Zijad Bećirović

ZAKON O CENZUSU OD TRI POSTO ĆE BITI NAMETNUT

SITUACIJA JE NAELEKTRISANA, ZAKON O CENZUSU OD TRI POSTO ĆE BITI NAMETNUT: KOZAR I BEĆIROVIĆ ZA HAYAT

Stišava se postepeno politička bura nakon što je Christian Schmidt prelomio i donio odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje će osigurati fer i poštene izbore. No i dalje je ostalo niz upitnika s obzirom na najave iz HNS-a i da je Visoki predstavnik najavio drugo poluvrijeme ove priče za septembar, a tiče se političkog dijela zakona i Ustava Federacije. Do tada je dosta vremena za političke pripreme i medijske analize svega što nas čeka.

U našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a razgovarali smo sa Đurom Kozarom vojno-političkim analitičarem i Zijadom Bećirovićem direktorom ljubljanskog IFIMES instituta.

Đuro Kozar
Đuro Kozar

Kada su u pitanju zaključci HNS-a, kojim je zatražena reorganizacija zemlje, što bi dovelo do stvaranja trećeg entiteta, Kozar je kazao da se ništa drugo nije moglo ni očekivati, obzirom da sljedbenici HNS-a tome i teže.

Oni teže da HDZ bude čuvar njihove nacionalne suverenosti, kako bi mogli blokirati sve što je njima po volji. Sramota je što nije formirana Vlada Federacije. Situacija je naelektrisana, u Hercegovini se najavljuje haos, njihov ministar Ćosić iz ZHK je rekao ili će biti kako oni kažu ili će biti nereda i incidenata.

Podsjetio bih da je HNS-ov Klub Hrvata i u Domu naroda Federacije najbrojniji, od 17 delegata, oni imaju 14. Ukoliko bi se usvojio cenzus od tri posto, iz USK, TK i BPK više ne bi mogli biti birani Hrvati. Uz sve to traže još neko osiguranje, ne znam šta sada više hoće, ali sa ova tri posto se remeti odnos izbora delegata kada je riječ o delegatima Bošnajcima i Srbima.

Obzirom da Srba najviše dolazi iz kantona 10, onda bi oni mogli birati i potpredsjednika Federacije, a on bi mogao biti iz SNSD. Ono što traži HDZ je protivno Ustavu - objasnio je Kozar.

Bećirović smatra kako etnički cenzus od tri posto ne dolazi u obzir, jer se svakom građaninu na prostoru cijele zemlje mora osigurati jedanko pravo

Zakon o cenzusu od tri posto je u pripremi da bude nametnut i on će biti nametnut. Ako bude, prava adresa za proteste nije OHR, nego ambasada SAD. Zbog toga je važno da se građani obrate prema američkoj ambasadi, a Visoki predstavnik je sticajem okolnosti taj na koga se vrši pritisak i koji mora saopćiti tu odluku - smatra Bećirović.

Kozar je naveo da je jako malo vremena za dogovor, obzirom da su u oktobru izbori.

Ne znam ni kako bi se to implementiralo, domovi u postojećem sastavu završavaju svoj rad. Mislim kako je krenulo da će Scmidt nametnuti cenzus od tri posto. Kako bi se smirile strasti onih koji su bili pred OHR-om, ta odluka je prolongirana - tvrdi Kozar.

Dodaje kako se vrši ogroman pritisak na Schmidta, pogotovo iz Hrvatske, koja se umiješala u unutrašnje stvari BiH.

Njhovo miješanje je prevršilo svaku mjeru i to treba zavšit jednom. Važno je da odnos između Bošnjaka i Hrvata bude dobar. Žao mi je što je HDZ isključiv i prebacuje krivicu na Bošnjake, a oni neće da popuste ni milimetar. RS uživa, dok se dva svađaju. Secesiji RS-a se najbolje može suprotstaviti jaka Federacija. Dodik ističe RS, a ona svaki dan sve više tone. Da nije novca iz Srbije, davno bi je mogli "zaključati" - kazao je Kozar za 7 Plus Hayat TV-a.

Objavljeno: 30. jul 2022 | hayat-ba Mehmed Sultanović