Vladimir Šeks Kolega

Dokumenti o Šeksovoj suradnji s UDBA-om

Alija Đonlić: Branimirov tata Ljubomir surađivao je s UDBA-om

• Alija Đonlić je 1977-e s Josipom Perkovićem uhićen u Zürichu. Osamdesetih je s obitelji Ljubomira Glavaša, Branimirova oca radio na povratku u Osijek bvšeg udbina suradnika iz Njemačke

Branimir Glavaš se nekoliko puta javno kleo da njegov stariji osječki kolega Vladimir Šeks nikad nije bio suradnik UDBA-e, jer eto to on obzirom da ni on ni itko iz njegove obitelji nie radio za UDBA-u. Najgora moguća obrana. Nacional je objavio nove dokuemente o suradnji Vladimira Šeksa iz 1974-e s osječkom UDBA-om na razotrkivanju ekipe iz Đakova koja je pisala parole protiv Tita i SFRJ. Zanimljivo jest da su dokuemnti objavljeni u Nacionalu iz iste grupe dokumenata koje je za potrebe Šeksovog istraživačkog time, prikupio Bože Vukušić.

Zanimljivo je da nekako iz vremena Šeksovog đakovačkog slučaja datira i susret Branimira Glavaša s Josipom Perkovićem, a kojerg je opisao u svojoj biografiji. I on isto tvrdi da je imao problema s pisanjem grafita "Živjela NDH" u Osijeku, ali da ga je iz problema, na intervenciju njegove majke Zorke, izvukao inspektor Josip Perković.

Iz zbirke Bože Vukušića koju je prikupljao za novu knjigu Vladimira Šeksa, potječu i dokumenti o suradnji Ljubomira Glavaša s osječkom UDBA-om, a potpisuje ih Alija Đonlić, radni kolega Josipa Perkovića iz 1977-e kada su obojica završili u rukama švicartske policije jer su se u Zürichu našli sa Josipom Müllerom kojem su trebali povjeriti ubojstvo političkog emigranta Franje Gorete.

U dokumentu osječke UDBA-e "Informacija br. 182" od 20. prosinca 1982, Glavaševog oca je 1980 na prekid suradnje s UDBA-om nagovorio odvjetnik Krunislav Olujić, koji je devedesetih slovio kao veliki neprijatelj Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša.

To je samo jedan od nekolicine dokumenata koje je načinio Alija Đonlić o pokušaju UDBA-e da raščisti s Ljubomirom Glavašem preko njegove obitelji, uključivo Branimira. Posebno je dirljivo kada su 1990-e Zorka i Branimir Glavaš zvali Ljubomira u Njemačku u nazočnosti Alije Đonlića i jamčili mu da ga UDBA neće uhititi zbog izdaje i nek dođe glasati na izborima za HDZ-e.

Alija Đonlić je 1987-e sastavio "Informaciju" nakon razgovora s bratićem Branimira Glavaša, Ivanom Glavašem direktorom jednog osječkog poduzeća u kojem je radio i Vladimir Šeks.

Svi oni koji mogu odgonetnuti zašto se Branimir Glavaš pozitivno oglasio o Istanbulskoj konvenciji, sada imaju priliku potražiti odgovor. A kako su se i zašto dokumenti osječke UDBA-e kojima raspolaže Bože Vukušić o predsjedniku NO "Počasnog bleiburškog voda", kolegi Vladimiru Šeksu, našli u medijima, morat ćemo se pomučiti da saznamo.

Objavljeno: 25. apr 2018 | 45lines-com Željko Peratović