Bill Clinton - Warren Christopher

Kako je Bill Clinton stvorio Republiku Srpsku

Republika Srpska je tu da ostane, gledat ćemo je još dugo

• Republika Srpska je AMERIČKA TVOREVINA i zato nema nikakve veze sa genocidom. Putin "oblijeće" oko Republike Srpske "kao mačak oko vruće kaše" - ali ne smije ulaziti - i tako će ostati još dugo

Takozvani "Dejtonski mirovni sporazum" parafiran je u vojnoj zračnoj luci kod grada Daytona, u američkoj državi Ohio 14. decembra 1995. godine. Osnovni cilj tog sporazuma bio je završetak ratnih dejstava u BiH i dogovor oko državnog uređenja BiH. Sporazum se naročito bavi upravnim i ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine - i zato ga zovu "dejtonski ustav BiH".

Foto: Richard Holbrooke i Slobodan Milošević u Beogradu 17. jula 1996.

Richard Holbrooke - Slobodan Milošević, 17. jul 1996.

Američki izaslanik Richard Holbrooke razgovarao je sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem u Beogradu 17. jula 1996. godine s ciljem da se izvrši pritisak na Srbiju da ubjede osumnjičenika za ratne zločine Radovana Karadžića da napusti dužnost vođe bosanskih Srba.  photo STR/AFP

Sporazum koji je tada potpisan, zamutio je malo ranije Richard Holbrooke sa svojim savjetnicima - 10. avgusta 1995. godine. Konferencija je trajala od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine. Glavni pregovarači (zvanično, navodno) bili su bosanski predsjednik Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednici Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

-- Dejtonski sporazum: wikipedia

Alija Izetbegović i Franjo Tuđman dragovoljno su pristali na pregovore - a Slobodan Milošević je primoran da pregovara - vojnom silom - nakon bombardovanja Pala.

-- Bombardiranje Pala 1995.: wikipedia

Tek na kraju svega, nakon američkog bombardovanja Srbije 1999. godine i rušenja mostova širom Srbije, Slobodan Milošević je konačno, i jedva nekako, shvatio da ima samo dvije opcije: ili trajni mir ili trajni rat.

-- Bombardiranje Srbije 1999.: wikipedia

Glavni američki pregovarač - kako je rečeno - zvanično je bio Richard Holbrooke, ali Slobodan Milošević je znao da mu ustupke ne nudi Holbrooke - već Warren Christopher - tada "državni sekretar" u administraciji Billa Clintona. Za Richarda Holbrooka - Slobodan Milošević je kazao da je "najveći prevarant od svih ljudi iz sveta s kojima se sretao".

Mi razgovaramo po celu noć, a onda on dođe ujutro sa sasvim suprotnim stvarima od onih o kojima smo se dogovorili.

Pitam ga: "Šta je to sada?" - a on će meni - "Instructions!". I tako stalno "instructions, instructions"...

"Pa, dobro" - pitam ga - "dokle instructions? Ja pregovaram ovde sa ovlašćenjima, a ti mi stalno vičeš instructions? Dovedi mi nekog ko ima ovlašćenja!"

Ja sam mu rekao da on nema muda da donese nikakvu ključnu odluku, da prelomi - ispričao je Milošević i dodao da za Dejton nije najzaslužniji Holbruk - već državni sekretar Voren Kristofer.

Slobodan Milošević je shvatio igru: nije Richard Holbrook bio glavni američki pregovarač u Dejtonu - već Bill Clinton.

Kada smo se dogovarali oko "Verifikacione misije", Holbruk mi je rekao "No more requests!" - ispričao je Milošević i dodao da je Republika Srpska bila Holbrukova zasluga.

Holbruk je bio taj koji je kod Amerikanaca progurao ideju da prihvate Republiku Srpsku. Amerikanci nisu hteli ni da čuju za ime "Republika Srpska" - rekao je te 2001. godine Milošević.

Nisu dakle Republiku Srpsku stvorili ni Putin ni Milošević ni Radovan Karadžić ni Ratko Mladić ni SPC niti vojska RS. Nije ni Richard Holbrook niti Warren Christopher. Jedino je Bill Clinton mogao zatražiti njen nastanak - nakon čega je prihvaćena od međunarodne zajednice.

-- Poslednji Miloševićev Intervju: 24sedamRs

Valter brani Sarajevo a Bill Clinton Banjaluku

Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, Banjaluka septembar 1993., The Associated Press
Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, Banjaluka septembar 1993., The Associated Press

Dragan Bursać je prije nekoliko dana pisao o detaljima "herojske odbrane" Banjaluke i radnim akcijama administracije Billa Clintona na stvaranju Boljeg Entiteta:

Komandant Glavnog štaba ARBiH, rahmetli general Rasim Delić o ovim povijesnim danima je zapisao:

U Zagrebu sam se sreo s Holbrukom u Američkoj ambasadi, rekao mi je "Upozoravam vas da ne idete prema Banjaluci. Vaš ulazak u Banjaluku stvorio bi novi val od oko 350.000 izbjeglica, koje bi krenule ka Srbiji. Shvatite ozbiljno moju prijetnju, jer u protivnom bit ćete izloženi NATO udarima".

Dakle, da se razumijemo, direktna prijetnja NATO - udarima po bosanskim jedinicama - bila je razlog zašto se u tom momentu (nevoljko) odustalo od Banjaluke.

Nije se tu radilo o nekakvoj organizovanoj herojskoj odbrani grada i pomanjakanju morala Armije BiH, kako su kasnije u srpskoj poratnoj mitomaniji mediji bliski Karadžiću i Plavšićki pokušali predstaviti narodu. Ne, riječ je bilo o spasavanju Banjaluke od strane narečenog Klintona i Holbruka na terenu, kako bi se kasnije napravio okvirni mirovni sporazum, koji nam je postao volšebni ustav. Ništa više i ništa manje od toga!

Dragan Bursać: Režim u Banjaluci treba da slavi Billa Clintona kao svog zaštitnika: RadioSarajevoBa

To je prava istina o stvaranju Republike Srpske. Sve ostalo je samo bajka. Novi kosovski mit. Epska, narodna i junačka poezija. Samo guslanje.

Amfilohije - Vojislav Šešelj
Amfilohije - Vojislav Šešelj

Republika Srpska je stvorena u Dejtonu - radi pacifikacije regiona - voljom međunarodne zajednice. Nastala je inicijativom Billa Clintona - ali "ukinuti" je - može samo međunarodna zajednica. Na nekoj novoj konferenciji. U nekom novom dejtonu.

Republika Srpska je garanacija - da se naši kriminalci nikad više ne mogu udružiti u takozvani "udruženi zločinački poduhvat" - protiv Evrope ili Amerike. Mjesto gdje se slama svaki mogući pokušaj Putinove Rusije da kroz Balkan destabilizira Evropu.

Hassan Rouhani - Vladimir Putin - Recep Tayyip Erdoğan
Hassan Rouhani - Vladimir Putin - Recep Tayyip Erdoğan

Čim prestane takva opasnost - Republika Srpska će postati samo geografija - kao što su Vojvodina ili Sandžak u Srbiji, ili Dalmacija u Hrvatskoj, ili Hercegovina u BiH. Mjesto gdje živi i radi puno ljudi.