bbb rekviziti

Sanja Modrić: Čemu strastvenim nogometnim navijačima služi nož za pojasom

Čemu nakupini nastranih tipova koji sebe nazivaju nogometnim navijačima služi nož za pojasom? Za guljenje jabuke?

• Ovo treba pitati vodstvo Bad Blue Boysa koje sada smatra da im se cijeli svijet treba ponizno ispričati

• U drugim sportovima nema toljaga ni noževa. Navija se bez straha da će neki supijani kreten nekome lancem raskoliti glavu ili ga zasjeći u želudac. Jedino u nogometu, o da, čak smo se svi mi ostali nenormalno navikli da su nasilje, razbijanje i huliganizam prirodni sastojak ljubavi prema nogometu

Sanja Modrić 10 avg 2023

Svi kod kuće imamo noževe. Obično čak dosta noževa. Trebaju nam da rasiječemo kokoš, da narežemo lubenicu i glavicu kupusa i da se od štruce kruha naprave sendviči. Noževi stoje doma, u ladici. Vani ih, pretpostavljam, iznose izviđači, alpinisti, ribari i lovci. Njima posluže izvan kuće u njihovim specijalnim okupacijama. Ali nitko pri zdravoj pameti ne stavlja nož u torbu kad kreće po dijete u vrtić, u teretanu i na kavu u grad. Pred polazak u kazalište ili na kuglanje s društvom ne trčiš panično natrag u lift s mišlju "joj, zaboravio sam nož".

Isto je i s lancima, toljagama i bejzbol palicama ako uopće u podrumu imaš nešto od toga, a sumnjam. Jer ni psi se više ne drže na lancima kao u stara vremena, pa što će ti onda lanac?

Taj koji ipak s nožem i lancem čini ono što nitko drugi ne radi, to jest uzme ih sa sobom kad se zaputi recimo na nogometnu utakmicu, očito smatra da su mu za nešto potrebni. A za što mogu biti potrebni nož i lanac osim da se ubode i udari? Oni manijaci koji znaju upucati svoje žene jer su od njih morale pobjeći s djecom, obave to pištoljima. Koje imaju uza se jer su ih prethodno ponijeli od kuće.

Čemu, dakle, nakupini nastranih tipova koji sebe nazivaju nogometnim navijačima služi nož za pojasom? Zbog čega ga nose?

BBB smatra da im se cijeli svijet treba ponizno ispričati

Ovo treba pitati vodstvo Bad Blue Boysa koje sada smatra da im se cijeli svijet treba ponizno ispričati što ih se sumnjičilo da je neki od njih probio nožem onog grčkog momka koji je onda pao mrtav. Isto pitanje potrebno je postaviti Nogometnom savezu, Uefi i hrvatskoj Vladi koja donosi zakone, ministrici sporta Nikolini Brnjac i napose sudovima. Nitko na javnom mjestu ne bi smio biti naoružan, a svako je oružje osobito gadljiv i sramotan rekvizit na sportskim takmičenjima i kupovima. Znamo ono, olimpijska načela, čast, neka pobijedi bolji, rukuj se sa suparnikom i čestitaj mu što te ovoga puta nadigrao?

U drugim sportovima, uostalom, nema toljaga ni noževa. Navija se bez straha da će neki supijani kreten nekome lancem raskoliti glavu ili ga zasjeći u želudac. Jedino u nogometu, o da, čak smo se svi mi ostali nenormalno navikli da su nasilje, razbijanje i huliganizam prirodni sastojak ljubavi prema nogometu. Razbili su devet tramvaja. Pomlatili su se iz sačekuša na autoputu. Ranjene odvozi Hitna pomoć. To stalno imamo u Hrvatskoj.

Natjecanja unutar jedne sportske discipline najavljuju se sasvim mirno kao "utakmice visokog rizika" kao da se prognozira promjena vremena iz sunčanog u oblačno. Kakav visoki rizik u sportu? Pa nije to bitka za Krim. Siledžije koje su se zalijepile uz nogomet moraju biti odstranjene svim raspoloživim metodama i sredstvima uključujući drakonske novčane kazne i deportaciju iza rešetaka na jedno barem pet godina. Pa drugima neće pasti na pamet.

Zašto se ne izražava se prezir prema nasilnicima?

Jer nikome ne treba tečaj da mu se rastumači i objasni čemu služe noževi koje naša policija, a sada i grčka policija, redovito nalazi kod takozvanih navijača, a našla ih je, naravno, i kod ovih Bad Blue Boysa koji su sudjelovali u bolesno insceniranim makljažama. Koja, naime, namjera osim ranjavanja i prolijevanja krvi može stajati iza noža koji se ponio da se nađe vlasniku kad ga obuzme patologija i kad mu mržnja prema nogometnim rivalima sijevne kroz kičmeni stup? Sigurno ne da može oguliti jabuku ako mu se prohtije da pojede malo voća.

Ali noževe, lance i palice ekipa koja upravlja BBB-ima i ostali mjerodavni ne spominju. Ne izražava se prezir prema nasilnicima, niti ih se baca van iz udruge uz javno sramoćenje. Nikad nismo čuli: ovaj je zatečen s nožem i od danas više ne može biti s nama. Ovi su marširali u nacističkim špalirima po stranim gradovima, van s njima. Dinamo, a koliko vidimo ni ostali, ne vode kampanju protiv nasilja na stadionima i oko njih, ajd' nemojmo nekim dometom smatrati njihova suha priopćenja da pravi navijači moraju biti dobri i veselo nastrojeni. Šute nogometne zvijezde i uzori mladima. A i u sportskom novinarstvu pišu se uvijek tekstovi puni razumijevanja i opravdanja za naoružane vandale koji sebe časte imenom zaljubljenika u nogomet. Valjda jer ih ovi vode na lijepa i daleka putovanja.

I nitko u Hrvatskoj ne treba se zlurado naslađivati ako noževe i lance nose i nogometni trabanti u Grčkoj. U Italiji. U Japanu. U Obali Bjelokosti. Oni će to tamo raspraviti sa svojim vlastima. Naše je pitanje imamo li mi vlast koja ovom zulumu želi stati na kraj. Budući da je svima jasno čemu služi nož.

Objavljeno: 10 avg 2023 | telegram-hr