Jasmina Mujanović

Jasmin Mujanović: TROJKA JE VELIKO RAZOČARENJE ZA GRAĐANE BIH! MUJANOVIĆ ZA HAYAT

E. P. Hayat 25 avg 2023

Burna je sedmica iza nas na političkoj sceni. Pitanje je imamo li razloga za optimizam, s obzirom ko čini vlast. Profesor Jasmin Mujanović je bio gost naše emisije "7PLUS" te je govorio o mnogim temama. Na samom početku je komentarisao sastanak Trojke sa SNSD-om i HDZ-om. Kaže kako smo svi vidjeli - Dodik sve što je želio on je to i dobio:

Nije mi samo jasno šta je Trojka dobila, odnosno građani BiH. Vidjeli smo najavljeni paket novih zakona što se tiče zakona o VSTV-u i Sudu BiH. Te zakone je već kritovao OSCE. Diplomate odbijaju te nove pakete. Čudna situacija za jednu reformsku koaliciju, ali za Čovića i Dodik sve ide po planu - rekao je Mujanović.

Za današnji napad Elmedina Konakovića na našu novinarku Dženetu Sarić-Kozić kaže kako je to jedna jako ružna scena te da ovo nije prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci da on napada različite novinare iz različitih medijia.

Meni je samo nevjerovatno kako je moguće da on sebi dozvoljava takvo ponašanje. Jer ako vas napadaju novinari iz više medijskih agencija, možda nisu problem 'bahati' novinari. Ako se to stalno dešava možda je problem sa politikom koju vi vodite. Komentari koji smo mi danas čuli od njih su bili debeli što se tiče njihovog hvaljenja samog sebe, međutim što se tiče suštine šta se dešava i šta možemo očekivati tu je svašta falilo. Osuđujem ovo ponašanje i neupitno je neko temeljno pravo novinara da kritikuju i preispituju - kazao je Mujanović.

Državni Parlament je usvojio zakon o VSTV, ali će se za godinu dana raditi novi zakon.

Vojin Mijatović - Nermin Nikšić
Vojin Mijatović - Nermin Nikšić

Na pitanje šta je tu ustvari cilj, Mujanović kaže da je to jedan veliki upitnik.

Nevjerovatno je da ćete izglasati novi zakon i kažete da ćete naknadno izglasati novi. Zašto to raditi, ako je prvi dobar. To nas vraća na realnost. Sve što se dešava je pitanje političkog dogovora sa SNSD-om i HDZ-om. Ne radi se na stvarnoj reformi i osnaživanju BiH. Ovo nije ono što je glasačima obećano. Trebali su da predstavljaju novu politiku i da donesu nove reforme. Za sve ono što su krivili prethodu vlast, sada vidimo da iako je postojala takva politika dogovora u minimalcu se takva politika nastavlja, ali se možda i pogoršava. Veliko razočarenje - rekao je Mujanović.

Znamo da su iz Brisela upozoravali da neki od zakona nisu u skladu sa evropskim standardima. Mujanović navodi kako mu se sve ovo čini kao politički dogovor.

Prioritet Trojke je da ostanu na funkcijama i da oni predstave građanima tu neku ideju, da se makar nešto dešava nadajući se da niko neće preispitivati suštinu. Što se tiče ovih zakona ipak je bolje da se ništa ne radi, nego da se pogorša situacija. Ako se uradi ovo što je najavljeno o zakonu o VSTV-u stanje će se pogoršati - rekao je Mujanović.

Video pogledajte i OVDJE

Objavljeno: 25 avg 2023 | hayat-ba