Ikona Svetog Nikole

Sporna ikona vraćena iz Rusije u BiH, opet kod Dodika

Dodikovu ikonu šetaju po svijetu i niko ne smije pitati gdje se sada nalazi

• Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija donio je ikonu koju je kao neželjeni poklon Milorada Dodika vratio ruski ministar vanjskih poslova Lavrov

Ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi Željko Samardžija donio je u svoju zemlju ikonu koju je kao neželjeni poklon predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika vratio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, no nije je predao Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kako bi se utvrdilo porijeklo te navodne umjetnine, nego Dodikovim saradnicima.

Samardžija je ikonu, stavljajući se u ulogu diplomatskog kurira, donio u Bosnu i Hercegovinu, a lokalni su mediji postavili pitanje pod kojim je obrazloženjem unio umjetninu u zemlju i šta je s njom napravio, prenosi Hina.

Samardžija je rekao da je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije notom, putem ambasade Bosne i Hercegovine u Moskvi, tu ikonu vratilo poklonodavcu, a poklonodavac je Dodik.

Kao je Dodik došao u posjed ikone?

Član tročlanog bosanskohercegovačkog Predsjedništva iz reda srpskog naroda poklonio je vjersku ikonu Lavrovu tokom posjete Bosni i Hercegovini sredinom decembra.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu zatražila je ubrzo nakon toga informacije o tome kako je trenutni politički čelnik bosanskih Srba došao u posjed ikone na kojoj se nalazi ukrajinski pečat.

Kako navodi AP, vjeruje se da historijski artefakt potječe iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine, koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Reuters podsjeća da su se deseci bosanskih Srba borili uz proruske vojnike u borbama u istočnoj Ukrajini, koje su počele 2014. godine.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je nakon toga da će ikona Svetog Nikole, koja je poklonjena šefu ruske diplomatije u Bosni i Hercegovini, biti vraćena poklonodavcu, radi daljeg razjašnjavanja njene historije, pozivajući da takvu istragu provede Interpol.

Vrijedan artefakt ili bezvrijedna kopija

Glasnogovornik Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević u četvrtak je kazao kako je ikona bila u privatnom vlasništvu jedne banjalučke porodice, i to punih 15 godina, a njeni su članovi navodno poželjeli da bude poklonjena Lavrovu.

Nije rejao koja je ta porodica, niti kako je ona došla do ikone, ali je kazao kako je ona "bezvrijedna, jer se ista takva može kupiti posredstvom interneta, i to po vrlo niskoj cijeni".

"Ima ih jako mnogo i njihova cijena se kreće od 100 do 200 evra", izjavio je Kovačević.

Mediji bliski Dodiku su nakon uručenja ikone Lavrovu objavili kako je riječ o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, koja je "pronađena u Lugansku", dijelu Ukrajine pod nadzorom proruskih pobunjenika.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je formiralo predmet kako bi utvrdilo da li je ikona nelegalno prokrijumčaren iz ratom zahvaćene Ukrajine u Bosnu i Hercegovinu.

Objavljeno: 07. okt 2021 | AlJazeera