Aleksandar Dugin

Aleksandar Dugin: Pukovnik ili pokojnik!

Ultranacionalista Dugin: Rusija više nema izbora, ili će izgraditi svoj svijet ili nestati

• Ovo je rat protiv globalizma! Konfrontacija na svim nivoima! Rat protiv unipolarnosti i atlantizma, liberalizma, antitradicije i tehnokratije - jednom riječju veliko resetiranje

Ruski politički filozof, geopolitičar, aktivist, ultranacionalista i čovjek blizak ruskim vlastima Aleksandar Dugin komentarisao je motive napada Rusije na Ukrajinu rekavši da Rusija više nema izbora, ili će izgraditi svoj svijet ili nestati.

Zbog velikog utjecaja neki ga zovu i "Putinov Rasputin".

Bivši glavni strateg Donalda Trumpa Steve Bannon sugerirao je da upravo Dugin od svih mislilaca ima najviše utjecaja na Putina. On je i bivši savjetnik čelnika ruskog parlamenta Dume, a svojim stavovima utječe i na mnoge druge političare u Rusiji.

Ovo nije rat s Ukrajinom. To je konfrontacija s globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. To je konfrontacija na svim nivoima - geopolitičkom i ideološkom. Rusija odbacuje sve u globalizmu - unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokratiju, jednom riječju veliko resetiranje, s druge. Jasno je da su svi evropski lideri dio atlantističke liberalne elite - rekao je Dugin.

Dodao je da su upravo u ratu zbog borbe protiv tih vrijednosti.

Aleksandr Dugin

Otuda njihova legitimna reakcija. Rusija je sada isključena iz globalističkih mreža. Ona više nema izbora: ili da izgradi svoj svijet ili da nestane. Rusija je postavila kurs za izgradnju svog svijeta, svoje civilizacije. I sada se pravi prvi korak. Ali suveren pred globalizmom može biti samo veliki prostor, kontinent-država, civilizacijska država. Nijedna zemlja ne može izdržati potpuni prekid veze dugo vremena - stoji u nastavku.

Istakao je da Rusija sada stvara polje globalnog otpora.

Njena pobjeda bila bi pobjeda svih alternativnih snaga, i desnih i ljevičarskih, i svih naroda. Mi, kao i uvijek, krećemo u najteže i najopasnije procese - smatra Dugin.

Dodaje da kad Rusi pobijede, svi to iskoriste.

Tako je zamišljeno da bude. Sada stvaramo preduslove za stvarnu multipolarnost. A oni koji su sada spremni da nas ubiju, sutra će prvi iskoristiti naš podvig. Gotovo uvijek pišem stvari koje se kasnije ostvare. I ovo će se ostvariti - zaključio je Dugin.

Objavljeno: 04. mar 2022 | klix-ba