InterPol

Kokain za zapadnu Europu dolazi uglavnom preko Hrvatske

Prešućeni podatak UN-ovog izvješća: Kokain za zapadnu Europu dolazi uglavnom preko Hrvatske

Hrvatska je strateški jedna od najvažnijih država na balkanskoj ruti međunarodnog krijumčarenja heroina i kokaina

• Hrvatska ima vodeću ulogu u tzv. heroinskim rutama za zapadnu Europu, i jedna je od glavnih zemalja za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike

Objavljeno: 07. apr 2010 | Domagoj Margetić

Iako je većina medija krajem veljače 2010. godine izvjestila o novom Izvješću UN-ovog Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika za 2009. godinu, objavljenog 24. veljače 2010. godine, prešućena je ostala činjenica da je u navedenom izvješću, koje objavljujemo u cijelosti, Hrvatska označena kao glavna tranzitna država, preko koje krijumčare glavninu kokaina za zapadnu Europu.

Time se Hrvatska, nakon vodeće uloge u tzv. heroinskim rutama za zapadnu Europu, našla kao strateški jedna od najvažnijih zemalja na međunarodnim rutama krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike prema zemljama članicama EU.

Novi razvoj kokainskih ruta: Kokain dolazi brodovima iz Ekvadora i Kolumbije preko Hrvatske u EU

U 2008. godini kokain je dolazi u Europu uglavnom brodovima. Pošiljke kokaina iz Kolumbije i Ekvadora skrivaju se u pomorskim transportima, te se šalju u zemlje u Europi, uglavnom Hrvatsku, koju slijede Nizozemska i Crna Gora.

Povećani broj pošiljki kokaina iz Južne Amerike u zemlje istočne Europe odražava prilično novi razvoj u krijumčarenju kokaina: kokain se najčešće krijumčari u zapadnu Europu preko balkanske rute, koja se tradicionalno koristi za krijumčarenje opijata - stoji u UN-ovom izvješću od 24. veljače 2010. godine.

Nastavljeno širenje istočnoeuropskog narko tržišta

Ilegalno tržište opijata u istočnoj Europi nastavilo se širiti. U 2008. godini povećanje zlouporabe opijata prijavljeno je u većini istočnoeuropskih zemalja: posebno Albaniji, Bjelorusiji, Hrvatskoj, Moldaviji i Ruskoj Federaciji, kao i u zemljama uz samu balkansku rutu - navodi se u izvješću UN-ovog Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika za 2009. godinu.

Krijumčarenje konoplje za EU ide preko Hrvatske

Albanska konoplja se krijumčari kopnenom rutom preko Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije i Bugarske u Tursku, te drugom rutom koja vodi u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Sloveniju i zemlje u zapadnoj Europi.

Ilegalni uzgoj konoplje također je prijavljen u Moldaviji, Ruskoj Federaciji i Ukrajini, oko polovine konoplje uzgojene u tim zemljama je za domaću upotrebu - navodi se u UN-ovom izvješću iz veljače 2010. godine.

Hrvatska na heroinskoj ruti

Da je Hrvatska i dalje jedna od glavnih država na međunarodnoj ruti krijumčarenja heroina za zemlje Europske unije, kao što je to 2008. godine objavio Interpol, potvrđuje i ovo najnovije Izvješće UN-ovog Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika za 2009. godinu.

U 2008. godini heroin je činio čak 92 posto svih zaplijena opijata provedenih u zemljama istočne i srednje Europe.

U Ruskoj Federaciji heroin je činio ukupno 42 posto svih zaplijena opijata.

U istočnoj i srednjoj Europi najveće zaplijene heroina su prijavljene u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

Zaplijene heroina u Poljskoj i Ukrajini smanjene su u 2008. u usporedbi s prethodnom godinom.

U 2008. godini bugarske su vlasti presrele heroinske pošiljke prvi put: četiri pošiljke heroina od ukupno 422 kg, zaplijenjene su na ruti koja se koristi kao alternativna ruta tradicionalnoj balkanskoj ruti, koja vodi iz Islamske Republike Iran, preko Armenije, Azerbejdžana i Gruzije, zatim preko Crnog mora, brodovima, iz Potija u Gruziji do Burgasa u Bugarskoj - stoji u UN-ovom izvješću.

Izjednačena trgovina heroinom i kokainom u Hrvatskoj

• UN-ovo izvješće potvrđuje informacije o reorganizaciji balkanskog kriminalnog podzemlja: Hrvatska je prvi put u isto vrijeme strateški važna za međunarodni šverc heroina i kokaina

Drugim riječima, UN-ovo najnovije izvješće u cijelosti potvrđuje dosadašnje analize o krijumčarenju heroina koje smo objavljivali tijekom proteklih godinu dana, kao i informacije o preusmjeravanju nekadašnje tradicionalne balkanske rute, sada potpuno orijentirane na rutu preko Albanije, utjecajem albanskih kriminalnih klanova, koji se nalaze na vrhu hijerarhije međunarodnog krijumčarenja heroina i kokaina preko Balkana.

Točnije, prvi put u zadnjih nekoliko desetljeća, Hrvatska je u isto vrijeme strateški jedna od najvažnijih država na balkanskoj ruti međunarodnog krijumčarenja heroina i kokaina prema zemljama članicama Europske unije, što svakako potvrđuje i podatke o reorganizaciji balkanskog kriminalnog podzemlja, te preusmjeravanju novih krijumčarskih trasa balkanske rute na dijagonalu Hrvatska-Albanija, pod utjecajem međusobnih dogovora i novih kriminalnih saveza albanskih i hrvatskih kriminalnih klanova i organizacija, koje u ovim poslovima danas uglavnom predvodi kriminalni Klan Osmani.

izvor: google.com