Andrija Mandić

Srpski istoričar povezuje crnogorske aerodrome sa partnerima iz Srbije

Vladimir Dobrosavljević, srpski istoričar, angažovan je kao konsultant u Aerodromima Crne Gore po osnovu Ugovora o djelu, a njegov zadatak je da "pruži stručnu i profesionalnu podršku ovoj kompaniji koja će se odnositi na proširenje kontakata sa partnerima u Srbiji, kaoi potencijalnim investitorima iz Srbije".

Upravo ovo piše u ugovoru u koji su Dnevne imale uvid, čime je potvrđeno pisanje ovog lista o angažmanu Dobrosavljeviča, inače čovjeka koji slovi za osobu od povjerenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor sa Dobrosavljevićem potpisao je kao "naručilac posla" u ime Aerodroma CG v.d. izvršnog direktora Ognjen Jovović (Demokratski front) 1. juna ove godine, a angažman srpskog istoričara oročen je, ukoliko ne bude nekog produžavanja, do kraja novembra ove godine. Tokom tog perioda Dobrosavljević je, kako piše u ugovoru, "obavezan da se na svaki poziv naručioca posla odmah odazove, doprinese proširenju kontakata i saradnji sa partnerima u Srbiji".

Za ove poslove srpski istoričar dobija 700 eura neto primanja mjesečno, a prema izvorima Dnevnih, kompanija mu plaća smještaj i boravak u Crnoj Gori.

Dnevne su uputile pitanja AerodromimaCG, tražeći odgovor što je preporučilo istoričara iz Srbije, dugogodišnjeg savjetnika Andrije Mandića i Nove srpske demokratije, za stručnog konsultanta u jednoj od naših najvećih državnih kompanija, i za koje je poslove angažovan.

Odgovore još nijesu dobili, ali se u "dramatičnom" videu od dvadeset sekundi oglasio Petar Radulović, sin funkcionera Demokratskog fronta, odnosno Pokreta za promjene Branka Radulovića. On je poručio da dokle god on i Goran Janderovski budu upravljali Aerodromima, svima treba da bude jasno da im "uzalud pada na pamet da pružaju šape ka crnogorskom nebu". Obećava da crnogorski građani neće ostati bez još jedne uspješne kompanije, te da vjeruje da u tome ima podršku Odbora direktora.

Ne pominje ugovor niti Dobrosavljevića, kojeg je angažovala uprava Aerodroma Crne Gore, u čijem je timu on, tako da ostaje nejasno kome se obraća sin Branka Radulovića.

DF "UZEO" AERODROME

Ugovor o djelu sa srpskim istoričarem jasno pokazuje da je Srbija zainteresovana za crnogorske zračne luke i da je misija srpskog istoričara da menadžment Aerodroma, vjerovatno i ne samo menadžment već i Vladu i njene ministre, poveže sa mogućim investorima iz susjedne države, na što su upozorili izvori Dnevnih. Glavna spona su funkcioneri Demokratskog fronta, čiji je predstavnik Nebojša Đoković, na čelu Odbora direktora crnogorskih aerodroma. Dakle, pozicije izvršnog direktora ACG i predsjednika Odbora direktora su u rukama predstavnika DF-a.

Đoković je, zajedno sa Jovovićem, prema izvorima DN, navodno imao vrlo značajnu ulogu u angažmanu Dobrosavljeviča. Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih, on sa dijelom Odbora direktora, uporno pokušava da uvede firme iz Srbije u poslovanje sa ACG i pod plaštom saradnje omogući izvlačenje povjerljivih informacija, jer su crnogorski aerodromi nakon Luke Bar, predsjedniku Srbije najinteresantniji za preuzimanje. Dobrosavljević je, inače, od ranije u poslovnim odnosima sa Demokratskim frontom, odnosno Novom srpskom demokratijom, čiji ga je lider Andrija Mandić, u novembru 2019. godine ponovo imenovao za svog savjetnika, ovoga puta za reformu političkog sistema.

"MAG ZA KAMPANJE"

Ovaj istoričar je, zajedno sa Aleksandrom Rakovićem, čest gost u srpskim medijima, posebno televizija Pink i Hepi, gdje se bavi i Crnom Gorom, njenim predsjednikom, crnogorskim građanima... Kazao je da je pobjeda opozicija na izborima 30. avgusta prošle godine rezultat dugogodišnje uporne borbe, te da je riječ o strategiji "korak, po korak".

Dobrosavljević, prema pisanju srpskih tabloida, poznat je kao "mag za predizborne kampanje, ali i tehnike nenasilnih revolucija", dok je sa Crnom Gorom povezan tako što je Mandićev politički savjetnik.

Ko je "naručilac posla"

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore koji je potpisao ugovor sa Dobrosavljevićem i koji je "naručilac posla", Ognjen Jovović rođen je 1956. godine u Duvnu (Tomislavgrad) u Bosni i Hercegovini. U njegovom CV-iju piše da je završio Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, gdje je stekao stručni naziv diplomiranog ekonomiste, te da je postdiplomske studije završio je 2007. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Kotoru i stekao stepen magistra turizma.

Jovović je stečajni upravnik, sudski vještak ekonomsko-finansijske struke... Radno iskustvo sticao je, kako je naveo, u Tekstilnoj fabrici Livtex Livno, u Unis Tours Sarajevo kao rukovodilac poslovnice Livno i Dubrovnik. Bio je i komercijalni direktor, DD VUP Danilovgrad, a od 2005. do februara 2020. se nalazio na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Jovović je na poziciju vršioca dužnosti izvršnog direktora Aerodroma CG, izabran u aprilu ove godine na period od šest mjeseci.

Objavljeno: 16. nov 2021 | aktuelno-me Vesna Šofranac