Patrijarh Porfirije

Patrijarh SPC o Jasenovcu: Zločinci ne pripadaju nijednom narodu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je u petak veče da veruje da političari koji danas vode Hrvatsku čine sve kako bi svi njeni građani, uključujući Srbe, ostvarili svoja prava.

- "Da bismo se izdigli iznad predrasuda, važno je da razumemo jedni druge. Kako bismo razumeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos", rekao je Porfirije za Hrvatsku radio televiziju.

U prvom intervjuu za hrvatske medije nakon ustoličenja, Porfirije je kazao i da poseduje pisma koja je nekadašnji kardinal Rimokatoličke crkve Alojzije Stepinac slao papi Piju Dvanaestom i da u njima ima "duboko problematičnih" mesta.

Upitan o stavu doskorašnjeg patrijarha SPC Irineja i njegovim stavovima oko kanonizacije Stepinca, koga je opisao kao "ustaškog vikara", Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom kardinala iz vremena Drugog svetskog rata.

Patrijarh SPC je kazao da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora da bude oslobođeno svake vrste politizacije.

- "A, nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca", naveo je Porfirije.

Ponovio je da su se zločinci iz Jasenovca i drugih mesta gde su vršeni zločini te vrste "ispisali iz svakog naroda".

O ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori, Porfirije je rekao da crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke posledice po bivšu vladu i aktuelnog predseednika Mila Đukanovića.

Objavljeno: 20. mar 2021 | slobodnaevropa-org