Ivan Tolj PaterGate

Tko je Ivan Tolj - svećenik, medijski mogul i Dodikov špijun

Afera PaterGate - Ivan Tolj u središtu špijunske afere

Objavljeno: 09. apr 2019 | TopNews Slovenija

Slovenska "PopTV" bavi se ovih dana aferom PaterGate i pričom o predstavniku austrijske Štirije u Hrvatskoj - prema kojoj je 51-godišnji Ivan Tolj, vlasnik hrvatskog portala 24sata i Večernjeg lista - kako tvrde slovenački medij - u ime Vlade Republike Hrvatske pokušao spriječiti objavljivanje informacija o ilegalnim aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske.

Kada je saznao o čemu Slovenci namjeravaju pisati, nakon izbijanja Afere Selefije, župnik Gornjeg Močila i Sijekovca, pater Ivan Tolj, pozvao je svog poznanika u Sloveniji i zamolio ga da pokuša spriječiti objavljivanje te priče - kazao je da zove "u ime hrvatske vlade".

Zašto bi župnik jednog nevažnog seoceta u Bosni i Hercegovini pokušao cenzurirati medije u Sloveniji? U ime hrvatske vlade? Odgovor leži u karakteru i djelu župnika Ivana Tolja, koji je, vjerovali ili ne, jedan od najmoćnijih ljudi u hrvatskim medijima danas.

VIDEO: Uhvatili smo hrvatske obavještajce s rukom u pekmezu!

• UREDNIK SLOVENSKOG PORTALA 24UR, JURE TEPINA

O špijunskoj aferi koja potresa Sloveniju i Hrvatsku, sinoć je za Al Jazeeru Balkans govorio Jure Tepina, urednik portala 24ur, koji je prvi objavio da je Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao u ime Hratske vlade spriječiti objavu reportaže o špijunskoj aferi -- slobodna-bosna.ba-110973

Budući da su Slovenci obznanili Toljev pokušaj da utječe na njihove medije, hrvatske obavještajne službe sada pokušavaju umanjiti Toljevu ulogu u svemu tome. Tvrde da SOA i vlada nikada ne bi to iskoristili, te da je Tolj zapravo djelovao na vlastitu ruku i tko zna čije interese. No, Tolj nije "privođen na informativni razgovor", niti ga je tKo tužio zbog toga.

Slovenci također spominju Toljevo prijateljstvo s Miloradom Dodikom i sastanke s osobama za koje se sumnja da su obavještajni organi Republike Srpske.

Tko je Ivan Tolj

Gornje Močile je župa u Bosanskoj Posavini koja skoro i nema stanovnike. Tamošnji dugogodišnji župnik, Ivan Tolj, ne živi u svojoj župi - već u Zagrebu. Rođen je 1968. godine u blizini Ljubuškog. Pridružio se franjevačkom redu, ali nije dugo ostao s njima. Od njegovih franjevačkih dana prati ga neprovjerena glasina da surađuje s jugoslavenskim tajnim službama i da je poslat među franjevce po zadatku. Hercegovci franjevci ne vole špijunske igre.

Čim je napustio franjevce - dobio je župu i postao župnik. Svi stanovnici Gornjih Močila, protjerani su iz svojih kuća u ratu - pa se tako Tolj mogao posvetiti i nekim drugim aktivnostima...

Za Ivana Tolja nikad ne biste rekli da je svećenik. Godinama je drugi čovjek u EPH (Hanza Media je vodeća hrvatska medijska kuća u jugoistočnoj Europi. Tvrtka objavljuje pet dnevnih novina i više od 30 časopisa. Ime Hanza Media doo preimenovano je od 1. srpnja 2016. godine u Europapress Holding - EPH).

Godine 1998. Ivan Tolj je ujedinio Ninoslava Pavića, bivšeg vlasnika Europapress Holdinga, izdavača Globusa, Jutarnjeg lista, Glorije i mnogih drugih novina s njemačkim izdavačem WAZ. Pavić je polovicu tvrtke prodao WAZ-u, a Tolj je imenovan specijalnim savjetnikom.

Godinama je bio drugi najmoćniji čovjek EPH-a sve dok nije prešao u konkurentnu Štajersku, koja je izdala Večernji list i 24 sata. Prijelaz je organizirao pokojni Marijan Kostrenčić, dok Tolj i Pavić nisu bili u dobrim odnosima. Styria Media Group je austrijska katolička institucija koja već više od stoljeća i pol izdaje časopise. U Austriji su vlasnici niza medija od Kleine Zeitung do Die Presse, dok u Hrvatskoj imaju 24 sata i Večernji list.

izvor: topnews.si-2019

 

DESNA KOLINDINA RUKA - Pater Ivan Tolj

Slovenci vjeruju da ih Hrvati prisluškuju

Daniel Markić, pater Ivan Tolj i Božo Ljubić
Daniel Markić, pater Ivan Tolj i Božo Ljubić

• Od sagovornika je u ime Vlade Republike Hrvatske zatražio "pomoć" da se priča o prisluškivanju i Davoru Franiću ne objavi

Objavljeno: 17. maj 2019

Ivan Tolj je, pišu slovenački mediji, u bliskim odnosima sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. Pokušao je iskoristiti svoj utjecaj da u ime Vlade Republike Hrvatske spriječi objavljivanje informacija o umiješanosti SOA u prisluškivanje zvaničnika Republike Slovenije involviranih u arbitražu oko Piranskog zaljeva:

Radi se o pokušaju podmićivanja, što je zločin, i zato objavljujemo snimak jer se direktno spominje u našim medijima i zato što smo bili svjedoci pritiska kako ne bi objavlili priču - piše slovenski 24ur.

Sada je, dodaju, jasno da nije slučajnost to što su snimci prisluškivanih razgovora slovenačkih zvaničnika objavljeni baš u Večernjem listu. Tolj je, tvrde iz 24ur, povezan sa Jadrankom Kosor, Ivom Josipovićem, Kolindom Grabar-Kitarović, Andrejem Plenkovićem, Milanom Bandićem, Božom Ljubićem ali i sa direktorom SOA Danielom Markićem.

Kako je predsjednik Uprave Večernjeg lista i 24sata.hr znao da slovenački mediji namjeravaju objaviti priču o hrvatskoj obavještajnoj službi - zagonetka je, ali pokazuje jednu činjenicu da se, vjeruju Slovenci, njihovi novinari i izvori prisluškuju:

Hrvatska je te informacije mogla dobiti samo tajnim djelovanjem i praćenjem stranih novinara, a još važnije je hrvatski motiv. Zašto bi tražili utjecaj u slovenskim medijima, pokušali ih podmititi ako Hrvatska nije prisluškivala slovenačke diplomate i zašto je prvo poticanje da se prekine izvještavanje ako je priča zaista neistinita - pitaju se u 24ur.

Pokušaji da se priča u Sloveniji "prekrije prašinom" bili su uzaludni.

HRVATSKA AFERA "PATERGATE

• Ivan Tolj lažno se predstavljao u ime vlade. Nitko ga neće tužiti

Hrvatski premijer Andrej Plenković neće prijaviti, niti će od predstavnika Styrije u Hrvatskoj, patera Ivana Tolja, tražiti naknadu štete zbog lažnog predstavljanja, piše IndexHr -- slobodna-bosna.ba-111205

S druge strane, danas je na naslovnoj stranici Večernjeg lista objavljena priča kojom se nastoji "očistiti" ugled SOA. Večernji list je danas objavio članak u kojem se spominje obustavljanje istrage u predmetu "vrbovanja selefija u BiH" protiv rođaka glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, a da je cilj afere "uništavanje projekta izgradnje Pelješkog mosta", dok Slovenci objavljivanjem afere nastoje izdejstvovati epilog u arbitražnom postupku u vezi sa Piranskim zaljevom.

Na kraju, hrvatske vlasti se ograđuju od Ivana Tolja i optužuju ga da je sve radio na svoju ruku i lažno se predstavlja kao izaslanik hrvatske vlasti - ali ga niko nije tužio zbog toga.

izvor: slobodna-bosna.ba-110821

 

Tajnoviti prijatelj svih hrvatskih predsjednika i premijera

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Ivan Tolj je zaljubljen u Stjepana Mesića i Ivu Josipovića. Voli Zorana Milanovića ali i sadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Nju često vozi automobilom do Gornjih Močila, kao i na razne večere, bankete i humanitarne akcije koje je u međuvremenu organizirao.

Osim kod političara, čest je gost i kod jačih poduzetnika, osobito onih iz Bosanske Posavine, uključujući i trgovce oružjem. S njima je osnovao "Udruženje Prsten", čiji su članovi intenzivno kupovali zemljište u Bosni i Hercegovini, kako bi "što više zemlje ostalo u hrvatskim rukama".

Ivan Tolj je poznat po tajnim pritiscima na medije.

Kad je Zoran Milanović pobijedio na parlamentarnim izborima - hrvatski Nacional je objavio intervju s Ivom Josipovićem. Novi predsjednik, Zoran Milanović, bio je ljut zbog intervjua i tražio je da Nacional izmijeni naslov intervjua. Nacional je odbio izmijeniti Naslov. Onda je u igru stupio Ivan Tolj i pokušao ucijeniti uredništvo. Originalni intervju je ostao sa netaknutim naslovom, a redakcija je dopisala poruku za Ivana Tolja:

Nacional poziva časne svećenike, koji se trenutno bave moćnim medijskim kućama, da ne pokušavaju intervenirati za svoje prijatelje. To ne radi kod nas. Hvaljen Isus i MaFija!

Zoran Milanović je inače vrlo često koristio Toljeve usluge. Čak i prije nego je postao premijer, novinaru Večernjeg lista, koji je napisao nešto što mu se ne sviđa, zaprijetio je: "Nazvat ću Tolja!"

Taj novinar je brzo iza toga otjeran iz Večernjeg.

izvor: topnews.si-2019

 

Bukti špijunska afera, Slovenci zasjedaju, predsjednica Hrvatske PRITISNUTA UZ ZID

JAVILA SE KOLINDA - ovo je izjavila...

Kolinda Grabar-Kitarović - Ivan Tolj
Kolinda Grabar-Kitarović - Ivan Tolj

• Mogu reći da vlada nije ni na koji način utjecala na Tolja, kazao je savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal

Objavljeno: 09. apr 2019

Bukti špijunska afera nakon što je slovenski PopTV sinoć objavio da je pater Ivan Tolj, prvi čovjek Styrie u Hrvatskoj pod kojom djeluju Večernji list i 24sata, u ime hrvatske vlade na toj televiziji i njihovom portalu 24ur pokušao spriječiti objavu priče o hrvatskom špijunu i arbitraži. Slovenski državni vrh hitno se sastao na sjednici vijeća za nacionalnu sigurnost u 16 sati, prenosi Index.

I predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović se oglasila:

Predsjednica Republike nije, te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O pisanju slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija.

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza - saopćeno je iz njezinog Ureda.

Javio se i Plenkovićev savjetnik, Robert Kopal. Upitan ko je onda zvao Ivana Tolja, koji je rekao da govori u ime hrvatske vlade, Kopal je odgovorio:

Ne znam zašto je to gospodin Tolj rekao.

Time je, čini se, priznao da je na snimci koju je objavio slovenski PopTV i njihov portal 24ur upravo pater Ivan Tolj, prvi čovjek medijske kuće Styria pod koju spadaju dnevne novine Večernji list i 24sata:

Mogu reći da vlada nije ni na koji način utjecala na Tolja - kazao je savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal novinarima uoči sastanka užeg kabineta vlade.

izvor: slobodna-bosna.ba-110919