Mehmedalija Hadžić i Rusmir Mahmutćehajić na osnivačkoj skupštini NBL

Prisustvo Rusmira Mahmutćehajića na Osnivačkoj skupštini NBL vrlo je znakovito

Nedžad Latić: OPOZICIJA SRLJA U NESTANAK!

• Bez obzira što režim svakim danom sve dublje tone u "živo blato", ovakva opozicija prenatrpana strankama koje vode neharizmatični i sujetni lideri faktički održava takav režim u životu i daje mu nadu da će preživjeti, pa možda i pobijediti i na narednim izborima

Objavljeno: 04. okt 2017 | Nedžad Latić

U Sarajevu je ovog vikenda održana Osnivačka skupština Nezavisne bosansko-hercegovačke liste (NBL) oko koje su okupili nezavisni načelnici i vijećnici iz Bosne i Hercegovine. Za predsjednika stranke izabran je Ibrahim Hadžibajrić, a za potpredsjednike izabrani su načelnici Bosanskog Petrovca i Kalesije Zlatko Hujić i Sead Džafić, te Vehida Fazlić iz Srebrenika i privrednik Jusuf Arifagić. Ako se po jutru poznaje dan...

Na skupštini je istaknuto da će NBL ponuditi alternativu postojećem režimu koji je doveo zemlju do političkog zastoja. Glavni adut načelnicima za ovakvu političku ambiciju je brojka od 110.000 glasova koliko su osvojili na proteklim izborima. Njihova politička ideja artikulirana je u Povelji NBL-a koju je usvojila i Skupština.

- "Izaći ćemo sa našim tačnim i jasnim programom. To je Povelja koja je urađena i to je dokument koje bi trebale iščitavati i druge političke partije riječ po riječ, ima se šta vidjeti i pročitati", rekao je Hadžibajrić u svom obraćanju.

Šta sadrži Povelja NBL

Mehmedalija Hadžić - savjetnik Mustafe Cerića HižaSlava
Mehmedalija Hadžić - savjetnik Mustafe Cerića HižaSlava

Kako se navodi u Povelji, tri su očite činjenice koje svjedoče o neprihvatljivom stanju u BiH. To su siromaštvo, osjećaj političke, kulturne i ekonomske nesigurnosti i treće hobotivna užasavajuće korumpirana i neefikasna administracija na svim razinama državnog poretka.

- "Takvo stanje mora biti promijenjeno novim djelovanjem bosanskih građana. Ovo je neopoziv zahtjev svima nama da takvu promjenu otpočnemo, te ustrajno vodimo i snažimo. Mi, članovi i vodstvo Nezavisne bosansko-hercegovačke liste, javno izražavamo spremnost i odlučnost da zagovaramo promjene sadašnjeg političkog, kulturnog i ekonomskog stanja u državi. Takvu odluku donosimo u skladu s najboljim interesom bosansko-hercegovačkog naroda. Spremni smo raditi za takvo opredjeljenje", stoji u tekstu Povelje.

Dva su momenta koja su me navela na razmišljanje nakon osnivanja još jedne političke organizacije u Sarajevu i smatram ih bitnim za razumijevanje političkih odnosa i ishoda izbora u narednoj godini. Dakle, nakon osnivanja Nezavisnog bloka, za čijeg predsjednika je izabran Senad Šepić, dobili smo i Nezavisnu listu. To je rezultanta pobunjenih, ili kako ih režimski mediji tretiraju odmetnutnih, grupacija koje su prilično zagorčale politički život Bakiru Izetbegoviću, zadavši mu nekoliko ozbiljnih udaraca i oduzevši stotinjak hiljada glasova njegovoj stranci. Od ovih stranaka se očekuje da bar ponove uspjeh sa lokalnih izbora što bi u ukupnoj izbornoj rezultanti moglo biti presudan fakat za obaranje režima. Ako se po jutru dan poznaje, odnosno ako je suditi prema priloženom nakon osnivačkih skupština ovih stranka, režimske strukture mogu mirno spavati; opozicija sama srlja u propast!

Povratak Mahmutćehajića

Ibrahim Hadžibajrić
Ibrahim Hadžibajrić

Medijsko ignoriranje Šepića i Hadžibajrića od strane režimskih medija bilo je očekivano ali potpuno odgovara i sadašnjem odnosu snaga jer režim u njima ne vidi nikakvu opasnost.

Međutim, malo ko je primijetio, a niko tome nije pridavao dužnu pažnju, da je na Osnivačkoj skupštini NBL-a bio prisutan Rusmir Mahmutćehajić, jedan od najeminentnijih živih bošnjačkih intelektualaca. Uz njega je stajao i Mehmedalija Hadžić, također priznati i angažirani islamski intelektualac koji je bio i savjetnik reisa Mustafe Cerića. Ovo je vrlo važna i bitna činjenica koja se ne smije ignorirati ukoliko se želi procjenjivati perspektiva NBL-a. Ova činjenica vjerovatno otkriva i ko je autor stranačkog programa NBL-a koji je naslovljen kao Povelja. Radi se, nema sumnje, o ponajbolje napisanom političkom programu za stranačko djelovanje.

Mehmedalija Hadžić savjetnik Mustafe Cerića Hižaslava

Mehmedalija Hadžić - savjetnik Mustafe Cerića HižaSlava
Mehmedalija Hadžić - savjetnik Mustafe Cerića HižaSlava

Ukoliko bi drugi stranački lideri bez sujete iščitali ovaj program možda bi ga mogli uzeti kao platformu za zajedničko djelovanje opozicije. Ali, pošto je Mahmutćehajić već imao jednu ulogu sive eminencije i stranačkog ideologa kroz formiranje Bosanske patriotske stranke (BPS), koja se očito neslavno završila po samog Mahmutćehajića, vrlo je upitno kako bi se Mahmutćehajić ponašao kao ideolog opozicije i da li bi ga kao takvog lideri drugih opozicionih stranaka prihvatili.

Kao što je poznato, Mahmutćehajić je dugo godina slovio kao drugi čovjek u Bošnjaka, naravno odmah iza nespornog vođe Alije Izetbegovića. On je imao ulogu kod Bošnjaka sličnu onoj koju je imao Dobrica Ćosić kod Srba pa su, valjda stoga, njih dvojica i bili vođe pregovaračkih nacionalnih timova nakon pada komunističkog režima. Očito su pregovori bili neuspješni jer je Mhamutćehajić, koliko god to žarko želio da se i on predstavlja kao "otac nacije", krio svoje sastanke sa Ćosićem.

Nakon konfrontacije sa Harisom Silajdžićem, tadašnjim premijerom, Mahmutćehajić napušta ministarsku funkciju i definitivno se povlači iz politike. Navodno je ostao u dobrim odnosima sa Hasanom Čengićem i oni koji ih poznaju iz vremena nastanka Patriotske lige, pa i u vrijeme rata, tvrde da su ostali vrlo bliski i da još uvijek surađuju.

Ako bi ova činjenica bila tačna, onda je pojava Mahmutćehajića na Osnivačkoj skupštini NBL-a zapravo njegov politički povratak. U tom slučaju moguće je računati na formiranje novog opozicionog bloka od A SDA, čiji je lider Nermin Ogrešević blizak Hasanu Čengiću, BPS-a Sefera Halilovića, Nezavisnog bloka Senada Šepića i Nezavisne liste Ibrahima Hadžibajrića.

Mustafa Cerić - Muamer Zukorlić - Gospodari Prstenova
Mustafa Cerić - Muamer Zukorlić - Gospodari Prstenova

Oni bi mogli biti desni centar, prostor koji nedovoljno popunjavaju SBB Fahrudina Radončića i S za BiH Amera Jerlagića. Kao takvi bi mogli čak ponuditi i svog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. No, ovakav razvoj situacije bi jednako odgovarao lijevom bloku stranaka na čelu sa SDP-om, kao i režimu na čelu sa SDA-om. Pošto je sa liderima ovih stranka, poput Halilovića, vrlo teško praviti čvrste političke dogovore, stoga, bez obzira na autoritet i harizmu Mahmutćehajića, pa i samog Čengića, ovakav blok će biti veoma teško formirati.

Prema tome, ukoliko ove dvije nove stranke ne izazovu interes građanstva, kojeg za sada zaista nema, i ne nametnu se kroz medije kao ozbiljna i ubojita antirežimska opcija, njihove lidere bi mogla uhvatiti panika pa bi mogli postati lahak plijen za režimske nakupce za nagodbu sa režimom. Do sada su, manje više, tako završavali SDA-ovi buntovnici i odmetnici; ili su korumpirani ili politički uništeni! Stoga, bez obzira što režim svakim danom sve dublje tone u "živo blato", ovakva opozicija prenatrpana strankama koje vode neharizmatični i sujetni lideri faktički održava takav režim u životu i daje mu nadu da će preživjeti, pa možda i pobijediti i na narednim izborima. Nažalost!

izvor: thebosniatimes.ba-12517