Camorra

Hrvatske tvrtke koje služe talijanskoj mafiji

Otkrivamo: ovo su hrvatske tvrtke koje su služile talijanskoj mafiji kao paravan, preko njih zaradili 100 milijuna eura

• Istražitelji su ove nezakonite poslove otkrili u višemjesečnoj operaciji kodnog naziva Tir FOTO: Guardia di finanza

U velikoj akciji talijanske policije kodnog naziva Tir prije nekoliko dana raskrinkana je kriminalna organizacija koju je predvodio Arturo Salvatore Di Caprio, poduzetnik povezan s Camorrom, a njezini su krakovi ponovno dosegnuli do Hrvatske. Uz Di Capria uhićena je još jedna osoba, dok ih je ukupno 25 završilo pod istragom.

Nekoliko uhićenja, prema priopćenju talijanskog tužiteljstva, realizirano je i u Hrvatskoj, te Sloveniji i Rumunjskoj. Naime, upravo preko tih zemalja proširio se iz Italije ovaj lanac ilegalnog biznisa. U finišu operacije Tir vlasti su uspjele blokirati nezakonitu imovinu tešku čak 100 milijuna eura.

Zaplijenjene su tako dionice u 30-ak tvrtki nominalne vrijednosti 1.249.700 eura, 118 tekućih računa, 68 cestovnih prikolica, 32 tegljača, pet zemljišta, dva industrijska skladišta, pet luksuznih domova, 38 automobila i dva plovila. Ovo nije prvi puta da kriminalni kanali iz Italije dolaze u Hrvatsku, koja je do sada često bila safe heaven za prljavi novac raznih mafijaških organizacija. Ovoga puta tvrtke iz Hrvatske činile su dio paravana za ilegalno poslovanje.

Tko je Arturo Salvatore Di Caprio?

Di Caprio, koji se uglavnom bavi logistikom i prijevozom, već je godinama pod prismotrom istražitelja. Prije nekoliko godina bio je i uhićen zbog milijunske prijevare na štetu veletrgovaca od kojih je uzimao robu ali ju nikada nije plaćao. I sam je krenuo u biznis upravo prodajući voće i povrće, no ubrzo se, kako je zapisano i u poznatoj knjizi 'Gommora' talijanskog novinara Roberta Saviana prometnuo u čovjeka za vezu mafijaške organizacije Camorre s kriminalnim grupama u Velikoj Britaniji.

Ovaj članak dostupan je samo pretplatnicima...

Objavljeno: 26. jun 2022 | telegram-hr Ana Raić Knežević