Krunoslav Olujić

Kako je otkriveno da je Krunoslav Olujić radio za UDBu

Krunislav Olujić postao operativna veza osječke Udbe 1987-e

Kako je Krunica Politeo zašutio otkad se otkrilo da je radio za Udbu

• "Politeo" - UDBolog Bože Vukušić otkrio je koje je kodno ime 1987-e dala osječka Udba Krunislavu Olujiću kada ga je zavela kao svoju operativnu vezu na lokalnom pravnom fakultetu i sveučilištu

Ivo Politeo je najpoznatiji hrvatski odvjetnik, branitelj Josipa Broza u "Bombaškom procesu" i kardinala Alojzija Stepinca u poratnom procesu Titovog tužitelja Jakova Blaževića. Krunislav Olujić bi se trebao ponositi kodnim imenom koji mu je osječka Udba dala kao operativnoj vezi - njegov kolega iz operativne mreže osječke Udbe Vladimir Šeks dobivao je kodna imena Kolega i Dejan. Njega su uistinu mrzili.

Da komunizam nije propao, dogurao bi Olujić i do statusa starijeg suradnika. Istina, ne bi postao "hrvatski Ranković" kako se volio hvaliti kad ga je Tuđman postavio za šefa UNS-a (krovne obavještajne službe), ali bi sigurno dobio neko kodno ime po svjetski poznatijem pravniku. Recimo, Nikičenko, po sovjetskom sucu na Nirnbernškom procesu.

Krunoslav Olujić POLITEO

Nakon dugogodišnjeg natezanja s Udbom zbog svoje uloge u Hrvatskom proljeću, Krunislav Olujić je koncem osamdesetih pristao na suradnju s osječkom ispostavom jugoslavenske tajne policije. Udba ga ocjenjuje karijeristom što se dolaskom HDZ-a na vlast pokazalo točnim. HDZ ga je početkom i sredinom devedesetih postavio za Glavnog državnog odvjetnika, predstojnika UNS-a i predsjednika Vrhovnog suda.

Krunislav Olujić je višestruki pokajnik u slučaju aktualnog natezanja oko čelnog mjesta u Vrhovnom sudu. On često istupa tvrdeći da je pravosuđe devastirano devedesetih, ali još nijednom nije komentirao činjenicu da je i sam u tome tada dao zamjetan doprinos. Na to nas podsjeća profesor dr. Alan Uzelac pišući o formiranju Državnog sudbenog vijeća 1995-e.

Krunislav Olujić je u ovotjednom "Nacionalu" intenzivirao paljbu udbaške mreže po predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću zbog oklijevanja da saborska većina prihvati mrežinog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, Radovana Dobronića. On čak najavljuje da bi predsjednik Milanović, početkom sljedeće godine, u stilu jugoslavenskog kralja Aleksandra mogao raspustiti parlament i srušiti vladu ako njegov kandidat ne bude potvrđen kao predsjednik VS-a.

Ovdje dolazimo do drugog Olujićevog pokajništva. On aludira da su sudac Ustavnog suda Mato Arlović (navodno kodno ime Vrbik u KOS-u, a u ovom intervju Vrba) i Vladimira Šeksa (Sova) bili suradnici jugoslavenskih tajnih službi što su Perković i Mustač mogli ispričati na nekom suđenju u Hrvatskoj, pa su ova dvojica to htjeli sakriti i sve su poduzeli da šefovi Udbe budu izručeni Njemačkoj.

O kakvom suđenju u Hrvatskoj Olujić priča ako su urotnici iz udbaške mreže računali na zastaru u domaćem zakonodavstvu, pa su kao lažnu metu za EU Komisiju išli mijenjati Zakon o pravosudnoj suradnji sa zemljama EU (lex Perković) o čemu sam veli: Slažem se s njom (Zlatom Đurđević, op. ž.p.)da je i postojeće zakonodavstvo omogućavalo da se Josip Perković i Zdravko Mustač ne izručuju njemačkom pravosuđu, da za to nije bilo potrebno donošenje novog zakona.

Olujić u priču uvodi suca Ustavnog suda Matu Arlovića, prethodno zamjerivši Ustavnom sudu da je odbio Perkovićevu žalbu na izručenje baš u trenutku kad je avion Lufthanse sletio po njega na zagrebački aerodrom. Prema dokumentaciji osječke Udbe, a koju sam objavio prije par godina te zamolio za komentar Olujića, što je on ignorirao, Mato Arlović je davao podatke SDS-u i o Olujiću. O Šeksovoj suradnji s Udbom se naširoko pisalo a prozivali su ga za to osobno i Perković i Mustač. Čak je i hercegovački udbaš Ivan Lasić na suđenju u Münchenu prozvao Šeksa da je bio suradnik Udbe, tako da je prijesna laž da suca Manfreda Daustera nije zanimao taj aspekt priče.

Dakle, Olujić nam ne otkriva ništa novo. Svojom upornošću u obrani udbaša samo nas je potaknuo da razotkrijemo njegove veze sa jugoslavenskom tajnom policijom. Ne brani on Perkovića i Mustača i podržava Milanovićev pokušaj udara na Vrhovni sud i politički poredak iz nekih demokratskih, načelnih razloga. Da je priznao svoju suradnju s Udbom, još bi mu netko u to povjerovao.

Objavljeno: 23. okt 2021 | 45lines