Sredoje Nović

Što je Sredoje Nović radio od 1991

Objavljeno: 28 jul/srp 2013 | BH Dani

U biografiji Sredoja Novića (kao provjereni kadar bio prvi direktor SIPA, izgradio sistem i rasporedio kadrove) objavljenoj na stranici Vijeća ministara BiH nema podataka koji se odnose na period od 1991. do 1998. godine!?

Zašto Nović nije naveo da je 1991-92. osnovao privatnu firmu "TIT", zajedno s Jovom Tadićem i Miroslavom Petkovićem - bivšim pripadnicima SDB-a, koja se bavila nabavkom naoružanja iz kragujevačke Zastave u kojoj je je Nović radio daleke 1970. i koju je ulogu imao Duško Zgonjanin u osnivanju ove firme?

Čime se firma konkretno bavila u vrijeme kada je bjesnio rat u Hrvatskoj, a spremao se u BiH?

Kome je to Nović "nabavljao" oružje?

Zašto nije napisao da je 1992. postavljen za podsekretara Savezne SDB?

Rješenje je potpisao Petar Gračanin, tadašnji savezni sekretar za unutrašnje poslove SFRJ, po odobrenju Slobodana Miloševića. Zašto je prestižnije napisati da je bio šef Službe DB RS-a? Ili bi to otvorilo pitanja o njegovim tadašnjim odlascima u Beograd?

Koliko je Nović bio i ostao blizak Službi i Beogradu svjedoči i činjenica da je njegova kćerka visokopozicionirana u BIA, a beogradski izvori tvrde da je čak bila na mjestu šefice kabineta Jovice Stanišića kad je ovaj otpremljen u Haag.

Upravo od izvora bliskih Jovici Stanišiću potječu informacije da je Nović u ratu imao firmu u Banjoj Luci u kojoj je bila smještena BIA - a preko nje se plaćale paravojne formacije koje su iz Srbije dolazile na ratišta u BiH.

Nović je rat proveo dijelom u BiH, dijelom u Srbiji, a veze sa Tadićem i Petkovićem, koji su se u ratu dislocirali na Kipar i radili za visoke zvaničnike Srbije i RS-a nisu prestajale, kao ni predratne, ratne veze i poratne veze sa biznismenom Kojom Bokarićem iz Dervente.

Veze Novića i Zupca, bivšeg i sadašnjeg direktora SIPA, sežu duboko a ostvaruju se preko osoba koje je još Nović instalirao u SIPA, kao što je Anđelko Hrgić, pomoćnik direktora za Kriminalističko-istražni odjel, stari SDB-ovac (koordinira akcije u Tešnju). O čistkama u SIPA i postavljanju podobnih kadrova već mjesecima upozoravaju pojedinci iz ove agencije, ali nažalost izgleda da je malo onih koji su to ozbiljno shvatili. Dok Zubac nije počeo da hapsi.

Carla del Ponte je svojevremeno optužila Novića da kao direktor SIPA štiti ratne zločince?

Zanimljivo bi bilo dobiti odgovor na pitanje koliko je ozbiljnih istraga zbog počinjenih ratnih zločina na području RS SIPA pokrenula u recimo zadnjih godinu dana?

Ili bilo koju drugu istragu u zoni odgovornosti Milorada Dodika?

izvor: e-posavina.com-692