Dragan Čović

Dragan Čović: Mostar je jedini multietnički grad u BiH

Čović: CIK je nelegalan. Mostar je jedini multietnički grad u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u trenutnom sazivu nelegalna institucija, jer je "neko zamislio da instituciju nadležnu za demokratsko provođenje izbora pretvori u produženu ruku politike koja već duže vrijeme radi na rušenju ustavnog poretka".

Čović je naglasio je da nedavno izabrani predsjednik CIK-a Željko Bakalar prije nekoliko mjeseci "bio na političkoj poziciji u kancelariji osobe koje je sinonim za rušenje ustavnog poretka ove zemlje".

- "To je dovoljna jasna poruka da vidimo u šta se CIK želi pretvoriti i politički podrediti", rekao je za "Večernji list", izdanje za BiH, i dodao da u ovakvoj situaciji CIK ne može garantirati transparentnost izbora i demokratski proces.

Prema njegovim riječima, upitni su i zakonski rokovi koji su pomjereni.

Govoreći o Mostaru, Čović je rekao da on nije grad slučaj, nije nikada ni bio, niti će HDZ dopustiti da Mostar bude zatočenik bilo koga.

Čović je naveo da nije bilo nikakvog razloga da se ranije potpiše sporazum sa SDA o održavanju izbora u Mostaru, ali da je nekim politikama "odgovaralo da se od Mostara pravi politička fratamorgana i nastojali su produbiti još veći jaz, pa čak to prenijeti i na druge nivoe".

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao da je Mostar danas jedini istinski multietnički grad u BiH.

- "Stavili smo minimalne kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda. Ako izborna volja Mostaraca bude da u Gradskom vijeću sjedi osam ili devet Mostaraca srpske nacionalnosti onda će to tako i biti", naglasio je Čović, koji je i zamjenik predsjedavajuućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je rekao da je u sporazumu o načelima izmjena i dopuna napravljen okvir kako izmijeniti ključne prepreke koje predviđa Ustav BiH, ali i funkcionalno institucionalno djelovanje.

Čović je upitao "kako biti konstitutivan ako neko drugi za vas bira predstavnike i nameće ih, te onda to predstavlja evropskim vrijednostima".

On je naglasio da misli na Predsjedništvo BiH i na Dom naroda Federacije BiH, jer su te dvije institucije okosnice funkcionalnosti.

- "Dejtonski mirovni sporazum je u svojoj suštini džentlmenski sporazum koji je doveden u pitanje, jer je jedna strana odlučila da ide u jedan oblik nasilne revizije uz nečiju pomoć", dodao je Čović.

Komentirajući predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, Čović je rekao da je uvjeren da će Andrej Plenković i HDZ biti pobjednici.

Objavljeno: 02. jul 2020 | raport-ba

 

Da li je Mostar "jedini istinski, pravi multietnički grad u BiH"

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Slaven Zeljko u razgovoru za portal KlixBa govorio je o predstojećim Lokalnim izborima u Mostaru, te se, između ostalog, osvrnuo i na nacionalne odnose u Mostaru i podatke popisa stanovništva Bosne i Hercegovine iz 2013. godine. Osvrnuvši se na podatke popisa stanovništva Agencije za statistiku BiH, Zeljko je ustvrdio da je Mostar "jedini istinski, pravi multietnički grad u BiH":

Prema podacima popisa, Mostar je jedini istinski, pravi multietnički grad u BiH. Činjenica da u Mostaru većinu stanovništva čine Hrvati, nešto manji broj je Bošnjaka, nažalost mali broj Srba i zanemariv broj onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, trebala bi biti bogatstvo koje će svi cijeniti, a ne razlog za "kovanje strategije otimanja".

Sličnu izjavu u julu ove godine imao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Podsjećamo, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prilikom rasprave o izmjenama Izbornog zakona BiH koji je u svom fokusu imao održavanje Lokalnih izbora u Mostaru, Čović je, između ostalog, istakao da je "Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost". Istinomjer je o pomenutim tvrdnjama pisao u analizi Da li je Mostar multietničan, a Tuzla nije?

Povodom ove izjave, Istinomjer je izvršio uvid u podatke popisa stanovništva Bosne i Hercegovine iz 2013. godine.

Prema podacima popisa u Bosni i Hercegovini živi 1.769.592 Bošnjaka, 1.086.733 Srba i 544.780 Hrvata. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) živi 92.005 Bošnjaka, 6.432 Srba i 118.297 Hrvata, od čega 46.752 Bošnjaka, 4.421 Srba i 51.216 Hrvata živi u gradu Mostaru. U Tuzlanskom kantonu (TK) živi 392.356 Bošnjaka, 7.058 Srba te 23.592 Hrvata, od čega 80.774 Bošnjaka, 3.378 Srba i 15.396 Hrvata žive u gradu Tuzli. Kada su u pitanju Hrvati, ova brojka nešto je manja ukoliko se uporedi sa popisom stanovništva iz 1991. godine, kada je u Tuzli bilo 15,5 posto Hrvata a danas, prema popisu iz 2013. godine, 13,9% Hrvata.

I prethodnih godina u javnosti su se mogle čuti izjave date u kontekstu multietničnosti, pa je tako Čović 2018. godine, gostujući u programu N1 televizije, između ostalog govorio i o položaju Hrvata u javnom sektoru u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, te je ustvrdio kako ih tu u posljednjih 10 godina nije ni bilo na rukovodećim pozicijama. Istinomjer je pomenutu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Osim toga, 2017. godine Skupština HNK nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kojima bi se Srbi počeli tretirati kao jedan od konstitutivnih naroda i srpski jezik kao jedan od zvaničnih jezika u HNK, a vanredna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o ovim amandmanima nije ni održana zbog nedolaska poslanika iz Kluba Hrvata.

Na pitanje vezano za nedolazak Kluba Hrvata na pomenutu sjednicu Skupštine HNK, Čović je istakao da "do kraja" razumije problem, kao i da je spreman da ga do kraja riješi.

Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u julu 2000. godine donio istorijsku odluku kojom se od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske, traži da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri "konstitutivna naroda" na čitavom području BiH. Nakon što je ova odluka donesena, u narednih nekoliko godina većina kantona izmjenila je Ustav kako bi se Srbima osigurala ravnopravnost. Istinomjer se ovom temom bavio 2017. godine u analizi HDZ imao sasvim dovoljno vremena da osigura konstitutivnost Srba u HNK.

Osim podataka da i drugi gradovi BiH imaju multietnički sastav stanovništva, činjenica je da u HNK, u kojem se nalazi grad Mostar, Srbi još uvijek ne čine jedan od konstitutivnih naroda. S tim u vezi, Istinomjer izjavu Slavena Zeljke da je Mostar "jedini istinski, pravi multietnički grad u BiH" ocjenjuje neutemeljenom.

Objavljeno: 15. dec 2021 | istinomjer-ba