Olaf Scholz

Njemačka podržala stav Nizozemske o diskriminatornosti pojma konstitutivnih naroda u BiH

Pojmovi konstitutivni narod i legitimno predstavljanje diskriminatorni su, točka!

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin na Twitteru je objavio kako je ova država službeno podržala stav Nizozemske kojom se protive pojmu konstitutivnosti u BiH u okviru dokumenta Strateški kompas.

- "Njemačka je službeno podržala izjavu Nizozemske o usvajanju Strateškog kompasa", napisao je Sarrazin podijelivši tvit Vlade Nizozemske kojim su pojasnili zašto su pozdravili odluku Evropske unije o usvajanju ovog dokumenta koji se odnosi na odbranu i sigurnost Evrope.

Vlada Nizozemske je u tvitu naglasila da dokument istovremeno sadrži neprihvatljive formulacije koje se odnose na definiranje pojma "konstitutivni narodi" za Bosnu i Hercegovinu, što je naglasio i Sarrazin.

- Važno je da politički akteri u BiH krenu naprijed na eliminaciji diskriminacije (na primjer: slučaj Sejdić - Finci) i integritetu i poštenju izbora kao i reformskim prioritetima - poručio je specijalni izaslanik.

Prethodno su iz Vlade Nizozemske poručili da ova zemlja i dalje ostaje pri principima jednakosti i nediskriminacije svih građana u Bosni i Hercegovini.

- Nizozemska želi još jednom potvrditi da njen pristanak na "Strateški kompas" ni na koji način ne označava promjenu u općem stajalištu države kojim se nastoji osigurati jednakost i nediskriminacija svih građana u Bosni i Hercegovini, posebno u primjeni odluke iz slučaja Sejdić - Finci Evropskog suda za ljudska prava - stoji u saopćenju.

Na kraju su naglasili kako niti jedan politički ili zakonski korak koji bi učinio provedbu presude Sejdić - Finci izazovnijom ili koji bi dodatno produbio etničke podjele u državi, ne bi trebao biti poduzet.

Objavljeno: 23. mar 2022 | klix-ba Nejra Osmanović