Xi Jinping - Vladimir Putin, Sergey Guneev Sputnik Via Afp

Željko Trkanjec: Što stoji iza iznenadne švicarske kupovine tona ruskog zlata

Sad je jasno što stoji iza iznenadne švicarske kupovine tona ruskog zlata i kada točno kreće kineska invazija na Tajvan

KARIZMATIČNI LIDERI, KAJ GOD

Sličnosti i razlike političke situacije u EU i SAD-u i posljedice toga

• Živi zlato s nama od davnina, Jazon će povesti Argonaute da u Heladu vrate zlatno runo odneseno u daleku Kolhidu, na Crnom moru

- "To je loša vijest za Francusku - a i za Europu, kojoj itekako nedostaje čelnik globalnog kalibra." Piše tako britanski The Economist nakon rezultata francuskih parlamentarnih izbora na kojima stranka predsjednika Emmanuela Macrona nije osvojila većinu. "Talijanski PoKret 5 zvjezdica (M5S), u teškoj političkoj i nervnoj krizi, krenuo je drmati vladu na pitanju oružane podrške Ukrajini, pa se sam razbio nadvoje", javlja iz Rima naš dopisnik Inoslav Bešker. Analitička tvrtka Teneo tekst o istoj krizi naslovljuje: "M5S se dijeli - puno buke ni oko čega (za sada)".

Economist, koji dolazi iz zemlje u kojoj je premijer Boris Johnson, jakog bi europskog čelnika. Možda misle na likove kao što je bio François Mitterrand, koji je osobno odgovoran za blokadu i ubijanje Sarajeva ili na Gerharda Schrödera, koji je s njemačkog kancelarskog položaja doslovce pobjegao u ruske energetske tvrtke.

Zašto je to važno?

Economist zanemaruje proces raspada duopola, Republikanaca i Socijalista, koji u Francuskoj traje još od 2012. godine. Evolucija je dovela do šarolikog parlamenta, što je odlika cijele Europe i francuski će lideri će morati učiti vještinu kompromisa. Nije to loše, moglo bi pozitivno djelovati na njihov patronizirajući stav prema ostatku EU. Macron, dakle, nije karizmatični (karizma - nadnaravni dar Duha Svetoga podijeljen pojedincima) lider. Nije to ni itko u posvađanim talijanskim zvjezdicama, ali je situacija i dalje bolja nego kad su zemlju vodili lideri s karizmom (može biti zavodljiva, djelovati pozitivno, a biti negativna), Benedetto Craxi ili Silvio Berlusconi (o ovom potonjem možete misliti što želite, ali određena obilježja karizme je imao). Mario Draghi, za razliku od dvojice navedenih, tehnokrat je koji vjeruje u zakon i sustav i drži ih se kao pijan plota. Italiji ide bolje, kao i u doba, neki bi rekli, birokratski sivog Romana Prodija. Brojni napadaju njemačkog kancelara Olafa Scholza da nije "globalnog kalibra", s čime se ne slažem, zanemarujući da je u par mjeseci izveo kopernikanski obrat njemačke politike. Ne trebaju nam karizmatici poput Viktora Orbána, trebaju nam lideri koji razumiju demokratski sustav, jačaju ga i funkcioniraju u tom okviru. Nizozemski premijer Mark Rutte klasičan je primjer.

Što je šira slika?

Američki demokrati ne znaju što bi s kandidatima za predsjedničke izbore 2024. godine. Čeka se odluka predsjednika Joea Bidena hoće li se kandidirati, ali koliko je ta kandidatura bila neophodna 2020. godine (samo je bijeli muškarac mogao pobijediti Donalda Trumpa), toliko bi za dvije godine mogla biti preprekom jer Biden već ima 79 godina. Ova aporija demokrata pokazuje koliko je američki sustav postao krhak. Nema mjesta koalicijama, kompromisima, ako se kandidira Donald Trump - ili neki trumpoid - i pobijedi, polarizacija društva će rasti što dovodi u pitanje buduće globalne politike, očuvanje savezništava, borbu za očuvanje okvira za razvoj demokracije. SAD neće učiti od Europe i zato neka nama naših šarolikih parlamenata, neka Sáncheza i Roberta Habecka, Sanne Marin i Zuzane Čaputove. Karizmatični lideri, kaj god. I Winston Churchill je prije svega vjerovao u demokraciju i sustav.

Hrvatskom i regionom se ne želim baviti. Na genijalne lidere nas je ovih dana opet podsjetio bivši vicmaher i predsjednik Stjepan Mesić.

Zlato je zlato, ali što kad se njime ne mogu kupiti čipovi

"Zlato je jedan od najrjeđih elemenata u Zemljinoj kori; plemenita kovina sjajnožute boje, služi i kao mjerilo vrijednosti." Tako ga na mreži tumače Hrvatska enciklopedija i Hrvatski jezični portal. Vrijednost mu je vidljiva i u jeziku, kad majka kaže "zlato moje" za dijete neupitna je istina. Živi zlato s nama od davnina, Jazon će povesti Argonaute da u Heladu vrate zlatno runo odneseno u daleku Kolhidu, na Crnom moru. Danas će, koji imaju, gledati ujutro kako stoji cijena unce (31.1034768 grama) zlata na svjetskim tržištima, u četvrtak je bila $1,840.00. U krizama raste jer je sigurno utočište ulagačima, od početka ove godine oko 18 posto.

Zašto je to važno?

Središnje banke drže dio rezervi u zlatu koje treba negdje kupiti. Švicarska je u utorak objavila da je u svibnju kupila od Rusije nešto više od tri tone zlata, prva takva transakcija od veljače. Što je izazvalo burne reakcije o kršenju ili ublažavanju sankcija koje su EU i Ujedinjena Kraljevina nametnule Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Pogrešno. Reuters istoga dana piše kako u Bruxellesu teku rasprave o sedmom paketu sankcija Rusiji. U kojem bi se moglo naći i zlato, još jedna sirovina koju Rusija izvozi. I koje čini 21,7% rezervi Ruske središnje banke. Švicarci su, očito, imali dobre informacije pa su, dok se još može, kupili malo zlata. Da se nađe.

Što je šira slika?

Zlato je važno, vrijedno, imajući ga možete kupiti najnoviji automobil ili laptop. Ali je potpuno nevažno u nastanku tih visokosofisticiranih proizvoda. Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, devetnaest od 20 najbrže rastućih tvrtki u industriji čipova (mikroprocesora) u posljednja četiri kvartala potječe iz Narodne Republike Kine. Podatak dobiva dodatnu vrijednost ako se zna da ih je prošle godine bilo samo 8. To je dimenzija na kojoj se vodi prava bitka za prevlast u ovom stoljeću i čipovi su vredniji od zlata. Republika Kina na Tajvanu lider je u proizvodnji čipova, rade najkvalitetnije, ali NR Kina se ne želi dovesti u situaciju da ovisi o odmetnutom otoku. SAD je najavio da će ojačati proizvodnju, ali, kako se čini, kaska za NR Kinom. Koja je svjesna da ne smije dirnuti RK na Tajvanu tako dugo dok o njemu, preciznije njegovim čipovima, ovise tvornice na Zapadu. Kad tomu više ne bude tako, kad NR Kina bude mogla ponuditi alternativu, mnogi će, vjeruju u Partiji, odmahnuti rukom na kinesku invaziju na svoj - politika jedne Kine - otok. Nema tog zlata koje bi tada pomoglo Tajvanu.

Možda su burkiniji relevantno pitanje, ali prodaja djevojčica je nemjerljivo ozbiljnija

Južni Sudan relativno je nova država, postoji od 2011. godine. Većinski je kršćanska, oko 60 posto, a muslimana 6 posto. U tom desetljeću došli su na glas kao zemlja u kojoj je trećina djevojaka trudna prije nego što napuni 15 godina, kako bilježi UNICEF. I nije to sve, Populacijski fond Ujedinjenih naroda objavljuje da je Južni Sudan jedno od najrizičnijih mjesta za biti majkom. Na 100.000 poroda umire 1150 majki, što je jedna od najviših stopa smrtnosti u svijetu. Nije krivica samo na osamostaljenju, nije bilo bolje ni prije dok su bili dio Sudana. Većinski muslimanskog.

Zašto je to važno?

Bogati pervertiti sa Zapada putuju u siromašne zemlje kako bi kupili seks s maloljetnim, djevojčicama ili dječacima. U Južnom Sudanu, piše AP, to se radi unutar zemlje. Siromašne obitelji djevojčice prodaju u brak, a cijena se i dalje mjeri kravama. Uobičajena cijena, koju dogovaraju otac i budući muž (u pravilu stariji pa je riječ o formaliziranoj pedofiliji), kreće se od 50 do 100 krava. Što je mlađa, a još ako je lijepa, to vrijedi više krava, prenose aktivistice koje se bore protiv ove prakse. Djevojke u pravilu nemaju izbora jer, ako odbiju, obitelj ih nerijetko ubije. Prije četiri godine je za djevojku na aukciji plaćeno 520 krava, najviše koliko je zasad poznato, što je izazvalo sablazan, ali tek kad je o tome pisao AP. Kupio ju je tri puta stariji muškarac, a sudionik aukcije je bio i zamjenik guvernera.

Što je šira slika?

Francuski je sud u utorak odlučio da kupačice na javnim bazenima u Grenobleu ne smiju nositi burkini, kupaći kostim koji pokriva cijelo tijelo i nose ga neke muslimanke jer se time krši princip laiciteta. Ma, neka nose što god žele tako dugo dok ih se ne prodaje za krave. I nakon toga zatrudne, ostanu izvan sustava obrazovanja, ne mogu steći ekonomsku neovisnost pa žive na milost i nemilost muža dok ne odluči kupiti drugu, mlađu.

Objavljeno: 26. jun 2022 | jutarnji-hr Željko Trkanjec