Tahir Pervan

Tahir Pervan čuvar kulturnog nasljeđa

Od novinara do slikara: Tahir Pervan čuva kulturno nasljeđe istočne Hercegovine

Objavljeno: 13. apr 2014

Tahir Pervan, magistar politologije, novinar i književnik, nije odustao od vlastitih ideja, te se, poslije osmogodišnjeg traženja posla, vratio u svoje rodno selo Fatnicu kod Bileće, gdje ovih dana priprema prvu izložbu slika.

Pervan je za Anadolu Agency kazao kako je, smoren novinarstvom, brojnim praznim obećanjima političkih moćnika, odlučio pronaći mir u rodnom kraju iz kojeg potječe veliki broj poznatih ličnosti. On ističe kako se nikada ranije nije bavio slikarstvom te kako mu se ta ideja javila sama od sebe.

U prvom likovnom ciklusu pod nazivom "Zaboravljeno kulturno-historijsko muslimansko nasljeđe u istočnoj Hercegovini" posebno izdvaja sliku "Fatnički jablan" koju je posvetio Ahmed-paši Džezaru, čuvenom vojskovođi koji je u bici kod Ake 1799. godine porazio Napoleona Bonapartu.

Džezar je rođen u porodici Pervana u Fatnici.

Napuštena zelena polja, brda nad kojima se visoko u nebo izdigao jablan, odlična je metafora o Džezaru. Ovaj jablan se i danas zaista vidi u Fatnici - pojašnjava Pervan.

Uradio je slike džamije Hasan-paše Predojevića, Ćepeličke džamije, potopljene u projektu bilećkog jezera, bogumilsko naselje, nekropole stećaka i nekoliko slika o jami Čavkarici u kojoj je ubijeno oko 500 Bošnjaka bilećkog kraja 1941.godine.

Počeo sam slikati na dan kada je umrla Hadžera Ćatović, posljednji svjedok tog zločina. Meni se čini kako mi je suđeno da čuvam istinu o Čavkarici. Nakon nekoliko napisanih knjiga o toj temi, unutrašnji porivi me tjeraju da to prenesem i na platno - kaže Pervan.

O temi Čavkarice uradio je nekoliko slika. Na jednoj grotlo Čavkarice a na drugoj dno jame. Zanimljivo je da je Pervan u ovaj ciklus uvrstio i portret Husein ef. Hodžića, trebinjskog imama. Međutim, ovu sliku Pervan je već poklonio.

Pervan slikama nastoji sačuvati sjećanje na autentične događaje, ličnosti i lokalitete. Za imaginacijom poseže tek u nužnosti historijske rekonstrukcije. Portret Džezara uradit će po karakterističnim crtama fizionomije Pervana.

Ne plaši se negativne likovne kritike, jer je njegovo slikarstvo nekoliko slikara ocijenilo kao pravo osvježenje. Kako je naglasio, prva izložba bit će organizirana u Mostaru, a, potom, zavisno od interesa i u drugim bh. gradovima.

izvor: radiosarajevo.ba-148083

 

Frljoka ekskluzivno u Bileći saznaje - Tahir Pervan: Neostvareni publicista koji za sebe voli reći da je "specijalni obavještajac"

Tahir Pervan
Tahir Pervan

Objavljeno: 16. apr 2017 | S.A.

Poznato hercegovačko smetalo iz Bileće Tahir Pervan posljednjih mjeseci se kroz anonimne portalčiće pokušava vratiti na književnu i medijsku scenu. Propali fudbaler i slikar, nakratko je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća bio postao djelićem javnog života u Sarajevu i to kao potrčko oko Adila Zulfikarpašića i akademika Muhameda Filipovića.

S obzirom na to da su mu ovi vanserijski intelektualci i snažne ličnosti urijetko dozvoljavali pristup na pristojnu distancu od najviše deset metara, za to je postojao i opravdan razlog. Pervana su unutar MBO nazivali "priljepak", "krpelj", "ober zumra" i "bagra".

O Pervanu postoje i različite verzije priče čiju istinitost valja provjeriti: od toga da je po Vratniku krao stvari iz jedne uzurpirane kuće do toga da je ostao dužan pojedincima koji su mu asistirali u pravljenju njegovih medijskih mrtvorođenčadi.

Ovaj bh. "Preletačević", ali estetski i moralno potpuno suprotan onom iz Beograda, bio je i u BPS i u BOSS, nudio se i Radeljašu i niko ozbiljan ga nije želio primiti u svoje partijske redove ili su ga nakon što su uvidjeli o kakvoj sorti se radi - otjerali - svi osim Amira Reke.

Amir Reko
Amir Reko

Za Pervana - a to će se uskoro saznati - postoje ozbiljni navodi o porodičnom nasilju i drugim kriminalnim radnjama koje je počinio ovaj neostvareni publicista i čovjek koji za sebe voli reći da je "specijalni obavještajac":

Pervan, u starahu od vlastite prošlosti, agresivno grize koga stigne te je stoga i u internim novinarskim krugovima dobio prostoprošireni nadimak "balega u koju se ne dira" - što ekskluzivno otkriva ovaj satirični tekst.

Dobra krava

Alija Izetbegović - Ejup Ganić
Alija Izetbegović - Ejup Ganić

Kako je lično Pervan izjavljivao u intervjuu prije sedam godina, on je svojevremeno bio u izvanrednim odnosima s Bakirom Izetbegovićem, koji mu je, navodno, omogućavao i redovne susrete s rahmetli Alijom Izetbegovićem, a koji mu je rekao da je "Dobra krava"!?

izvor: wordpress.com-2017