Dragan Čović - Zna se!

Čović po peti put izabran za predsjednika HDZ BiH

NIKO MU NE SMIJE IZAĆI NA CRTU: Čović po peti put bez protivkandidata za predsjednika HDZ-a

• S obzirom na to da je stranački vrh jednoglasno potvrdilo Čovića kao jedinog kandidata za šefa stranke izvjesno je da će aktuelni lider po peti put zaredom obnoviti mandat

Lažni zagovornik evropskih vrijednosti i zapadnih demokratskih standarda, Dragan Čović, ponovo će biti bez protivkandidata u borbi za stranačko prijestolje.

- "Dragan Čović dobio je jednoglasnu podršku Predsjedništva stranke da službeno bude kandidat za još jedan mandat na čelu HDZ-a BiH na stranačkom saboru koji će se održati u subotu", objavio je Večernji list navodeći kako vijest nije procurila u javnost.

Sabor stranke bit će održan u subotu 6. maja.

S obzirom na to da je stranački vrh jednoglasno potvrdilo Čovića kao jedinog kandidata za šefa stranke izvjesno je da će aktuelni lider po peti put zaredom obnoviti mandat.

Čović je za predsjednika HDZ-a prvi put izabran 2005. godine na 9. Saboru stranke kada mu je protukandidat bio Božo Ljubić. Ljubić je tada Čovića optužio da je nelegalno i uz krađu glasova došao na čelo stranke, napustio je HDZ BiH te s još nekolicinom Čovićevih tadašnjih oponenata i uz svesrdnu podršku tadašnjeg premijera Hrvatske Ive Sanadera osnovao HDZ 1990. Bilo je to na 9. po redu Saboru.

Na 10. Saboru, koji je održan 2007. godine, Čović je također izabran bez protivkandidata. Tada je usvojen novi Statut stranke prema kojem će se predsjednik birati na četverogodišnje razdoblje, umjesto na dvogodišnje.

Na 12. i 13. Saboru HDZ-a, Čović je također izabran aklamacijom bez protivkandidata, a po svoj prilici tako će biti i na predstojećem 14. Saboru, nakon kojeg će Dragan Čović proslaviti svojevrstan jubilej - 20 godina na čelu HDZ-a. Duži staž na čelu stranke od Čovića, ima samo Milorad Dodik, koji se na čelu SNSD-a nalazi skoro punih 27 godina godina!

Objavljeno: 04. maj 2023 | slobodna-bosna-ba