Michael Murphy

State Department: Dodikov zakon u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom

State Department: Ovaj zakon je u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom

Opasna eskalacija secesionističkih prijetnji

M.S.S., 29 jun 2023

Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine te je u suprotnosti sa Daytonskimm mirovnim sporazumom. Prkošenje Ustavnom sudu prijeti ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller oglasio se povodom neustavnog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Iz State Departmenta su podsjetili da je NSRS usvojila zakon čiji je cilj poništiti ovlasti Ustavnog suda u entitetu RS.

- Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ove sedmice zakon čiji je cilj poništiti ovlasti Ustavnog suda u tom entitetu. Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine te je u suprotnosti sa Daytonskimm mirovnim sporazumom. Prkošenje Ustavnom sudu prijeti ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine. U kombinaciji sa antidaytonskom retorikom nekih čelnika Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, stoji u objavi za medije na stranici State Departmenta.

Nastavit će smatrati pojedince uključene u aktivnosti koje su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom odgovornim za svoje postupke.

Objavljeno: 29. jun 2023 | oslobodjenje-ba