Reisi i Izetbegovići

Zbunjeni Kavazović poziva na obnovu društvenog ugovora

BOŠNJACI PRISTAJU NA MUSLIMANIJU?! Sušić: Da li je Kavazovićev poziv za obnovu društvenog ugovora uvod u stvaranje nove države bosanskih muslimana na Balkanu?

Husein Kavazović jeste nominalno reis, to jeste poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. No, opće je poznato da Kavazović niti je izabran voljom vjernika, niti kao takav predstavlja njihovu volju. Njega su izabrale režimske strukture Stranke demokratske akcije (SDA) i imami koji su izravno vrbovani i angažirani u organima Islamske zajednice, te kao odani kadar SDA postavljani na pozicije i funkcije od strane ove stranke.

Od kada postoji institucija Rijaseta Islamske zajednice, odnosno funkcija reisul-uleme, manje više svi su reisovi bili režimski ljudi i klimoglavci. Samo je bilo nekoliko izuzetka poput reisa Džemaludina Čauševića koji nije povio šiju pred velikosrpskim režimom.

Tako da se ne može reći da ono što Kavazović govori tako stvarno i misli. Njegova se riječ više kontrolira, a govori bukvalno cenzuriraju kao u vremenu komunističkog režima. Pošto nije dovoljno obrazovan i elokventan, bez obzira na formalno stečene akademske titule, njemu njegovi savjetnici i stranački sufleri bukvalno pišu hutbe, pripremaju ga za intervjue, a često i bez njegovog znanja napišu i objave saopćenja za javnost koje potpisuje služba za odnose sa javnošću pri Rijasetu. Posebno su ovakve mjere opreza poduzete nakon njegove eskapade koju je počinio prilikom vaza u Švicarskoj rekavši kako "Bošnjaci ne bi smjeli dozvoliti da im vlah bud načelnik u Srebrenici".

Zato se intervju koji je Kavazović dao za BHT1 ne mora uopće smatrati njegovim mišljenjem. Prije bi se reklo da je to mišljenje njegovih suflera koji su procijenili da u ovom trenutku Bošnjaci trebaju primiti ovu vrstu poruke i to preko "državne televizije".

Jedan čovjek, profesor Sejo Sušić, na svom Facebook profilu komentirao je ovaj intervju i uočio vrlo opasne poruke koje je reis Kavazović izrekao. Njegov komentar prenosimo u cijelosti.

Druže ljiljane, mi ti se kunemo!

U svom nedavnom intervjuu poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uvaženi reisul-ulema Husein ef. Kavazović, između ostalog, je rekao da "Bošnjaci moraju biti agilniji, potrebno je obnoviti društveni ugovor za Bosnu i Hercegovinu".

Ono što je zaista nejasno jeste kontekst u kojem uvaženi Reis Kavazović govori o novom Društvenom ugovoru (Social contract), jer se termin društveni ugovor koristi u pravnim teorijama kada se formira nova država iz jednog arhaičnog prirodnog stanja. Zašto uvaženi Reis Husein ef. Kavazović uopće koristi termin iz političke ili filozofije države i prava koji ga odvodi skroz tamo gdje on kao vjerski poglavar zaista ne bi nikako trebao da ide, jer će se to zasigurno shvatiti na različite načine.

Društveni ugovor, u političkoj filozofiji, je stvarni ili hipotetički dogovor, između pojedinaca ili između onih kojima se vlada i njihovih vladara, koji definira prava i dužnosti svakog od njih. U prastarim vremenima, prema teoriji Društvenog ugovora, pojedinci su rođeni u anarhičnom prirodnom stanju (the State of nature), koje je bilo sretno ili nesretno prema određenoj verziji teorije. Oni su zatim, koristeći nezavisno ljudsko rezoniranje, formirali društvo (i vladu) putem društvenog ugovora.

Današnja država Bosna i Hercegovina prije svega nije u stanju anarhije, da bi sada, prema učenju Thomasa Hobbesa, ili primitivnog društva (prema učenjima drugih teoretičara Društvenog ugovora) u kome nema tragova nikakve državne vlasti, pa bi se trebalo pristupiti pravljenju novog Društvenog ugovora te formiranju neke nove nove države bosanskih muslimana. Daytonski sporazum nije Ustav države, niti je njime stvorena nova država Bosna i Hercegovina, koja svakako ima svoj Ustav i viševjekovnu historiju i kulturu. Daytonski sporazum nije nikakav konačno rješenje, već sredstvo zaustavljanje rata i uspostavljanje mira.

Da li obnavljanje društvenog ugovora za Bosnu i Hercegovinu je možda značilo nagovještaj od strane uvaženog Reis Husein ef. Kavazovića skorom stvaranja nove muslimanske bosanske države na teritoriji Bosne i Hercegovine, vrijeme će svakako pokazati? U takvom slučaju svakako da bi stvaranja nove male muslimanske bosanske države vodilo ka palestinizaciji prostora gdje bi bosanski muslimani živjeli sa minimalnim šansama da takva država može kao takva opstati na bilo koji duži vremenski period.Da li je obnova društvenog ugovora uvod u stvaranje nove države bosanskih muslimana na Balkanu?

Objavljeno: 05. dec 2021 | thebosniatimes-ba Sejo Sušić