srpske suke

Kako prepoznati huligane na protestu: Ovo su detalji koji ih odaju

Profesionalni provokatori - srpski vori i suke

Gotovo na svakom okupljanju građana proteklih godina u Srbiji, pogotovo na onim protiv vlasti, pojavljuju se određene grupe koje su tu sa jednim ciljem - da provociraju prisutne. Možete ih prepoznati tako što se trude da na mirnim protestima izazovu nerede ili sukobe, bez ikakvog razloga, a postoje i obeležja na osnovu kojih možete da ih prepoznate.

Mahom je reč o grupama mladića u crnom, a njihovo identično oblačenje ima za cilj da budu što manje primetni. Reč je o huliganima, mahom sastavljenih od navijača različitih frakcija.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za portal NovaRs objašnja šta ih povezuje i odaje:

To su momci isto obučeni, uglavnom nose crne kačkete, u crno odeveni, isto ošišani i istog siledžijskog ponašanja. To su registovani prestupnici u sprezi sa partijama, pre svega, po pravilu, sa partijama na vlasti, a onda i sa policijom - navodi kriminolog.

Radovanović navodi i da ti muškarci, uglavnom mladići, izvršavaju zadatke partije bez pogovora, a da za uzvrat dobijaju povlastice, odnosno odustvo krivičnog gonjenja, ali i novac:

Imaju jak motiv a to je da budu zaštićeni, jer oni non-stop čine neke prestupe i krše zakone. Počevši od sumnjivog načina do kojih dolaze do novca pa do njihovog nasilja. To su muškarci koji pripadaju ili navijačkim grupama ili nekim drugim grupama nasilnika, to im je svakodnevna aktivnost i time se ponose. Ne zna se koliko ih ima, ali su svakako brojni - kaže Radovanović.

Kriminolog navodi i da ti muškarci rade kako im "gazda" kaže:

Kako im kažu, tako će i postupati. To su školovani banditi i nasilnici koji koriste sve živo kako bi ispunili zadatak, pa se ne libe da upotrebe i motke, pendreke pa čak ni oružje.

Njima se opraštaju njihove kriminalne radnje, a nažalost po tradiciji iz devedesetih godina poseduju i značke - neki bezbednosne, neki policijske. Neki imaju i imitacije koje je teško razlikovati, a zvanično su i saradnici policije za gužve kada su neke demonstracije i protesti.

Vlast ih koristi i kada treba da se razbijaju skupove koji su motivisani privatnim razlozima. Oni su praktično paraslužba ili parapolicija - kaže kriminolog Radovanović.

Ko je profesionalni provokator

srpski navijači - privođenje
srpski navijači - privođenje

Na protestu "Srbija protiv nasilja" do sada su zabeležena dva manja incidenta. Prvo je nepoznati mladić, u crnoj jakni i sa kačketom, ispred Skupštine napao ženu kojoj je oteo zastavu "Stop femicidu", i pri tome je udario, ali su građani odmah odreagovali i oterali ga.

Drugi incident se dogodio kada je fizički napadnut direktor kampanje "Kreni-promeni", Savo Manojlović, ali su građani i ovde oterali napadača.

Pošto se sve dogodilo pred velikim brojem građana, napadač je u oba slučaja snimljen i ispostavilo se da je oba nemila događaja izazvao jedan čovek, po svemu sudeći klasičan profesionalni provokator.

Objavljeno: 30. maj 2023 | nova-rs