Ivana Marić - Amar Dovadžija - Enver Kazaz - Dženan Brkanić

Kako se "sarajevska trojka" odužila analitičarima, kandidatima, navijačima...

Političke analize Envera Kazaza i Ivane Marić koje su najčešće bile providno hvaljenje "Trojke", a žustro kritikovanje političkih oponenata, bile su za njih itekako isplative. U znak zahvalnosti Marić je umalo postala dogradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine, a kada to nije prošlo zbog njenih izjava "da su Bošnjaci sami sebi dali ime samo da ne bi bili muslimani", zbog čega je bio veliki pritisak javnosti, "Trojka" ju je pak na kraju uspjela imenovati za "predsjednicu Nadzornog odbora Kamernog teatra" 😁 a Envera Kazaza su smjestili u Nadzorni odbor Televizije Kantona Sarajevo.

Osim "političkih analiza", sarajevska "Trojka" cijeni i "pale" kandidate na posljednjim izborima, pa su se tako iz Naroda i pravde svim silama trudili da na direktorsku poziciju imenuju Amara Dovadžiju, poraženog kandidata za načelnika Općine Ilijaš. Nakon propalog pokušaja da ga imenuju za direktora Sarajevo-šuma zbog neispunjavanja uvjeta, uspjeli su ga staviti na čelo Studentskog centra, gdje također ne ispunjava uvjete zbog čega je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS uputio inicijativu Vladi KS za njegovu smjenu.

Osim Dovadžije, NiP se direktorskom pozicijom zahvalio i Dženanu Brkaniću, poraženom kandidatu za načelnika Općine Vogošća, koji je imenovan na čelo Kantonalne uprave civilne zaštite.

Osim kandidatima za načelničke pozicije, "Trojka" je pokazala zahvalnost i "palim" kandidatima i za Općinsko vijeće.

Tako je u Nadzorni odbor KJKP Rada imenovan Ajdin Džomba koji je bio kandidat ispred SDP-a za Općinsko vijeće Novo Sarajevo, dok je NiP-ov kandidat za Općinsko vijeće Ilidža Asad Jelešković prošao nešto bolje, te je dobio direktorsku poziciju, pa je imenovan na čelo Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Za izvršnog direktora Sarajevo-šuma imenovan je mladi Halil Sulejmanović, koji je bio šef izborne kampanje Amara Dovadžije tokom Lokalnih izbora prošle godine.

Nijaz Salamović, blizak prijatelj istaknutijih članova Naroda i pravde, imenovan je za izvršnog direktora u KJKP Rad.

Također, u Nadzorni odbor KJKP Rada imenovana je Lejla Dragnić, penzionerka i predsjednica Etičkog odbora Naše stranke.

Objavljeno: 06. avg 2021 | stav-ba

 

NE MOŽE SIDRAN, ALI MOŽE IVANA MARIĆ: Kada je DF-GS predložio Sidrana, m:tel koaliciji je to bilo skandalozno, ali ova "analitičarka" sa fakultetom sa HIFA pumpe im odgovara

Ivana Marić
Ivana Marić - Deus ex machina

• Za Marić ovo imenovanje, za razliku od velikog Sidrana, pozicija koju je dobila kao nagradu, predstavlja "prirodno mjesto, i nije grebator sa trpeze vlasti", iako je (ne)zavisna analitičarka, komentariše Muhamed Fazlagić, predsjednik GS-a. Njena kvalifikacija definirana riječima da je "stalni posjetilac", jedino ako nije riječ o ironičnom komentaru, slično je kao kada bismo bolesnika koji jednom mjesečno posjećuje proktologa radi problema sa hemeroidima postavili za Šefa Klinike za abdominalnu kirurgiju

Kada je u augustu prošle godine koalicija Demokratska fronta-Građanski savez u Kantonu Sarajevo, na moj prijedlog ponudila našem velikom bh. književniku Abdulahu Sidranu da bude prvi čovjek Upravnog odbora u Kamernom teatru 55 ili SARTR-u, sedmicama su tu našu ponudu nazivali skandaloznom - kaže Muhamed Fazlagić, predsjednik GS-a.

M:tel koalicija i njeni fake news portali su me prali na ruke danima. Zato danas imamo Ivanu Marić koja je na HIFA pumpi završila fakultet, da vodi tako važnu kulturnu insituciju - poručuje Fazlagić.

Tada je, podsjećamo, Sidran objavio prepisku koju je imao sa Fazlagićem, obrazlažući da ga "užasava pomisao da bi u slučaju takvog postavljenja tamo gdje mu nije prirodno mjesto, odjednom postale istinite sve laži o meni kao o grebatoru sa trpeze vlasti". No, za Marić ovo imenovanje, za razliku od velikog Sidrana, pozicija koju je dobila kao nagradu, predstavlja "prirodno mjesto, i nije grebator sa trpeze vlasti", iako je (ne)zavisna analitičarka.

Teatar kamernog apsurda "vladarice svemira" Ivane Marić

Vlada Kantona Sarajevo imenovala je nezavisnu analitičarku Ivanu Mariću za vršiteljicu dužnosti predsjednice Nadzornog odbora Javne ustanove Kamerni teatar 55.

Vrhunac teatra apsurda bio je 60-tih i 70-tih godina 20. vijeka. Ovaj smjer u drami naziva se i "antiteatar", doživljava uzlet u djelima velikih pisaca poput Becketta, Adamova, Ionesca, Pintera, Geneta i drugih.

U definiciji karakterizira ga nijekanje linearne dramaturgije (uvod, kulminacija i rasplet), koherentnoga dijaloga te same smislenosti verbalne komunikacije. Teatar apsurda žanrovski transcendira i komediju i tragediju, prelazeći u apsurd i crni humor.

Ivana Marić, nezavisna politička analitičarka s podrškom Naše stranke i njen izbor za predsjednicu Nadzornog odbora Kamernog teatra 55, kao da se savršeno uklapa u ovu definiciju. Kada bi je postavili na "daske koje život znače", ne kao stalnog posjetioca (kako je njenu stručnu kvalifikaciju opisao direktor E. Hadžihafizbegović), već kao scenaristički predložak - dobili bismo nešto slično teatru apsurda.

U definiciji per Ivana Marić ćemo ga nazvati teatar kamernog apsurda u kojemu "zora sviće za predsjednice".

Njena kvalifikacija definirana riječima da je "stalni posjetilac", jedino ako nije riječ o ironičnom komentaru, slično je kao kada bismo bolesnika koji jednom mjesečno posjećuje proktologa radi problema sa hemeroidima postavili za Šefa Klinike za abdominalnu kirurgiju. Primjena definicije teatra apsurda na Ivanu Marić stoga je sasvim logična jer ogoljena svojom političkom pozadinom kao da sažima rasap kako svih uključenih likova tako i narativnih mehanizama.

Doduše, Beckettovski likovi jesu lišeni psiholoških obilježja i osobnosti, oni uprizoruju nemogućnost spoznaje i siromaštvo čovjekove nutrine, baš kao i javno djelovanje Ivane Marić, ali su za razliku od nje izgubljeni u vremenu i prostoru, svedeni na golu egzistenciju, na glas koji govori sam za sebe, na glas koji izgovara šutnju. No, nama je jasno da uhljebljenje Ivane Marić, odnosno utješna nagrada, za njene PR usluge "Četvorki", "Trojki"... ne može imati veze sa Beckettovskom strategijom "stvaranja nove nade" i to u onom trenutku kada stvara zasićenje i dramu pretvara u farsu.

A ako bismo ovo sveli na jezik svakodnevice twittova vesele fine gradske raje onda to izgleda ovako:

Ja bih tebe Ivana postavila za vladaricu svemira ali nemamo ni tamo dovoljno ruku.

Dakle, riječ o mehanizmu koji je također prisutan u teatru. Ali ovaj put antičkom. To je trenutak kada se spušta tzv. Deux ex machina. Ovaj put definiciju posuđujemo sa Wikipedije, a vi sami procjeniti koliko je primijenjiva na "vladaricu svemira" Ivanu Marić:

Deus ex machina - je latinski izraz koji znači: 'Bog izašao iz stroja'; prijevod grčkog izraza 'απò μηχανῆς θεóς' (apò mēchanḗs theós).

Njime se u tragedijama označavala pojava bogova ili nadnaravnih bića koja bi se na pozornicu spuštala strojem i sudjelovala u raspletu radnje, obično sretnijem od onoga koji bi se očekivao iz same tragičnosti situacije.

Izraz se također koristi odnoseći se na intervenciju vanjskog elementa koji rješava određenu situaciju bez da slijedi dotadašnju logiku odnosa ili prkoseći zdravom razumu.

Objavljeno: 01. apr 2021 | izdvojeno-ba STAV