Naser Orić

Kuda ideš Nasere Oriću

"KUDA IDEŠ, NASERE?" Film o Naseru Oriću će se finansirati od naših "kurbana"

• Ne bi bio nezanimljiv film kako mladi policajac koji se školovao u Beogradu dolazi u svoju Srebrenicu i u ratu postaje kriminalac. Bila bi veoma upečatljiva scena kad Orić hrani konja sećerom...

Objavljeno: 27. apr 2021

Heroj Ajvatovice - POLICAJAC KRIMINALAC

Naser Orić bavi se biznisom - nabavke stoke, posebno krava, za potrebe Islamske zajednice - te otkupa i klanja kurbana. Godišnji obrt koji Orić ostvari sa nabavkom i prodajom kurbana iznosi nekoliko miliona maraka. Stoku za kurbane, zanimljivo - kupuje u Srbiji.

Pošto Orić vrlo dobro kotira kod bošnjačkih vladajućih elita i jer ga veže osobno prijateljstvo sa Bakirom Izetbegovićem i reisom Huseinom Kavazovićem, njegovi sumnjivi poslovi su daleko od svih mogućih organa provjere. Tek je pozivom u Tužilaštvo u slučaju afere "Respiratori" skrenuta pažnja na njegovu sklonost da se bavi mutnim poslovima. On je priznao komunikaciju sa Fikretom Hodžićem, vlasnikom firme "Srebrena malina", što bi moglo značiti da je njegova uloga mnogo veća u dobivanju posla od "savjetodavne" kako je rekao isljednicima.

Slobodan Milošević, Mladen Naletilić, Mehmed Alagić i Naser Orić

Tako se spekulira da je Orić i (su)vlasnik firme koja se bavi građevinskim radovima, a koja je angažirana na izgradnji Koridora VC, itd.

Kao što se spekulira da je Bakir Izetbegović prepustio kontrolu nad državnim preudzećem "BH Pošta" Oriću i Abdiću kao nagradu za podršku koju daju njemu osobno i njegovoj stranci. Oni imaju "posredničku-konsultantsku" ulogu i u sklapanju poslava. Orić je navodno baš preko BH Pošte ostvario veliku transakciju prodaje kurbana. Pošto se radi o poslovima koji su oslobođeni PDV-a to je vrlo unosan biznis za obje strane.

Na stranu postratna uloga kontroverznih komandanata, kriminalna uloga Nasera Orića u ratu je zataškana. Iako postoji dosje kojeg je sačinila komanda 2. korpusa Armije BiH pod kodnom oznakom "A 101" u kojem se Oriću stavljaju na teret ubistva, prostitucija, silovanje, prodaja zlata iz rudnika itd., Oriću su bošnjačke vlasti "progledale kroz prste".

Također postoje zapisnici i izjave saslušanih stotinjak Srebreničana o "padu Srebrenice" koji su arhivirani u Centrali SDA, gdje su svjedoci i saslušavani. Sve je to, naravno, dostupno Emiru Hadžihafizbegoviću kao visokom funkcioneru SDA.

Orić je nedvojbeno ratnik koji je kao heroj/glumac već ušao u legendu. Priča o kriminalcu koji u ratu postaje heroj, nije nepoznata u svijetu filma. Stoga ne bio bio nezanimljiv scenarij za film kako mladi policajac, koji se školovao u Beogradu, dolazi u svoju Srebrenicu i u ratu postaje glavni krimos. Bila bi veoma upečatljiva scena kad Orić hrani konja sećerom, na primjer...

Vojno krilo Dinastije Izetbegović

Sebija i Bakir Izetbegović
Sebija i Bakir Izetbegović

Ruku na srce, malo ko je očekivao da će film Jasmile Žbanić "Kuda ideš, Aida?" dobiti oskara. Jeste velika tema, jeste film veoma dorbo urađen i jeste Žbanić pokazala svoje rediteljske sposobnosti, ali ako se usporedi sa svjetskim klasicima koji su se bavili temom masovoih ratnih zločina, ovaj film o Srebrenici scenaristički je podbacio. On ima vrlo jasnu, civiliziranu i miroljubivu poruku, ali nema dovoljno snažnu umjetničku "ubojitost" kakvu moraju imati priče na ovu temu. Gledalac je morao ostati emotivno paraliziran i fizički ukočen nakon što odgleda i čuje priču o Srebrenici. Bosna ima dovoljno kavlitetnih pisaca koji su trebali umjetnički obraditi istu građu koju je Žbanić koristila kao scenarij i to bi se moglo ocijeniti kao njen propust nakon smjele odluke da se bavi temom Srebrenice.

I pored svega, nema govora da je Žbanić ostvarila svoje životno djelo i da je bosansko-hercegovačka kinematografija pokazala da ima generaciju vrlo respektabilnih reditelja i da će bosanski film doživjeti svjetsku reputaciju i osvajati prestižne nagrade kako se to dešavalo i do sada.

TAČKA NA SVE!

Osim ako šalabajzeri ne uzmu stvari u svoje ruke kako je već najavio glumac Emir Hadžihafizbegović - da će snimiti film o Naseru Oriću.

- "Taj se film priprema da se jednom skine stigma sa heroja koji je otišao u Hag, oslobođen optužbi, moramo napraviti film o Naseru Oriću", poručio je Hadžihafizbegović.

A kada je taj Orić upitan da iz perspektive nekoga ko je učestvovao u odbrani Srebrenice i ko poznaje veliki broj Srebreničana, prokomentira spomenuti film, rekao je: "Ja, jednostavno, ne želim da gledam taj film. Tačka na sve! Za mene ti "medvjedi" i ti oskari ne postoje. To je za mene bruka."

Njegovo negativno mišljenje o filmu ide u prilog katarzičnih poruka koju je Žbanić željela odaslati svijetu, jer ga Srbi doživljavaju kao ratnog zločinca. Ali ako je to njegov razlog i motiv da on ispriča i odglumi svoju priču o Srebrenici onda se sa tim mora pozabaviti cjelokupna bosanska javnost kako bi, naravno, njegovu namjeru "sasjekla u korijenu"!

Kako saznajemo od Hadžihafizbegoviča, pored Orića još jedan ratni komandant želi snimiti film o sebi.

Radi se o Hamdiji Abdiću Tigru koji je ovih dana dospio u žižu jvanosti svojim ksenofobičnim napadom na dr. Dragana Stevanovića. On se javno obratio pitanjem Bakiru Izetbegoviću: "Molim predsjednika SDA da mi javno odgovori da li stoji iza vokabulara zastupnika SDA u Federalnom parlamentu".

Avdić je napisao komentar na jedna televizijski istup Stevanovića: "J*bo li ti svaki član SDA staru".

Hamdija Abdić Tigar Naroda
Hamdija Abdić Tigar Naroda

Avdić jeste akter jedne od najspektakularnijih ratnih akcija u Bosanskoj Krajini u kojoj je namagarčio Fikreta Abdića i to svakako ima osnove za jednu ratnu filmsku priču. Ali, pitanje je treba li Bošnjacima takav film koji će "dosuti so na ranu" koja je već dobrano počela zamlađivati. Trebalo ili ne trebalo snimati takve ratne priče, film o Tigru će vjerovatno biti snimljen ako se nađu pare za taj projekt.

S obzirom na političke uloge koje izvanredno "igraju" Orić i Avdić u SDA, prije svega kao komandanti "stranačkih batinaša", a potom kao tajkuni koji mešetare s mafijšakim poslovima, novac za snimanje filmova o njima neće im biti problem. Sumnja se da baš trio kojeg sačinjavaju Fikret Prevljak, Hamdija Abdić i Naser Orić danas vode "vojno krilo" SDA. Tu odluku je Bakir Izebegović, navodno, donio nakon februarskih demonstracija koje su najžešće bile u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, matičnim gradovim spomenutog tria.

izvor: thebosniatimes.ba-59373