Kolinda Grabar-Kitarović - Renato Reno Korać

Tko su vlasnici kladionica u BiH

Ko su i čime su se bavili bh. vlasnici kladionica

Hapšenja i pucnjave - Šaroliko društvo vlada ovim biznisom

Vlasnik Premier kladionice: Nismo poželjni jer ne punimo privatne džepove političkih moćnika

OVO JE KRALJ KLADIONIČARSKOG BIZNISA U BIH

• U posljednje vrijeme najčešće se u javnosti govorilo o Alenu Čengiću, suvlasniku kladionice Maxbet iz Sarajeva, i to zbog policijske akcije u kojoj je uhapšen kao šef organizovane kriminalne grupe

Objavljeno: 17. maj 2016 | Faktor

U FBiH trenutno postoji 13 kladioničarskih firmi, od čega je jedna u državnom vlasništvu, Lutrija BiH, dok su ostale u privatnim rukama. Među vlasnicima se okupilo prilično šaroliko društvo, od bivših policajaca, do onih koje policija privodi zbog činjenja krivičnih djela. Svi oni se trude da se drže podalje od javnosti. Ipak, s vremena na vrijeme za neke od njih se pojavi poneki napis u medijima.

Među one prve spada Ilija Janković, prema kazivanjima stoji iza kladionica Sport Plus iz Novog Travnika. Riječ je o bivšem policajcu, koji je trenutno vlasnik i jedne lokalne radiostanice u Novom Travniku. Iako je kao najveći od 11 dioničara Sport Plusa naveden Ilijin brat Mario, novotravnička čaršija govori da, navodno, Ilija vuče sve konce, odnosno da je on glavni vlasnik.

Na "drugom polu" ovog društva nalazi se suvlasnik jedine privatne kladionice iz Sarajeva, Maxbet, Alen Čengić. On je i vlasnik poznatog restorana "Park prinčeva". Njegovo ime se u posljednjih nekoliko mjeseci veoma često spominjalo zbog hapšenja u oviru policijske akcije kodnog naziva "Coral".

Predmetna akcija provedena je nakon višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva KS u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Poreznom upravom FBiH protiv osumnjičenog Alena Čengića, kao organizatora grupe za organizovani kriminal, i drugih osumnjičenih lica koji su kao članovi grupe počinili niz krivičnih djela u periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu 2015. godine - saopćilo je Tužilaštvo KS nakon hapšenja, a povodom ove akcije oglasila se tada i državna Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Protiv Čengića i drugih u ovom predmetu potvrđena je optužnica.

I ime Euarda Dilbera, suvlasnika kladionice Remi iz Tuzle, prije pet godina pojavilo se u medijima, i to kao žrtve napada. Na njega je, nakon međusobne prepirke, iz pištolja pucao izvjesni Pero Perić, koji je tom prilikom ispalio šest hitaca, od čega četiri u Dilbera, nanijevši mu teže povrede opasne za život, kako je navedeno u presudi Periću, koju je izrekao Kantonalni sud u Novom Travniku. Zbog ovog napada Periću je izrečena kazna od tri godine zatvora.

Napad se dogodio u Brestovskom kod Kiseljaka, u kafiću "Kod Ede". Ovaj kafić se nalazi u stambeno-poslovnom objektu, koji je tada, kao i sam kafić, bio Dilberovo vlasništvo, navedeno je u spomenutoj presudi.

Na pomalo neobičan način posla s policijom imao je i jedan od četiri suvlasnika Williamsa u BiH. Riječ je o Jakovu Pinjuhu. Naime, prije desetak godina iz Williams kladionice prijavljena je krađa velike sume novca, oko 440.000 maraka, koja je navodno nestala iz trezora. Policija Zapadnohercegovačkog kantona dignuta je na noge da bi se pronašli počinioci ove pljačke. Međutim, nakon dvosedmične istrage Pinjuh je sam riješio ovaj slučaj i to tako što je priznao da je lično iz sefa izvadio novac i sakrio ga među dokumentaciju. Motiv za ovaj postupak, kako je tada izjavio istražiocima, jeste to što je bio iritiran nemarnim odnosom blagajnika prema poslu kojeg obavlja i na ovakav način ga je želio opomenuti da mora biti odgovorniji prema radnim zadacima.

Biznis u Makarskoj

Ivan Korać - vlasnik kladionice Germania
Ivan Korać - vlasnik kladionice Germania

Što se tiče ostalih suvlasnika Williamsa, za Mirjana Brkića je poznato da je vlasnik jednog od najprestižnijih lokala u Makarskoj, Gradske kavane, koja se nalazi u centru ovog grada, na Rivi, neposredno uz pristanište za trajekte.

Nisu Janković i Brkić jedini vlasnici kladionica koji imaju i druge biznise. Među takvima je i Pero Gudelj iz Viteza. Nije riječ o vlasniku trgovačkog lanca Fis iz Viteza, nego njegovom imenjaku i prezimenjaku, vlasniku benzinskih pumpi Eurotank.

Iako je kao suvlasnik kladionica Bet-live i Petica Plus iz Viteza naveden njegov sin Ivan Gudelj, navodno, iza ovog vlasničkog udjela stoji otac Pero i njegove benzinske pupme. Trenutno, kako je navedeno na internetskoj stranici Eurotanka, ova firma ima svoje pumpe u Vitezu, Širokom Brijegu, ali i u mjestu Dugi Rat u Hrvatskoj, a u izgradnji je i pumpa u Novom Travniku. Osim toga, ova firma, koja se osim prodajom bavi i uvozom naftnih derivata, ima i vlastiti naftni terminal u Širokom Brijegu.

Dinko Slezak Dika
Dinko Slezak Dika

Mostarac Dinko Dika Slezak je među prvima u BiH razgranao mrežu kladionica. Bio je vlasnik kladionice Derby Bet Shop, ali je zbog neplaćenih poreza i milionskog duga ova firma u stečaju. Slezak je svojevremeno bio jedan od najbogatijih Hercegovaca.

Kladionicu Millennium su osnovali Dragan Čolić i Petar Miličević. Poreska uprava FBiH je tokom 2012. zapečatila niz kladionica Millenniuma zbog duga od dva miliona KM, ali ova firma i dalje neometano radi jer dugove otplaćuje na osnovu ugovora o produženom roku plaćanja.

U Čitluku je sjedište kladionica Premier Sport. Ime osnivača kompanije je Anela Korać, ali je pravi vlasnik Renato Korać. Ova kladionica, prema nekim informacijama, u posljednje vrijeme najbolje posluje.

izvor: direktno.ba

 

OVO JE KRALJ KLADIONIČARSKOG BIZNISA U BIH

Godišnje obrne više od 600 miliona KM, Dodik mu je stao na put

Renato Reno Korać - Kolinda Grabar-Kitarović - Ivan Korać
Renato Reno Korać - Kolinda Grabar-Kitarović - Ivan Korać

Objavljeno: 13. mar 2019 | BlicnewsBa

Toni Boras iz kladionica "Premier", na Facebooku je objavio status uz naslov "Zatvaramo - zahvalite SNSD-u", u kojem objašnjava da usvojeni Zakon o igrama na sreću RS-a ovoj kladionici onemogućava dalji rad u RS-u.

Nakon deset godina legalnog rada, poštovanja zakona, poštovanja radnika, klijenata i dobavljača, primorani smo ugasiti poslovanje. Vladajuća elita je ovime pokazala da su im draži strani priređivači i privatni interesi od domaćih firmi, budžeta RS-a i radnih mjesta. Nažalost, ovo za nas znači samo jedno - zatvaranje. Ovo je presedan u svijetu, gdje firma koja je 28. februara predala završni račun sa više od 10 miliona KM dobiti, sada ide u zatvaranje - naveo je Boras.

Zakon o igrama na sreću usvojen je sinoć uz sedam amandmana vladajuće koalicije, među kojima i onaj da igre na sreću priređuje "Lutrija RS-a" samostalno ili u saradnji s drugim privrednim društvima, putem formiranja zajedničkog privrednog društva, u kojem "Lutrija" ima najmanje 51 posto učešća u kapitalu i odlučivanju, uz prethodnu saglasnost Vlade.

Zakon je izazvao oprečne stavove vlasti i opozicije o tome da li se njime pogoduje lobistima ili povlaštenim firmama kada je u pitanju priređivanje igara na sreću.

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović rekla je da je cilj zakona unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM, a u narednoj i za 60 miliona.

Također, cilj je jačanje uloge javnog preduzeća "Lutrija RS" te uvođenje elektronskog sistema kojim se vrši nadzor priređivača igara na sreću, rekla je Vidović.

Poslanici opozicije kazali su da je zakon loše pripremljen te da se predloženim rješenjima za neke firme želi uvesti monopol na igre na sreću, a neki su se pitali i da li "Lutrija RS" ima kapacitet da samostalno priređuje igre na sreću.

Kladioničari i drugi priređivači igara na sreću prije dva dana zatvorili su svoje poslovnice u ovom entitetu u znak protesta jer će, kako su ustvrdili, biti primorani na zatvaranje kladionica i otpuštanje 2.500 radnika. Vlasnik i direktor ove kladionice, koja se nalazi na petom mjestu svih firmi po ostvarenim prihodima u BiH (640 miliona KM u 2018. godini), je Renato Korać iz Čitluka, koji uživa političku zaštitu HDZ-a BiH.

Upućeni kažu da su SDA i HDZ protekle dvije godine zategnute odnose imali upravo zbog kladionica i uopšte priređivača igara na sreću. U Federaciji BiH su predložene izmjene i dopune zakona o priređivanju igara na sreću čije odredbe su rigoroznije i podrazumijevaju veća oporezivanja, a to znači i manju dobit vlasnicima.

Predstavnici HDZ su bili protiv i nisu dali podršku većim oporezivanjima za kladionice. Inače, većina priređivača igara na sreću registrovana je u zapadnoj Hercegovini.

Čak je prošle godine tridesetak radnika upravo sportske kladionice Premier protestovalo zbog predloženog novog zakona. Bili su uvjereni da bi tim zakonom njihova radna mesta bila ugrožena.

Epilog je da je zakon prošao u Predstavničkom domu FBiH, a u Domu naroda nije dobio potrebnu saglasnost predstavnika Hrvata pa se i dalje primenjuju stare odredbe zakona.

No, u Republii Srpskoj, HDZ nije mogao zaaustaviti usvajanje zakona o novom načinu oporezivanja sportskih kladionica koji će vlasnike kladionica godišnje koštati oko 60 miliona KM.

Upućeni tvrde da se u pozadini Dodikovog udara na hercegovačke vlasnike kladionica, koji uživaju podršku i zaštitu Dragana Čovića, nalazi kapital iz Austrije, odnosno austrijske firme Novomatic koja je inače bliska austrijskim desničarima iz Slobodarske partije Austrije (FPÖ). Novomatic kontrolira veliku mrežu poker-aparata, a preko Lutrije RS, i uz pomoć Dodika, ova austrijska firma prodrla je i na tržošte manjeg bh. entiteta.

Kao što je poznato Dodik je izrazito blizak austrijskim desničarima, a sada je pokazao da su mu austrijski desničari koje predvodi Heinz-Christian Strache, važniji od hercegovačkih desničara predvođenih Draganom Čovićem.

izvor: blicnews.ba-600

 

Vlasnici kladionica Imaju vile, zgrade, kafiće i restorane, a državi duguju milione

Ko je Renato Korać - vlasnik bh. kladionice čije ime Bakir Izetbegović ne smije ni spomenuti

Objavljeno: 08. dec 2016 | Faktor

Pozicije u vrhu liste najvećih poreznih dužnika u FBiH ljubomorno čuvaju, a tako će očigledno i ostati zbog nemogućnosti naplate potraživanja, kladionice u vlasništvu mostarskog biznismena Dinke Dike Slezaka. Kladionice Derby Bet Shop duguju 21.944.703 KM, a kladionice Intersport 18.832.017 KM, što u konačnici znači da ovaj kontroverzni Mostac duguje državi nevjerovatnih 40.776.720 KM.

Dinko Slezak Dika
Dinko Slezak Dika

Sakupiti više od 40 miliona KM poreznih dugovanja, a pri tome krivično ne odgovarati na bilo koji način, misterija je čije je jedino logično objašnjenje u političkoj zaštiti koju je Slezak vjerovatno uživao.

Da li je ta politička zaštita povezana sa zalogom u vidu imovine kojeg je za potrebe puštanja na slobodu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, Slezak položio 2006. godine, teško je zvanično utvrditi.

Problemi i u Hrvatskoj

Obje navedene kladionice više ne posluju, Porezna uprava je naplatila mizeran dio dugovanja na osnovu oduzimanja i prodaje imovine, a Slezak je svoj poslovni imperij nastavio širiti kroz građevinarstvo i ugostiteljstvo, pa čak i u susjednoj Hrvatskoj. Unosan posao priređivanja igara na sreću je Slezak svojevremeno razvio i u Hrvatskoj, u kojoj je bio vlasnik Prve sportske kladionice.

U građevinarske vode je uplovio osnivanjem kompanije Inter-invest, iza koje već stoje poslovi izgradnje mostarskih stambenih objekata, Studentskog doma kraj Autobuske stanice u kojeg je uloženo 28 miliona KM, te poslovnih zgrada koje koriste javne institucije, poput zgrade Hercegovačke banke i Hrvatskih pošta i telekomunikacije (HPT) Mostar, na čijem čelu je tada bio HDZ-ov Marinko Gilja. Bez tendera je Slezakova kompanija dobila posao vrijedan 3.400.000 KM, uz dodatnih 400.000 KM koje su naknadno utvrđene, tačnije naplaćene.

Između Interinvesta i Vlade FBiH, odnosno Ministarstva finansija FBiH, svojevremeno je zaključen ugovor o kupovini uredskog prostora, površine oko 2.000 m2 i to u zgradi koju je Slezakova kompanija nelegalno sagradila u centru Mostara bez posjedovanja potrebnih dozvola.

Dinko Slezak Dika
Dinko Slezak Dika

Danas je Slezak, posredstvom svoje kompanije Editus, vlasnik mostarskog City hotela, welnes centra City spa, restorana Del Rio, ljetnikovca Radobolja, te noćnog kluba The Pink Panther. Da sklonost ka poštivanju zakona i plaćanju poreza nije jedna od vrlina Dinke Slezaka, pokazuje i podatak da su inspektori Porezne uprave FBiH u augustu 2013. godine zapečatili njegov restoran Del Rio i to zbog nepoštivanja Zakona o fiskalnim sistemima.

Mostarski Editus ima sestrinsku istoimenu firmu u Makarskoj, čiji je vlasnik također Slezak. Ta kompanija je u fokus tamošnje javnosti dospjela prije nekoliko godina, kada je na prostoru između hotela Park i Meteor počela izgradnja stambenog kompleksa City Beach Apartments, što je rezultiralo ogromnim problemima za okolne stanare i ugostitelje. Uprkos zakonskim zabranama, te apelima hotelijera, privatnih iznajmljivača i turističkih agencija da poštuje gradsku odluku o zabrani građevinskih radova u sezoni, Slezak je nastavljao sa radovima, što je rezultiralo velikim finansijskim gubicima okolnim ugostiteljima.

Indikativno je i to što je Slezak zemljište kupio od Grada Makarske po cijeni od 2.100 kuna po metru kvadratnom, što je i više nego povoljno za parcelu koja se nalazi tik uz plažu. Za vrijeme izgradnje objekta, tačnije u julu 2013. godine, je Slezak otvorio ugostiteljski objekat i to bez potrebnih dozvola, a zatvorio ga je tek po isteku turističke sezone.

Kafići, restorani i političke veze

Dragan Čović
Dragan Čović

Ugostiteljstvo u Makarskoj je očigledno primamljivo i za druge vlasnike kladionice iz BiH. Jedan od suvlasnika Williams kladionice, Mirjan Brkić, je vlasnik jednog od najprestižnijih lokala u tom gradu, Gradske kavane, koja se nalazi u samom centru. Uzimajući u obzir profit ove kladionice, te profit Gradske kavane, nevjerovatno zvuči podatak da Williams Poreznoj upravi FBiH duguje 377.627 KM.

Pravni zastupnik te kladionice je, kako su mediji ranije izvještavali, bila i Bernardica Čović, supruga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Dogovanja prema Poreznoj upravi FBiH ima i kladionica Premier World Sport iz Čitluka, nešto više od 217.000 KM. Njen vlasnik Renato Korać je blizak HDZ-u, čak i matici te stranke u susjednoj Hrvatskoj, što dokazuje i status VIP gosta u štabu Kolinde Grabar-Kitarović nakon izbora za predsjednika Hrvatske. Vlasnik je i Caffe bara Premier u Čitluku.

Kolinda Grabar-Kitarović - Renato Reno Korać
Kolinda Grabar-Kitarović - Renato Reno Korać

Sportska kladionica Remi iz Tuzle duguje čak 3.263.658 KM Poreznoj upravi FBiH, što je rezultiralo stavljanjem katanca na vrata poslovnica te kladionice. Osnivači ove kladionice su Stipo Pervan i Eduard Dilber, a Eduard se bavi i poljoprivredom i uzgojem stoke. Dugovanja kladionica u FBiH na osnovu poreza iznose gotovo 50 miliona KM, a Porezna uprava FBiH je gotovo nemoćna u namjeri da naplati ta dugovanja. Na glavni dio ukupnog duga se odnosi 33.734.654 KM, a na zateznu kamatu dodatnih 16.019.363 KM.

Podsjećamo, u periodu od 1. januara do 30. septembra 2016. godine kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnosti priređivanja igara na sreću izvršeno 12 potpunih inspekcijskih kontrola, kojima je obuhvaćeno cjelokupno poslovanje za period do pet godina, te 309 djelimičnih inspekcijskih nadzora, odnosno brzih kontrola, u kojima se u jednom danu kontroliše plaćanje poreza na dohodak i doprinosa i radno-pravni status zaposlenika, odnosno kontrola rada na crno i primjene Zakona o fiskalnim sistemima.

Osman Mehmedagić - Bakir Izetbegović
Osman Mehmedagić - Bakir Izetbegović

U djelimičnim kontrolama je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 256 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 741.400 KM. Najčešći razlozi zbog kojih su izdati prekršajni nalozi su neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nedostavljanje podataka na server Porezne uprave FBiH, neuredno vođenje knjiga dnevnih izvještaja, neispravan fiskalni uređaj, povrede odredbi Zakona o igrama na sreću koje se odnose na povredu utvrđenih pravila igre, zaticanje maloljetnih osoba u prostorijama kladionica, te angažovanje neprijavljenih radnika.

izvor: vijesti.ba-339838

 

Ko je Renato Korać vlasnik bh. kladionice koja ima promet veći od pola milijarde KM

Kolinda Grabar-Kitarović - Renato Reno Korać
Kolinda Grabar-Kitarović - Renato Reno Korać

Objavljeno: 26. maj 2018

Sportska kladionica iz Čitluka o kojoj bruji javnost zbog ostvarenih prihoda nalazi se na listi poreskih dužnika Federacije BiH, a njen vlasnik je blizak sa rukovodstvom HDZ BiH i Hrvatske.

Premier World Sport, koja je lani ostvarila 640 miliona KM prihoda i time iza sebe ostavila brojne monopolske javne kompanije u BiH, duguje Poreskoj upravi Federacije BiH više od 209.000 konvertibilnih maraka zaključno sa martom ove godine, prenosi Srpskainfo.com.

Vlasnik i direktor ove kladionice, koja se nalazi na petom mjestu po ostvarenim prihodima u BiH, je Renato Korać koji otvoreno prikazuje svoju bliskost sa predstavnicima političke partije Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskoj. Na svom instagram profilu ima i fotografiju sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović pored koje je napisao "druženje sa predsjednicom".

Upućeni kažu da su predstavnici SDA i HDZ protekle dvije godine zategnute odnose imali upravo zbog kladionica i uopšte priređivača igara na sreću. U Federaciji BiH su predložene izmjene i dopune zakona o priređivanju igara na sreću čije odredbe su rigoroznije i podrazumijevaju veća oporezivanja, a to znači i manju dobit vlasnicima.

Predstavnici HDZ su bili protiv i nisu dali podršku većim oporezivanjima za kladionice. Inače, većina priređivača igara na sreću registrovana je u zapadnoj Hercegovini.

Čak je prošle godine tridesetak radnika upravo sportske kladionice Premier protestovalo zbog predloženog novog zakona. Bili su uvjereni da bi tim zakonom njihova radna mesta bila ugrožena.

Epilog je da je zakon prošao u Predstavničkom domu FBiH, a u Domu naroda nije dobio potrebnu saglasnost predstavnika Hrvata pa se i dalje primenjuju stare odredbe zakona.

Komentar vlasnika kladionice iz Čitluka nismo dobili.

Podsjećamo, 13 priređivača igara na sreću, su po osnovu sportskog i RNG klađenja ostvarili više od 1,6 milijardi KM što je tri puta više nego u 2015. godini kada je promet iznosio oko 598 miliona.

Istovremeno, promet priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj tokom 2015. godine je bio 320 miliona maraka.

U Republici Srpskoj se svaka isplata preko 1.000 KM oporezuje sa 15 odsto. Vlada FBiH tražila je da se oporezuju svi isplaćeni dobici.

izvor: fokus.ba-1118352