Tihomir Orešković

Tihomir Orešković UDBin provokator

Objavljeno: 02. feb 2014

U području Lipove Glavice iznad Široke Kule, 23.12.1991. godine srpski izviđači na ničijoj zemlji između linije razdvajanja su pronašli veću gomilu nepokopanih leševa koji su bili djelimično prekriveni snjegom i sa osobnim dokumentima. Ukupno 24 leša Srba iz Gospića. Srbi leševe odnose, snimaju i slike šalju u medije. To su prve slike koje su obišle svijet i koje prikazuju srpske civilne žrtve u agresiji na Hrvatsku.

Norac se predao 21. vejače 2001. nakon dogovora da neće biti izručen Haagu. Izjavio je da je "nedužan". ICTY je objavio da će predati slučaj hrvatskim ovlastima te da neće podići tužbu protiv Norca. 5. ožujka 2001., Sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci optužio je Oreškovića, Norca, Grandića, Rožića i Čanića za ratni zločin zbog ubojstva 50 većinom srpskih civila.

Samo suđenje trajalo je 14 mjeseci te je saslušalo izjave 150 svjedoka. Tihomir Orešković osuđen je na zatvorsku kaznu od 15 godina, Mirko Norac na 12, a Stjepan Grandić na 10 godina zatvora. Nepravomoćnom presudom trojica osuđenih proglašeni su odgovornima za organizaciju i provedbu odvođenja najmanje 50 civila iz njihovih stanova i podruma te njihovu likvidaciju. Sudsko vijeće ustvrdilo je da nije dokazano da su Orešković i Norac naredili Ivici Rožiću da odvede iz Karlobaga trojicu tamošnjih Srba niti da je tu trojicu Rožić ubio na Velebitu. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunat će im se u kaznu.

Sudsko je vijeće ustvrdilo u obrazloženju presude da su ostale dvije točke optužnice vezane uz likvidaciju civila u Lipovoj Glavici i na Pazarištu dokazane. Potvrđeno je, navodi se, da su Orešković i Norac izdavali naloge za odvođenja civila iz njihovih kuća i podruma te za njihovo zatočenje i likvidaciju, kao i da je Norac osobno ubio jednu ženu tijekom likvidacije civila na Pazarištu. Potvrđeno je, stoji u obrazloženju, da je tzv. smrtonosni sastanak održan u Kriznom štabu za Liku, s kojega su najvažnije osobe tada u Gospiću krenule u likvidaciju najmanje deset civila na Pazarištu, kako se navodi, po nalogu Norca i Oreškovića.

izvor: forum.hr-814227

 

Gojko Šušak je cijelo vrijeme čuvao i štitio Tihomira Oreškovića

Josip Manolić: Tuđman je htio smijeniti Oreškovića i Norca, ali tome se protivio Šušak

Objavljeno: 02. feb 2014 | Damir Herceg

- "Hrvatski državni vrh je potkraj 1991. imao dosta jasnu sliku o nestanku ljudi na gospićkom području. Dr. Franjo Tuđman zapovjedio je Smiljanu Reljiću da na informativni razgovor privede Tihomira Oreškovića, jer su sve prikupljene informacije ukazivale na to da je upravo on bio glavna osoba s kojom se mogu povezati tadašnja ključna zbivanja u Gospiću" - rekao je umirovljenik Josip Manolić (82), svjedočeći u nastavku suđenja "gospićkoj skupini" u ponedjeljak na Županijskom sudu u Rijeci.

Manolić je u to vrijeme bio predstojnik Ureda predsjednika za državnu sigurnost, a naglasio je da su hrvatskoj državi, koja je u tim trenucima tražila međunarodno priznanje, najmanje trebali zločini poput gospićkoga. "Ponavljam, Tihomir Orešković bio je središnja osoba u Gospiću, a što se, pak, tiče Mirka Norca, on je 1991. bio dvadesetdvogodišnjak koji je u rat išao više srcem, nego razumom, pa ga se kao takvoga nije moglo ocijeniti najodgovornijim za zbivanja u Gospiću, bez obzira i na neke njegove "glupe političke izjave", poput one da priznaje samo ustaškog generala Drinjanina", rekao je Manolić.

Manolić tvrdi da su se on, dr. Franjo Tuđman i Josip Perković složili da se nad Oreškovićem otvori istraga, ali da tako nije mislio i ministar obrane Gojko Šušak, koji je tražio da se Oreškovića preda vojnim istražiteljima, odnosno SISu. "SIS je preuzeo "slučaj Orešković", ali istraga nije nastavljena", kazao je Manolić, dodavši kako je Tuđman i dalje ostao kod toga da se Oreškovića makne iz Gospića, a Norca smijeni s mjesta zapovjednika 118.

izvor: monitor.hr-17939