SOKO-lovci

FELJTON - TAMNA STRANA HDZ-a (55) Ratni zločin Jugoslavena Čovića i "Sokolova"

• Elitni odred mostarskih SOKO-lovaca Dragana Čovića nakon što su zamijenili radne odore Vazduhoplovne industrije Soko Mostar, prelaze pod zapovjedništvom 3. bojne 29. Domobranske pukovnije, gdje dobivaju maskirne uniforme HVO

Imali su Sokolovci i Londonske instruktore koji su u 1. brigadi HVO obučavali snajperiste.

Iz dokumenata Visokog komesarijata UN, stoji podatak da je Peter (Tom) Ford rođen 14. jula 1959 godine u Londonu, 16 th Street, Velika Britanija, broj putovnice GB345278, kao pripadnik 3. bojne 29 DP, bio angažiran kao instruktor za snajperiste, da bi formiranjem 29 DP u veljači 1994 godine na preporuku Sokolovaca bio angažiran kao prevoditelj.

Uhićenjem Peter (Tom) Ford, priznao je da je posredno preko Sokolovaca stigao za instruktora, a bila mu je zadaća, sve dokumente od Zbornog područja Mostar, proslijediti u Beograd izvjesnoj Dijani Đurić, čiji je brat oficir, pripadnik 4 Korpusa Vojske Republike Srpske.

Iz Vojnog Istražnog Zatvora "Helidrom" Tom je uz posredovanje Londonskih diplomata napustio Mostar. Viši vojni sud mostarskih Sokolovaca dana 12. dec 1994 godine - nakon što je priznao suradnju s VRS - zabranio mu je dolazak u Mostar 10 godina, nakon čega je pušten.

Sokolovci su imali i Instruktora za obuku izviđača bio je to Marco Del Negro, broj putovnice 1868643, pripadnik francuske Legije stranaca, prijavio adresu Rim, prije dolaska u Mostar, a ima državljanstvo Švicarske. Dokumentacija iz vojne baze SPABATT-UN, o zapovjednom mjestu 29 DP, Splitska 42, i Dječjeg vrtića, Čitlučka 34, zapovjednog mjesta 1. bojne 29 DP Mostar, po izvješćima Instruktora, pripadnika Sokolove skupine iz Londona, Švicarske i Njemačke ukazuju i dokazuju da su: P.Z. sin Ilije rođen 1949 godine, R.B. sin Franje, rođen 1959 godine, A.Z. sin Petra rođen 1975 godine, M.S. sin Žarka, rođen 1961 godine, i drugi, počinili "ratni zločin protiv čovječnosti".

Nekadašnji zapovjednik Općinskog stožera Mostar P.Z. i nekadašnji glavni logističar R.B., danas su jedni od bližih suradnika ćiriličara, Jugoslavena Dragana Čovića, kojemu se na teret također stavlja ratni zločin protiv civila, zarobljenika Heliodroma.

Sokolovci su imali podatke imućnijih građana Mostara, srpske i muslimanske nacionalnosti, koje su stavili na svoj popis

Po informacijama UN-a, dana 04.02 1993 godine Sokolovci su sačinili popis za odstrjel, lišavanja slobode i protjerivanja iz Mostara preko Stoca na teritorij RS-a, osmišljena akcija imala je naziv "Put za Jugoslaviju". Na popisu našle su se imućnije osobe srpske i muslimanske i židovske nacionalnosti iz ulice "Ante Zuanića" Mostar. Meta Sokolovaca su postali: Borislav Borozan, Nedjeljka Borozan, Milutin Vujnović, Sara Vujnović, Vukašin Batinić, Štefanija batinić, draginja Borozan, Elvir Savić, Škoro Soka, Milenko Beata, Daničić Slavojka, Petrović Živana, Petrović Ranka...

Dana 05. feb 1993 godine u 11 sati, pod zapovijedanjem Ž.J. iz stanova su istjerani navedeni (osim Sare Vujinović), smjestili ih u kombi vozilo marke Mercedes, regostarskih oznaka MO 407 AA, odvezli preko Raštana na lijevu obalu Neretve, do Stoca. U pratnji kombija bilo je vozilo marke Citroen, sivo smeđe boje. U predjelu Berkovića iskrcani su zarobljeni civili i pušteni uz obvezu da preko minskoga polja pređu na predio RS.

Na naredbu su se oglušili Štefica Batinić i Elvira Savić, ističući da nisu srbi i da ne žele ići u RS. Motivirane su rafalnom paljbom iznad glava, nakon čega su uletjeli u unakrsnu paljbu i granatiranje s Hrguda. Smrtno je stradala Draginja Borozan zvana Beba, a teško je ranjena Soka Škoro i Elvira Savić.

Nakon obavljenog zadatka i povratka u Mostar sokolova družina preuzela je stanove protjeranih i ubijenih:

R.B sin Franje (danas jedan od lidera Sokolovaca) od pretpostavljenog Ž.J. preuzeo je ključeve od dva stana u koja je uselio s suborcem M.S., koji je ispisao Rješenja za dodjelu stanova na njihova imena.

Tužiteljstvo pod nadzorom Sokolovaca, jedne prigode je provelo istragu, koja je zataškana, po naputku Jugoslavena, ćiriličara - lidera HDZ. Zataškavanjem ratnog zločina, Dragan Čović dobio je vjerne suradnike koji danas brinu o zdravstvu Hrvata. Zahvaljujući Draganu Čoviću diplomirani inženjer prava, predstavljao je i narod BiH u saboru Republike Hrvatske.

Borjana Krišto izjavljuje da HDZ BiH nije ni za, a ni protiv revizije tužbe BiH protiv Srbije

UN ova Izvješča, dokazi o ratnim zločinima Sokolovaca Dragana Čovića, kao djelatnika KOS JNA, kasnije HVO, miks povjerljivih (ucijenjenih) suradnika HDZ BiH, biranih po razini ratnog zločina, suradničkoj mreži KOS, dalo je rezultat do 2018 godine.

Izvješća UN, UNPROFOR, SIS, agenata stranih službi: (Tom) Londona, (Negro) Švicarske, (Smit) Njemačke, koji su bili pripadnici HVO, 29 DP, 1.brigade HVO, pisali su izvješća o ratnim zločinima u Mostaru i dostavljali nadređenima.

Sokolovci Dragana Čovića, bili su zaštićeni, premrežili su sve vitalne institucije Hrvata BiH, preuzeli su i stanove svojih sugrađana, koje su prethodno ispratili do minskih polja. Za zločine do danas nisu odgovarali.

Kreću Sokolovci u nove kampanje s predznakom HDZ BiH, do kuda će stići, vrijeme će pokazati, kao što izvješća UN pokazuju do kuda je stigla Draginja Borozan zvana Beba, u "OA" Tropikana.

Objavljeno: 10. avg 2018 | Progledajmo