Vranica

Slučaj Vranica: Kada će odgovorni konačno biti kažnjeni

Borba za istinu: Tužilaštvo BiH je palo na ispitu zvanom Vranica

Porodice žrtava ubijenih u Vranici pozdravljaju odluku Ustavnog suda BiH, te navode kako slijedi borba da se konačno sazna istina

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju porodica 13 ubijenih vojnika Armije BiH protiv Državnog tužilaštva zbog nepostupanja u predmetu, nepodizanja optužnice i nepružanja dovoljno informacija srodnicima o toku dugogodišnje istrage za njihova ubistva i pronalazak preostalih tijela, javio je BIRN.

Očekivana odluka

Azra Penava
Azra Penava

Prema odluci Ustavnog suda, usvojena je apelacija Jadranke Husković, Šerife Hasić, Jasminke Milojević, Munevere Mehić, Omera Čehića, Semira Pobrića, Nevze Čolić, Rabije Grizović, Hibe Sarančić, Omera Husića, Razije Omanović, Osmana Čame i Azre Penave, čime je utvrđena povreda prava na zabranu podvrgavanja nehumanom postupku.

Porodice su apelaciju podnijele u septembru 2020. godine zbog nepostupanja Tužilaštva u predmetu istrage za ubistva 13 zarobljenih vojnika Armije BiH, srodnika apelanata. Kako je objašnjeno, oni su zarobljeni u maju 1993. u Mostaru, nakon čega su odvedeni u prostorije Mašinskog fakulteta u ovom gradu i predati pripadnicima Treće bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), čije je sjedište bilo na ovom fakultetu.

Zgrada Vranica bila je poprište jednog od najtežih i najsurovijih zločina počinjenih u Mostaru

U odluci Ustavnog suda objašnjeno je kako iz odgovora na apelaciju koji je dostavilo Tužilaštvo nije bilo moguće utvrditi jesu li informacije o predmetu koje je Tužilaštvo dostavilo Ustavnom sudu podijeljene i sa apelantima. Sud je zaključio da je došlo do kršenja prava apelanata u situaciji kada Tužilaštvo, provodeći navedenu istragu, apelantima nije ponudilo dovoljno informacija o toku istrage, "dovodeći apelante u situaciju da sami, pored boli i patnje koju proživljavaju zbog nestanka najbližih srodnika, moraju tražiti informacije u vezi s njihovim nestankom".

Predstavnica Odbora roditelja pripadnika ABiH Vranica Azra Penava kazala je kako još nije imala priliku pročitati apelaciju, ali i da je odluka za nju bila očekivana.

- Čula sam iz BIRN-a da je odluka suda donesena. Bila je očekivana, jer je predsjednik Ustavnog suda rekao da se apelacije rješavaju za 18 mjeseci i to se ispostavilo tačnim. Odluke Ustavnog suda niti se komentarišu niti obrazlažu, prema tome ona kakva je takva je, primjenjuje se i izvršava. U slučaju neizvršavanja, kažnjava. Međutim, svjedoci smo da mnoge odluke Ustavnog suda nisu izvršene. Sada nama ponovo slijedi borba kako bi se izvršavale. Mi smo već jednu apelaciju ulagali i prilikom traženja osoba, pojasnila je Penava.

Azra je jedna od onih koji već dvadeset godina, koliko traje ovaj proces, insistira na pravdi i traži krivce za mučenje i ubistvo supruga Fahira Penave. Dodaje kako postoje i videosnimci, te brojne izjave svjedoka, ali presude još nema.

- Cijeli predmet preuzelo je državno Tužilaštvo 2015. i od tada se vrši istraga ubistva svih navedenih iz optužnice. Tražili smo poslije da predmet ide na Ustavni, kako bi se saznala istina. Da li je vrijeme više da se prestane sa ispitivanjima i sazna istina, pita se Azra.

Prlić i Prazina

Podsjećanja radi, na suđenju Jadranku Prliću i ostalima u Haagu zaštićeni svjedok CU pričao je o svom susretu s Jusufom Jukom Prazinom. Svjedok je opisao kako je Prazina sa svojim ljudima razvrstavao zarobljenike. Da je pravda spora i da pravosuđe u BiH često pada na ispitima u ovakvim predmetima, potvrdila je i advokatica porodica žrtava u ovom predmetu.

- Sigurno je da, bez obzira na intervencije i međunarodnih faktora i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te podršku koja je tim porodicama davana, to što se za toliki niz godina ovaj slučaj nije okončao jasno govori o sporosti pravosuđa u rješavanju velikih predmeta, kazala je za Oslobođenje advokatica Edina Rešidović, opunomoćenica porodica žrtava.

Objavljeno: 05. jan 2022 | oslobodjenje-ba Samra Tufek i Edin Barimac