Marija Markotu

• Kako saznaje Federalna televizija, Dario Krezić, savjetnik za sigurnost Dragana Čovića, otima ljude i premlaćuje ih sve s ciljem zastrašivanja zbog davanja mita za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH. Pritom, Krezić koristi i službeno vozilo Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Objavljeno: 26. maj 2016

Dario Krezić savjetnik je za sigurnost Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH. On je i istaknuti član HDZ BiH te nekadašnji član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH.

Prema informacijama kojima raspolažemo, upravo je Krezić s Oliverom Marijanovićem i još jednom nepoznatom osobom 26. novembra 2015. godine u kasnim večernjim satima, u mostarskom naselju Raštani, oteo Marija Markotu iz Posušja.

Dario Krezić, savjetnik za sigurnost Dragana Čovića
Videoprilog Faruka Durmiševića (Dnevnik 2)

Mario Markota je u to vrijeme bio polaznik Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru za čin policajca. Markotu je prvo Marijanović na prevaru pozvao u svoje vozilo te ga potom odveo u Raštane. Tamo dolazi i Krezić sa službenim vozilom Dragana Čovića, kojem su upaljeni treptači, i još jednom osobom, s potkapama na glavi. Potom su Markotu navedene osobe pretukle.

Ko su savjetnici Dragana Čovića

13. mar 2017 - Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čovića je najmnogobrojniji kada su u pitanju savjetnici članova Predsjedništva. Osim šefice kabineta, Čovića savjetuje šest osoba.

Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čovića vodi šefica Tonka Krešić iz Stoca koja je ranije bila angažovana u uredu nekadašenjg predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande. Bila je i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Čovićev savjetnik za sigurnost je Dario Krezić. On je bivši potpredsjednik Gradskog odbora mladeži HDZ-a BiH u Mostaru. Osim njega, savjetnici su i Igor Planinić, Dejan Vanjek,Sanja Bazina, Tugomir Čuljak i Andrijana Katić.

Čović je nedavno Planinića imenovao za hrvatskog oficira za vezu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Vanjek je Čovićev savjetnik za vanjsku politiku dok je Bazina savjetnica za evropske integracije.

Čuljak u Čovićevom kabinetu ima posebnu ulogu. Rođen je i odrastao Frankfurtu. Radio je kao inženjer kompaniji "Lufthansa Technik" te je vlasnik nekoliko patenata. Političku karijeru započeo je kao član Mladeži, a u zadnje četiri godine član je Predsjedništva ove koordinacije.

izvor: ba.n1info.com-a142857

Krezić je ispitivao Markotu da li je pričao da je Zoranu Galiću dao mito za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH. Dario Krezić je bliski prijatelj i kršteni kum djeteta Zorana Galića, direktora Granične policije BiH. Upravo je otmica i fizički nasrtaj na Markotu bio cilj zastrašivanja zbog davanju mita Galiću za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH.

Prilikom policijskog ispitivanja Oliver Marijanović je priznao sve navedeno.

Zoran Galić
Zoran Galić

Službeni automobil Dragana Čovića zasigurno krije tajne prljavih poslova koje je obavljao Dario Krezić, nezakonito ga koristeći u privatne svrhe.

Najvažnije pitanje je da li je Dragan Čović znao za aktivnosti svog savjetnika?

Iz Predsjedništva BiH nismo još dobili odgovor. Ipak, saznajemo da je Krezić u bliskim rodbinskim vezama s Čovićem, te da ga očekuje veoma bitna pozicija u OSA.

Slučaj je proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a na postupajućem tužiocu je da rasvijetli okolnosti dešavanja na mostarskim parkinzima.

izvor: federalna.ba-167230