Dženeta Sarić-Kozić

Elmedin Konaković i HayatTV u klinču

UMJESTO ODGOVORA DOBILA SALVU UVREDA: NAŠA NOVINARKA ŽRTVA VERBALNOG NAPADA KONAKOVIĆA

Prodaju maglu - dali su UIO i finansije za polovne evropske zakone!?

Hayat 25 avg 2023

Naša kolegica Dženeta Sarić-Kozić danas je bila žrtva verbalnog napada od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, i to nakon što je postavila pitanje ne njemu nego predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću. Pitanje se odnosilo na izmjene Zakona o VSTV-u. Umjesto odgovora dobila je salvu uvreda. Samo zato što je radila svoj posao. Video pogledajte i OVDJE

Objavljeno: 25 avg 2023 | hayat-ba

 

ZAHIRAGIĆ: OVO JE JAVNA TAJNA O KONAKOVIĆEVOM RATNOM STAŽU

Haris Zahiragić
Haris Zahiragić

Hayat 25 avg 2023

Brojne su reakcije nakon današnje press-konferencije lidera Trojka na kojoj se predsjednik NIP obrušio na novinarku Hayat TV. O ovom se oglasio i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delagat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Haris Zahiragić:

Elmedin Dino Konaković je ponovo napao novinarku, ne argumentima, nego nekontrolisanim izljevom bijesa, a radi običnog pitanja koje je ona postavila, ne njemu, nego Nerminu Nikšiću.

Nije mu to prvi put, zapravo postaje prepoznatljiv po tim napadima. Uostalom, oni nisu došli na vlast podrškom građana, nego su tamo nametnuti, suspenzijom Ustava, a šta očekivati od nametnute nedemokratske vlasti nego represiju prema svima, a posebno prema novinarima?

Kada je shvatio šta je uradio, počeo se braniti time da je on proveo 4 godine i 22 dana u rovovima braneći ovu zemlju. Nije mu to bilo dovoljno, nego je još kazao kako je on "krvario za ovu zemlju"!?

Gdje si ti to, Konakoviću, tačno krvario za ovu zemlju?

Kako na twitteru napisa (genijalni) Nedim:
- "4 godina i 22 dana rova!? Rat nije trajao toliko. U dan računa, a ne odbija, turneje po Italiji igrajući košarku u sred rata. Možda si tamo krvario kad ti je neko nos razbio pod košem. U rovu krvario nisi!!"

Pošto mu je mit o njegovom herojskom ratovanju, koji se nije na vrijeme sasjekao, očito postao osnov da napada novinarku, a čiji je otac dao život za ovu Državu, napisat ću ponovno sarajevsku javnu tajnu o njegovom ratnom stažu:

Konakovićev puni ratni staž upisao je izvjesni H.B., dugo nakon rata, isključivo za potrebe njegove političke karijere i predizborne kampanje, isto kako su mu i ispite na DIF-u upisivali u rekordnom roku, a o čemu imamo i zapisnik inspekcije.

Elmedin Konaković

Usput jedna digresija, često pomislim da je Konaković kao fenomen, zapravo samo loša karma ovom društvu u kojem su se ispiti i ratni staž upisivali, a ne zasluživali.

I naravno, ne sporim ja da je on bio pripadnik Armije, ali nije 4 godine i 22 dana i nije krvario po rovovima, nego kako Nedim reče, možda je krvario po košarkašim utakmicama za vrijeme rata.

Nije ovako Konaković napao policiju entiteta Rs-a koja je prije par dana pretukla dječaka povratnika ili koja je na 11. juli hapsila povratnike radi facebook statusa, a ni Dodika kada mu je psovao genocid u lice.

Spustio je glavu, kao "pravi dobri dečko" kako mu - radi njegovih stavova o Izbornom zakonu - tepa radikalna Željana Zovko. Spuštao je glavu još češće pred Čovićem i njegovim mentorima iz Zagreba, pa čak i u programu uživo na HRT kada nije smio odgovoriti na pitanje novinara da li je Hrvatska počinila agresiju na Bosnu i Hercegovinu!

Šutio je "dobri dečko" i kada je Dodik suspendovao ustavni poredak i izvršio de facto državni udar...

Zapravo, izvinjavam se, tada nije samo šutio, dao mu je nakon toga Ministarstvo finansija, Upravu za indirektno oporezivanje, 70 miliona naših para za zgradu njegovog kuma i još svašta nešto...

Samo kukavice ovako napadaju žene, a Elmedin Dino Konaković, iako tvrdi u medijima kako naoružan hoda gradom i predstavlja se kao "žestoki momak", zapravo i jeste jedna obična kukavica, a koja je, između ostalog, pristala na aparthejd nad svojim narodom i prodala ustavnu poziciju svoga naroda, za komadiće vlasti kojom ni ne zna upravljati.

"Junak je drag i svom neprijatelju, a kukavica je mrzak čak i svojoj majci" - riječi su našeg velikana Hasana Kafi Pruščaka, zapamti ih Dino i stani, tamo gdje si pošao, zapravo tamo gdje si odveć došao, tu te čeka samo poniženje, a nažalost i nas sve sa tobom.

I da, nisam odavno to napisao, zadovoljstvo je biti na drugoj strani - napisao je Zahiragić na Facebooku.

Objavljeno: 25 avg 2023 | hayat-ba

 

SILAJDŽIĆ O KONAKOVIĆU: NEMOJTE GA PITATI ŠTA JE SVE SPREMAN DATI ZA SVOJU STOLICU, TADA JE EMOTIVAN, HISTERIČAN

Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

Hayat 25 avg 2023

Novinarka Hayat TV Dženeta Sarić-Kozić danas je bila meta verbalnog napada od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konaković tokom press-konferencije. To je naišlo na osudu javnosti. Oglasio se i Haris Silajdžić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine:

Možete mu opsovati genocid. Nećete ga uznemiriti. Neće biti emotivne reakcije. Oborit će glavu i šutjeti. Ali nemojte ga pitati šta je sve bio spreman dati i dao je za svoju stolicu. Tada je emotivan, histeričan. Tada je on krvario 4 godine i više. To što je krvario narod nad kojim je izvršen genocid, slobodno mu možete opsovati, ali u njegovu izdaju ne dirajte. Ni riječi na ovoj pres konferenciji o razoružavanju Krajine i otimanju oružja koje je teškom mukom oteto od agresora, ni riječi o Danu žalosti koji nisu bili u stanju proglasiti nakon tragedije u Gradačcu, ali su ekspresno proglasili nakon tragedije u Beogradu - napisao je Silajdžić na Facebooku.

Objavljeno: 25 avg 2023 | hayat-ba

 

ADVOKAT BILIĆ O OBRAĆANJU TROJKE: ČUDAN IZBOR GOVORNIKA O "PUTARSKOM" KRIMINALU

Senad Bilić
Senad Bilić

• Čelnici Trojke na današnjoj press-konferenciji iznijeli su i kritike na rad "Autocesta FBiH"

Hayat 25 avg 2023

Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je kako su na jednoj trasi troškovi narasli 150 posto bez ičije saglasnosti. Predsjednik NiP Elmedin Konaković je, pak, kazao kako je "na trasi Vranduk-Ponirak, dužine 5,3 kilometra, ukradeno 100 miliona eura".

Ovo obraćanje prokomentirao je i sarajevski advokat Senad Bilić:

Danas smo prisustvovali pompezno najavljivanoj konferenciji za štampu čelnika "Trojke" gdje se najviše govorilo o kriminalnim radnjama u javnim preduzećima, sa posebnim osvrtom na "JP Autoceste FBiH".

Iako je Premijer FBiH gospodin Nikšić po struci pravnik i iako je još u prošlom mandatu u tom javnom preduzeću zaposlio rođenog brata ("a koga ću ako neću njega"), i to na vrlo visokoj poziciji šefa Pravne službe, i iako je to javno preduzeće pod direktnom ingerencijom Vlade FBiH, o "putarskom" kriminalu je govorio gospodin Konaković, profesor tjelesnog odgoja, maloljetni borac Armije RBiH (još uvijek), a u slobodno vrijeme i ministar vanjskih poslova BiH.

Čudan izbor govornika, pogotovo jer je sam gospodin Konaković u više navrata tokom te konferencije naglasio - JA NISAM PRAVNIK - napisao je Bilić na Facebooku.

Dodao je i da biste javno govorili o tako delikatnoj materiji kakva je eventualno postojanje nekog krivičnog djela i nečije krivične odgovornosti sami morate besprijekorno poznavati tu materiju, "što se uz najbolju volju za gospodina Konakovića baš i ne može reći":

Oblici tzv. gospodarskog kriminala o kojima je govorio gospodin Konaković, kako sam kaže - na bazi papira koje je on imao na uvidu, vrlo su sofisticirani i u praksi vrlo teško dokazivi u sudskom postupku.

Poznavajući posredno, kroz posao prevashodno, gospodina koji je bio na čelu JP Autoceste FBiH, čisto sumnjam da bi jedan tako sposoban čovjek, koji je godinama sa velikim uspjehom vodio veliku privatnu firmu, bio u najmanju ruku tako naivan i tako glup da misli da niko neće primijetiti da je ukradeno ili trebalo biti ukradeno 98 miliona eura na dionici od 5 kilometara autoputa i da se upustio u takvu operaciju???.

Vrlo je vjerovatno da stvari nisu baš tako crno bijele kako su prikazane, a vrijeme će pokazati ko je u pravu, a ko ne... - napisao je Bilić.

Objavljeno: 25 avg 2023 | hayat-ba

 

Postaviti pitanja i tražiti odgovore

Dženeta Sarić-Kozić
Dženeta Sarić-Kozić

• Dali su UIO i finansije za polovne evropske zakone

Svašta je stalo u skoro dvije decenije bavljenja novinarskim poslom. Dobiti informacije iz povjerljivih izvora, provjeriti ih, izaći na teren, saslušati sagovornike, postaviti im pitanja, napisati tekst, napraviti finalni proizvod.

Kao takav sadrži odgovore na pitanja, ona pitanja koja su interes javnosti. I mene kao dijela javnosti. Niti jedna priča, nije bezvezna priča. Možda se ona tiče manjeg broja ljudi, ali i dalje, makar za mene, svaka je priča bitna. I svako je pitanje bitno... Važno je reći da priča isključivo ne zavisi od odgovora. U svojoj profesionalnoj karijeri i to jako rano sam spoznala "ako vas pitam, onda mnogo znam... vaš odgovor je samo dopuna onoga što fali, a nikako cijela priča"... Dakle, možete ignorisati pitanje, možete se praviti da na pitanje znate odgovor, možete odgovoriti, možete promisliti pa mi odgovor poslati naknadno, možete provjeriti... ali nikada, baš nikada ne možete reći da mi je pitanje isporučeno u ruke od trećeg lica. Moje je znanje veće od toga.

Situacija u kojoj se na moje pitanje upućeno federalnom premijeru, u prvi kadar kao glasnogovornik svih u prostoriji, gura Konaković jer "sveznajući" ipak mora zaključiti svačiju rečenicu, pa dovesti u pitanje i moje pitanje, nije nešto neviđeno. On to radi često, po uzoru na svog koalicionog partnera Milorada Dodika, u čijoj je režiji pokrenuta i reklo bi se završena priča o kriminalizaciji klevete.

Milorad Dodik - Elemedin Konaković
Milorad Dodik - Elemedin Konaković

Možda bi Konaković želio i mene vidjeti sa flasterom preko usta, ili moje druge kolege, no to se sasvim sigurno neće desiti... jer profesionalno, uz naviku, edukaciju, školu i iskustvo... niko ništa ne radi za mene, niko mi ne stavlja riječi u usta, niko mi ne piše pitanja i niko me ne ograničava u govoru, niko se ne bavi mojim finalnim proizvodom. Makar bio i na javnoj funkciji.

Naime, pitanje sam postavila premijeru Federacije BiH... No, ministar vanjskih poslova, spominje atake na njega i njegovu porodicu... Žalim ministre, ali preuzimajući javnu funkciju, preuzimate ono što ona sa sobom nosi..., ali ne i moja pitanja.

Umjesto da odgovori šta je sve isporučeno SNSD-u i HDZ-u od javnih funkcija, fotelja, pozicija, institucija, infrastrukture, deklariše me kao poslušnika i nekoga ko ga navodno naziva izdajnikom, to nikad nikome indirektno, a kamoli nisam diretno rekla ili napisala.

-- Dženeta Sarić-Kozić